9 entry daha
  • ahmet altan ve ne$e duzelin, star1de hazirlayip sunduklari kirmizi koltuk programini birakip kanal 6ya gectikten sonra sunduklari ilk siyasi tarti$ma programi.

    program, kirmizi koltuk gibi, pazar gunleri oglen saatlerinde yayina girerdi. ama format biraz daha farkliydi. kirmizi koltuk'ta, ahmet altan ve ne$e duzel, tek bir konukla kar$ilikli oturup konu$urdu. dinamitte ise, ikili, ekranin ortasinda ayakta durur, ekranin solunda ve saginda, yine ayakta duran ucerli konuk gruplari, programa konu olan sorunu, iki farkli goru$ cephesinden, heyecanli bir munazara havasi icerisinde tarti$irlardi. ikili, kirmizi koltuk'ta sorulariyla programa yon verirdi, inisiyatif hep bu ikilinin elindeydi. dinamit'te ise, programin konusunu birkac cumleyle ortaya koyup fitili ate$ledikten sonra, ikili kenara cekilir ve taraflarin ati$masini, bazen ufak mudahalelerle araya girmekle birlikte, izlemeye koyulurdu.

    ilk dinamit programi, etkileyici bir performansa sahne olmu$tu. resmi tarih ba$ligi altinda, o gunlerde guncel olan ikinci cumhuriyet tarti$malari, bu ilk programin konusu olarak belirlenmi$ti. ekranin solunda, resmi tarihin ele$tirisini yapmak uzere; asaf sava$ akat, murat belge ve mete tuncay yerini almi$ti. ekranin saginda ise, resmi tarihi temsilen, toktami$ ate$, ergun aybars ve aydin aybay vardi.

    sol cenahtaki hocalar, program boyunca, rahat ve sogukkanli usluplari ile dikkat cekti. aralara serpi$tirdikleri vurucu cumlelerle, guclu belagat ornekleri verdiler. mesela murat belge, "imparatorluk zamaninda, toplumda bir kul zihniyeti egemendi, daha sonra kurulan cumhuriyet, bu zihniyeti degi$tirmeye yonelik bir gayret icine girmemi$tir. sadece kul sozcugunun yerini vatanda$ sozcugu almi$tir, ama zihniyet ayni kalmi$tir" derken, mete tuncay, birinci meclisin bir ulke icin olabilecek en zorlu $artlar altinda cali$tigini, bagimsizlik sava$inin en $iddetli carpi$malarinin ya$andigi o gunlerde, bu agir $artlara ragmen, meclisin coksesli ve demokratik tarti$malara sahne oldugunu anlatmi$ ve cumhuriyetin kurulmasiyla bu demokratik yapiya son verildigine dikkat cekmi$tir.

    sag cenahta yer alan hocalar ise, o gunun ko$ullarini anlamak gerektiginden dem vurarak istiklal mahkemelerinin, o zor $artlar altinda dahi, adil olmaya cali$tigini aciklamaya cali$mi$lardi. ancak genel olarak, sol cenahtan gelen ciki$lara kar$ilik vermekte biraz tutuk kalmi$lardi. bir muddet sonra, toktami$ ate$'in, "ya murat'cigim, ben de aslinda size yakin du$unuyorum, benim bu tarafta olmam dogru degil" $eklinde sempatik giri$imlerde bulundugu da gorulmu$tu.

    programin kanal 6'daki omru, kirmizi koltuk kadar uzun surmedi, ancak yine de ikilinin bu yeni formattaki programi, ses getirmeyi ba$armi$ti. nitekim program, daha sonra kanal dye ta$inarak, bir sure daha yayin hayatini surdurdu.
49 entry daha
hesabın var mı? giriş yap