1149 entry daha
  • neredeyse her gün başka bir arkadaşım arayıp çok dikkat etmemi ve tüm televizyonlarda her gün new york'u gösterdiklerini ve şehrin çok kötü durumda olduğunu söylüyor.

    endişelenmekte haklılar çünkü buraya yerleşeli henüz iki ay oldu ve yerleştikten 15 gün sonra bu olaylar başladı.

    ama atladıkları veya fark etmedikleri şey sadece türk televizyonlarının değil avrupa dahil neredeyse tüm medya kuruluşları "bakın amerika bile bizden daha beter durumda" demek istiyor gibi.

    bu nedenle buradaki son durumu biraz da ben anlatayım istedim.

    yaklaşık 2 haftadır new york caresgönüllüsü olarak her gün başka bir mekanda gönüllü olarak çalışıyorum. bu nedenle de hemen her gün dışarıdayım.

    öncelikle şehirde bir panik havası yok. herkes olmasa bile hala daha sokaklarda insanlar var ve işlerine gidip gelenlere rastlamak mümkün.

    sadece marketler ve 24 saat acık eczaneler değil veterinerler de hizmet vermeye devam ediyor. restoranlardan açık olanlarsa paket servis için hizmet vermeye devam ediyor.

    gönüllü olarak çalıştığımdan bahsetmiştim. bu nedenle neredeyse her gün başka bir kilisedeyim. kilisedeyim çünkü kiliseler neredeyse bir sivil toplum kuruluşu görevi yaparak lokal yardım merkezlerine dönüşmüş.

    projelerinde yer aldığım 6-7 tanesinin tamamında soğuk hava depolarından liftlere el arabalarına evlere tek tek yemek dağıtmak için hazırlanmış çantalara kadar acil bir durumda yardım organizasyonu yapmak için gereken her şey var.

    üstelik bunların hiç biri corona için de alınmamış. hepsi zaten daha önceden varmış.
    bu nedenle de talep eden herkesin evine o bölgedeki gönüllüler tarafından 3 öğünü kapsayan bir yemek dağıtımı yapılıyor.

    ayrıca yine 400 farklı noktadan da take away şeklinde sıraya girip almanız mümkün.

    bazı kiliseler veya kurumlar da özellikle evsizler üzerine yoğunlaşmış. evsizlerin hepsi de kimin hangi gün hangi saatlerde yemek dağıtacağını biliyor gibi.

    örneğin 200 evsize yemek dağıtılacağı önceden açıklanan bir projeye gidip yemekler hazırlanıp dağıtım başlayıp bittiğinde planlanandan yüzde 10 az bir talep olduğunu ve sıraya giren herkesin eli dolu gittiğine birebir şahit oldum.

    bir de ordunun sokağa inmesi durumu var ki aslında bu da doğru.
    çünkü neredeyse her proje mekanında 10 civarı asker yemek dağıtımından eşya taşımaya kadar her görevi yerine getiriyor.

    bu askerlerin yonetimi ve gorevlendirmesi de orada bulunan gonullu ekiplerce yapiliyor.

    totalde hangi ulke saglik olarak daha kotu durumdadir veya hangi ulke daha cok zarar gorur bilmiyorum. sonucta dunya bizim evimiz ise olen herkes zaten bizim evimizden biridir.

    ancak biz camileri kislalara cevirip kislalarda askerlerimizi karantina da tutarken, burada hem hem kiliseler hem de ordu sivil toplum kurulusu gibi calismaya devam ediyor.

    belki de bizden en buyuk farklari sahip olduklari bu dayanisma ruhu ve organizasyon yapisi olabilir.

    ayrica tum new yorktaki gonulluleri organize eden ve dileyen her kuruma gonullu saglayan new york cares'a gonullu olmak isteyen birinin de yeni bir proje için ortalama 10 gün beklemesi gerektiğini çünkü neredeyse tüm projeler için çok fazla gönüllü başvurusu olduğunu da son not olarak ekleyeyim.
412 entry daha
hesabın var mı? giriş yap