73 entry daha
  • sıcağı sıcağına yazayım. sonrasında yazmak içimden gelmiyor. öncelikle film beklentilerinizi karşılıyor. sonuçta hem fragmanları ile hem reklamı ile hem varolan fiziksel ortam nedeni ile bir beklenti oluşturmuştu film. bu beklentilerinizi boşa çıkarmıyor. türkiye'de askerlikle ilgili olan tüm erkeklerin ilgisini çekebileceğini düşünüyorum. herkes kendinden bir şeyler bulabilir. aynı zamanda herkesin bildiği gerçekleri görmek açısından da sevindirici.

    filmin içindeki tüm askerlerin gerçek hayatta karşılıkları var. tüm diyaloglar, hatun muhabbetleri, efsane olacak bir o kadar da rahatsız edici çatışma sahnesi tamamen gerçekci. her ne kadar idealist yüzbaşımın tersi örnekler daha çok olsa da, askerliğini yapan herkesin aklında bu yüzbaşı figürüne yakın bir asker, anılarında canlanmıştır. (ki kişisel olarak "bankacı bizden 4 kat daha fazla maaş alacak lafı beni sinirlendirse de, karakter özelinde, doğru bir sözdü. ama kişisel görüşüm, mesleği askerlik olanların birçoğunun, bu ülkede çok emek harcamadan iyi para kazandığı, iyi sosyal olanaklara sahip olduğudur. diğer taraftan olayı vatan uğruna can vermeye indirgersek, büyük fedakarlığı oraya geçici bir süreliğine gelen, hiç bir çıkarı olmayan, milletin evlatları yapar.)

    "askeri bir filmde asteğmenlere laf sokulur" tezi bu film içinde geçerli olsa da, filmdeki doğru bir laf sokmadır. her asteğmenin başlangıcı ortamı tanımak adına biraz sümsükçe geçer. fakat zamanla ortama adapte olursunuz. düzgün bir karaktere sahip olursanız, çevrenizi de kendinizin istediği konuma getirirsiniz. filmde de hem takım komutanı asteğmenim hemde doktor asteğmenim bu doğrultuda insanlardı.

    gelelim filme, filmden çıkanların tamamı filmin etkisinde idiler ve biraz da rahatsız olmuşlardı. çünkü ortada bir kahramanlık hikayesi yok. kısmen acziyet ve tamamen gerçekler var. söylenemeyenleri anlatabilen bir film olmuş nefes. filmde ajitasyon falan yok son sahne haricinde. ana teması terör sorunu olan çok güzel bir film olmuş. tartışmalı konular hakkında güzel saptamalar var. görüntüler ve anlatım herkesin bahsettiği gibi gayet güsel.

    amerikan filmlerinde vietnam üzerine kahramanlık hikayeleri daha çok anlatılır. ama dikkat çeken filmler, eleştirisel gözle yapılanlardır. bizler battal gazi, malkoçoğlu filmleri ile büyüdüğümüz için ve bu kadar uzun süren terör üzerine hiç bir kahramanlık konulu filmimiz olmadan, acziyeti ve korkuyu barındıran bir filmi görünce aslına bakarsanız, rahatsız da oluyorsunuz. lakin, gerçeğin bu olduğunu bildiğiniz için, kendimizi o kadar da abartmayalım (abartılacak hale gelmeye çalışalım) diyorsunuz. filmde faşizan bir anlatım yok, milliyetçilik var, ayrıca kardeşlik duygusu da vurgulanmış.

    daha çok yazabilirim hakkında ama uykum geldi. velhasıl kelam gidin görün.
716 entry daha
hesabın var mı? giriş yap