795 entry daha
  • konumuz, turlerin ortak ata turlerden evrimlesmesiyken birden nasil canliligin ilk nasil basladigina ve bunun neden olduguna getirildigini anlamasam da ozel mesajdan gonderdigim asagidaki bilgileri sizinle paylasmak isterim. gerci daha once yazilmis, ama belki farkli anlatilinca daha iyi anlasilir.

    diyelim ki bir sivida cozunmus milyonlarca degisik molekul var, ve bu molekullerden bir tanesi, sadece bir tanesi cevresindeki atomlardan kendisinin aynisini sentezleyebilme ozelligine sahip. bu molekul bu kimyasal ozelliginden dolayi kendisinin aynisini sentezliyor, bir tane iken iki tane oluyor, sonra bu iki molekul dort tane oluyor, tabi bu sentezlemenin sinirli bir hizi var, yani bir anda butun hammadde bu molekullere donusmuyor. kozmik isinlar, molekullerdeki baglarin kopmasina, kopyalama isleminde yanlisliklar olmasina sebep verebiliyor. bu yanlisliklarin cogu, molekulun kendini kopyalayamamasina yol aciyor. ama binde bir de olsa bir tanesi, daha hizli ya da daha hatasiz bir sekilde kopyalamasina yol aciyor bu molekulun. sirf bu sebepten, bu yeni molekulun sayisi artiyor, hammaddelerin cogu bu molekulu olusturuyor. bir egilime gerek yok, baslangic noktamiz kendini kopyalayabilen bir molekul olmasi ve bu isi daha iyi yapanlar daha cok sayida bulunuyor. bir amac olarak rekabet de yok, kendini cogaltma isini daha iyi yapan, daha etkili bir sekilde protein sentezleyenlerin sayisi sirf bu sebepten dolayi artiyor.

    disaridan bakinca sanki bir isteme, bir amac, bir rekabet var gibi gozukuyor, bu mesela suya damlatilan boyanin her yere dagilmayi istemesini dusunmek gibi.
7206 entry daha
hesabın var mı? giriş yap