• beni bir film karakterine aşık etti. mehmet'e. ha şimdi iyi biri olmadığını ortaya çıkacak, ha falsosunu görücez derken ben gördüm anyayı konyayı. böyle bir adamın ruhunun prensesi de olunur ruhunun yarısı da. o nasıl bir gülüştür, o nasıl bir allah rahatlık versin deyiştir, o gelen bir bardak ayrana bile nasıl teşekkür ediştir? benim ne zamandır böyle içim ısınmadı. fırat tanış çok garip bir adamsın. karşıma çıkma. mehmet diye seslenirim arkandan. değişik cümleler kurarım. görmemezlikten gel, git
  • aşk, iyilik ve kötülük üzerine ciddi kafa yormamızı sağlayan film.
    mehmet'in nasıl bir dünya inşa ettiğini, dilber'in adım adım o dünyayı nasıl sevdiğini görüyorsunuz izlerken.
    yanan lambaya uzun uzun bakıp elektrik düğmesini ikide bir açıp kapaması boşuna değil. farkında olmadan köhnemişliğin ve karanlığın olduğu dünyadan aydınlık bir evrene adım atıyor o ışığın gösterdiği gibi. ama o karanlık yine yakasını bırakmıyor.
  • filmin en orijinal aforizması kasabanın delisinden gelir: "gerçeği bulun oğlum, gerçeği; siz onu bulmazsanız o sizi bulur."
  • eğer bu filmi izlemeden önce fırat tanış'ı hiç görmediyseniz gerçekten topal olduğuna inanabilirsiniz.
    muhteşem de bir sahnesi vardır :

    --- spoiler ---
    dilber kasabaya gelir , memetin evine girer , kapıdan giren memet ışığı yakar ve o sırada dilber gözükür " gözler ve ağız kocaman açılmış ampüle bakıyor" . daha sonrasında odada yalnız kalan dilber yine ağız ve gözler açık odanın ışığını bir yakar bir kapatır bir yakar bir kapatır.

    --- spoiler ---
  • fırat tanış'ın mehmet rolüyle döktürdüğü filmdir.

    --- spoiler ---

    filmin en vurucu sahnelerinden biri de mehmet'in dilber'i aldıktan sonra bayıldığı sahnedir. mutluluktan? şaşkınlıktan?

    ayrıca allah belanı versin ali.
    --- spoiler ---
  • ay dilbere adında şahane bir türküyü ana karakterin ağzından dinleten film.

    tu him gul î, him rihan î
    tu him derd î, him derman î
    him hekîm î, him loqman î
  • --- spoiler ---

    "günaydın ruhumun prensesi"

    --- spoiler ---
  • fırat tanış öyle bir mehmet olmuştur ki mehmet'e aşık olası gelir insanın
  • ali'nin sekiz günü'nü kötü, zeynep'in sekiz günü'nü vasat bulduğum için bu filmi arşivimde olmasına rağmen izlemedim. sonra bir arkadaşım tavsiye etti. ben de "diğer ikisi çok kötüydü, o yüzden bunu da izlemeyeceğim" dedim. ancak arkadaşım ısrar etti. "diğer ikisi gibi değil, beğenirsin" dedi.

    beğenmek ne kelime, hayranı oldum. bir aşk bu kadar mı saf, bu kadar mı karşılıksız, bu kadar mı temiz olur?

    --- spoiler ---

    biliyor musun, sen çok iyi bir adamsın.

    --- spoiler ---
  • üçlemenin diğer iki filmine oranla olmuş bir film. çekimleri, müzikleri ve oyunculukları cemal şan' ın diğer filmlerine oranla daha güzel.
    senaryo her ne kadar klasik bir konu olsa da, işlenişi ve farklı açılardan bakışı hoşuma gitti.. diğer iki filmdeki gibi olabilitesi düşük, gereksiz diyalog ve tiradların olmamasının da büyük etkisi var tabi..
    içinizi burkan, bazen güldüren, bazen düşündüren bir film çıkmış ortaya. filmin seyir gücünü arttıran ve biraz önce bahsettiğim duyguları yaşatabilmesinin ardında, bence en büyük paye oyunculukların. nesrin cevadzade, oynadığı karakteri bize tam anlamıyla yaşatabilmiş.. fırat tanış ise; son dönem türk sinemasının yetiştirdiği en iyi oyunculardan, başarılarının devamını diliyorum. ayrıca bir de türkü söylemiş, tadından yenmiyor...

    edit: imla
hesabın var mı? giriş yap