5 entry daha
  • ne refraktörün şekeri, ne reflektörün yüzü diyenler için 3. bir tasarım daha var.. ortaya karışık diye daha önce geçiverdiğimiz esasında hem mercekli hem aynalı teleskopların özelliklerini taşırlar..

    iki tip teleskobun da iyi olan özelliklerini birleştirmeye çalışan birtakım insanlar ortaya birkaç sonuçla çıkıyor.. bunlar da kendi içlerinde farklı türlere ayrılıyorlar fakat o kadar detaya girmeyeceğim.. bu dizaynların en popüleri schmidt cassegrain adı verilen bir tür. sadece bir gözlem partisinde gördüğüm için detaylı anlatamayacağım fakat şöyle kısaca geçelim bunu da..

    schmidt cassegrain'ler görünüm olarak aynalı teleskoplara benzerler. aha şöyle birşey:
    http://www.radioinc.com/…mages/12_lx200gps_full.gif
    görüntüde farkları ise bunların aynalılara göre oldukça ufak kalmaları.. bu nedenle de daha az yer kaplarlar, taşıyabilme olanakları daha iyidir, fakat bunun yanında gavur ölüsü gibi de ağırdır.

    avantajları gerçekten çoktur, esas optik olarak ayna kullanıldığı için aperture yüksek tutulabilir.. ki zaten merceği de içeren bir dizayna ayna dahil etmenin tek esprisi de bu olduğu için zaten bu tür sadece büyük aynalarla yapılır. sistem kapalı olduğu için aynanın kirlenmesi, toz tutması gibi bir sorun yoktur, ayrıca hava girmediği için hava akımlarından pek etkilenmez..

    şimdi böylesine güzel birşey varken niye millet diğer iki türü tercih eder o zaman? çünkü bunlar baya baya pahalı.. yeni başlayanların asla almaması gereke dizayn da bu nedenle bu oluyor, tabi eğer zengin değilseniz. bunların 8" olanları bile 3000 dolardan başlıyor.. ki bu yurtdışı fiyatı, türkiye fiyatlarını duyarsanız uçuk sorunları baş gösterir.

    teleskop hobinizi çok geliştirirseniz, ilerde yüklü bir bütçeniz varsa, hem derin uzay cisimlerini görmeyi, hem iyi fotoğraf çekmeyi, hem süper motorlu goto'lu bir teleskop kullanmayı, hem de pratik, bakım istemeyen, görüntüsü net ve 3 adet kaslı hırsız olmadan çalınmama güvencesini veren bir teleskop isterseniz, alacağınız teleskop türü bu oluyor. gerçi bunların 16" olanının türkiye fiyatının 40 milyar filan olduğunu düşünürsek, o kadar parayı verecek olsam arazim de varsa 30-40"lik dobson tercih ederdim, motorunu da bağlarım keyfime bakarım o ayrı.. tek kusuru büyükçe bir merdiven gerektirmesi.

    bu schmidt cassegrain modeli dışında bir de maksutov ve schmidt newtonian tipleri var ama ilki kadar yaygın değil.. maksutovlar genelde giriş seviyesi teleskoplar için kullanılıyorlar, aslında yaygınlar da ama ben bunlarda bi numara göremiyorum fazla.. schmidt-newtonian olanlar da aslında çok iyi bir fikir olsalar da çok ender rastlanan bir tür. normal reflektörlerden ne farkları var onu da bilmiyorum, aynı görünüyorlar.

    teleskop türlerimiz bu kadar.. sonraki konumuz ıvır zıvır.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap