3 entry daha
  • geçen gün heyecanlı heyecanlı bir entry giriyorum. eşimin sesiyle irkildim:

    - dışarda hava çok güzel, gel balkonda bi çay içelim.
    - tamam, entry yazıyorum, bitiyo ama. geliyorum şimdi!

    - ohoo iyi valla.. ssg ne güzel sizi bedavadan çalıştırıyor!

    bu esprili cümlenin üzerine balkonda oturduk, konu üzerinde karşılıklı fikirlerimizi paylaştık.

    benim düşüncem şu. elbette herkes para kazanmak ister. hele severek, eğlenerek yaptığınız işten para kazanıyorsanız, değmeyin keyfinize. kim 'merhabalar, ekşi sözlükte yazdığınız 1500 entry için size 1500tl verme kararı aldık, alın güle güle harcayın!' diye bir mektup alsa sevinmez ki?

    ama bu biraz bencillik olmuyor mu? 90lı yılların sonunda, ssg ekşi sözlük'ü yeni yeni yaratmaya başladığında kimse ona herhangi bir maddi yardımda bulundu mu? ssg'nın arkadaşları gerek kodlama aşamasında, gerek bomboş bir site icin vakit ayırıp başlıklar açma, entryler girme, kısacası 'sözlüğü sözlük yapma' aşamasında kimseden tek kuruş aldı mi? sözlük tüm türkiye'ye açıldıktan sonra yazar alımları başladığında moderatörler 10ar entrylerini okudukları çaylakları onaylarken veya onaylamazken geçen yüzlerce-binlerce saat için hiç para kazandı mı? hayır.

    kısacası sözlük popüler değilken, yeni yeni şekilleniyorken hangimiz gerçekten emek harcadık? bizler hazıra konduk, bize sunulmuş platformda kitlelere ulaşma amacıyla kendi düşüncelerimizi, olaylara yorumlarımızı, tepkilerimizi paylaşmaya başladık, yine bu platform sayesinde, neredeyse tüm türkiye'yle. eğer ekşi sözlük 'sözlük' fikrinin ilk örnegi olmasaydı, ssg ve diğerleri yazar alma, entry denetleme, yazar uçurma konusunda son derece hassas ve başarılı davranmasaydı ekşi sözlük bugün 10. yılını deviriyor olur muydu? olsa bile bu popülerliğini koruyabilir miydi? hayır.

    bence ekşi sözlük kurucular ve yazarlar arasında 'karşılıklı fayda` sağlayan ilişkiye dayalıdır:

    - yazarlar var oldukça ekşi sözlük ayaktadır, popülerdir.
    - ekşi sözlük var oldukça da bizler kitlelere fikirlerimizi, yazılarımızı ulaştırma şansına sahibizdir.

    bu durumda kusura bakmayın ama, ekşi sözlükten 'telif verilmiyor' diye gitmek isteyen buyursun gitsin. kendi yazılarının çok değerli olduğunu düşünen varsa gitsin bi günlük satın alsın, entrylerini ona yazsın. sonra gitsin kitap haline getirsin o entryleri. satışa çıkarsın. o zaman hakettiğini düşündüğü parayı kazanır belki. gidene kal denmez.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap