848 entry daha
  • tam hesabı kilitleyecekken buna denk geldim deli olmamak elde değil. kesin şu ana kadar söylenmiş olması lazım ama; evrim ispatlanması gereken bir şey değildir. evrim bir olgudur. bunun olgusal emareleri o kadar fazladır ki, o kadar çok sayıda gösterilmiştir ki, gözün kör değilse bunu görürsün. sonrasında da ateist falan olmazsın. "türlerin değişimi anlık olmak zorundadır" diyen bir ayet duymadım hiçbir kutsal kitapta.
    "ispatlanması" lafı da sakat bilim felsefesi açısından. teoriler bilim dünyasında güç, hakimiyet, yaygınlık kazanırlar, hesaplama ve öngörme güçleri ile rakipsiz kalırlar. kütle çekim teorisi kütle çekimini ispatlamamıştır. kütlelelerin birbirlerini çektiği gerçeği bu teori ile anlaşılır/görülür hale gelmemiş, teori bununla ilgili hesaplama ve açıklama çerçevesi sağlamış, bunu genel fizik içine eklemlemiştir.

    evrim ise teorisi bir teoridir. evrim olgusunu şu veya bu şekilde açıklama konusunda modeller, temel kavramlar sunar, buna göre türlerin canlılığın tarihi konusunda bize yaklaşım olanakları sağlar. bu modeller, hatta yüz yıldır kullanılan temel kavramlar test edilmeye hatta yanlışlanmaya açıktır. bilimdeki gelişmelerle daha yeni kavramlar seti tarafından içerilebilirler mesela dna ve genetik 1950'den sonra çıktı ama bundan önce de evrim teorisi vardı. kavramlar seti genetik bilimi sayesinde genişledi. yani pek görülmemekle beraber kullanılan kavramların geçersiz/yanlış olduğu pek muhtemel olmamakla beraber ortaya çıkabilir ama bu sadece daha yetkin ve açıklayıcı kavramlarla yenilenmeleri ile mümkün. kısacası şundan emin olabilirsiniz ki hiçbir biyolog evrim teorsinin ucundan köşesinden tutan ya da direk kendisine temelden ilişkili bir araştırmasında evrim oldu mu olmadı mı, bunu ispatlamaya çalışmıyor. evrimsel mekanizmaları keşfetmeye açıklamaya çalışıyor.
7164 entry daha
hesabın var mı? giriş yap