1 entry daha
  • adam smith'in analizinde neredeyse dogal bir surecmis gibi anlatilan, kapitalizmin ortaya cikisini zor esasindan, kandan, yagmadan ve en kritik olarak da devletin rolunden muaf anlatmaya calisan kavram.

    smith'e gore kapitalizmin ortaya cikisinin arifesinde, kimi insanlar daha cok calistiklarindan, ve kimileri de boyle bir calisma azmini iclerinde bulamadiklarindan, bir tarafta zenginlik biriktiregelmis, bir tarafta ise bunu biriktirememis iki insan tipi ortaya cikar. bu zenginligi disinden tirnagindan arttirdigiyla biriktiren namuslumuz da icinde yeseren ne idugu belirsiz mutessebbis bir ruhla, kapitalizmin ortaya cikmasinin on kosulu olan sermayenin nihayet iki yakasini bir araya getirmis olur. bu surec son derece bariscil bir surectir smith'e gore.

    boyle bir calisma azmine bilinemeyen bir sebepten erisememis ve bu orijinal, ilk zenginligi biriktirememis diger insan tipimiz de, hayatta kalabilmek icin emek gucunu yeni peydah olmus sermayedara satmayi tercih etmistir. smith bunu oyle bir anlatir ki iste tam bu noktada sermayeye emek gucunu satip proleterlesmek icin yanip tutusmaya baslarsiniz. bir faillik, bir oznellik ve ozgur bir irade vardir bu emek gucunu satma seciminde.

    bu surecte smith israrla zorla el koyma esasina dayanan failleri ve surecleri analizinin disinda birakir.

    aslinda haklidir da:

    ingiltere'deki kilise topraklarinin, ortak kullanima ait arazilerin citlenip cevrelenerek sermaye birikim surecine dahil edilmesinin; ciftcinin topraginin zorla elinden alinarak, sehire goc ettirilmesi ve fabrika iscisi haline getirilmesinin, butun bu sureclerde devletin gerek yasal gerek yasal olmayan yollarla bunu kolaylastirmasinin, odun kiricinin hik diyicisi olmasinin; dunyanin geri kalaninin, kanla ve pislikle yazilmis insanlik tarihini bile utandiracak kadar muazzam bir vahset dizisiyle somurgelestirilmesinin tabi ki konumuzla bir alakasi yoktur.

    surda o ilgisiz mevzular hakkinda atip tutan ayagi yere basmayan argumanlar mevcut:

    (bkz: ozgurluk/@ajax)
    (bkz: #11266870)
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap