• tohum takası hâlâ aklıma yatmasa da organik tohumların bir şekilde saklanmasına hizmet ettiğinden, tatile girer girmez gönüllü olacağım dernektir. çanakkale'de karın tokluğuna tarlada çalışılabilir, sunumlarla ya da bire bir görüşmelerle insanlara ulaşılabilir, yazılıp çizilebilir... öyle ya da böyle bu güzel insanlarla çalışmak güzel tohumlar saçar ruha. gizlice dünyayı güzelleştiren insanlardır bunlar.
  • türkiye'nin sağlıklı (healthy), adil (fair trade), ekolojik (biyolojik veya organik, aynı şey) ve sürdürülebilir gıda tüketebilmesi için gönüllü ve bağışçı desteğiyle uğraşır, didinir sivil toplum örgütü.

    halihazırda yapılanlar 3-5 sene öncesine göre kat be kat fazla, anca şöyle özetlenebilir:

    esas’lı (ekolojik, sağlıklı, adil, sürdürülebilir) üretim ve kullanım döngüleri oluşturma, güçlendirme, katılım sağlama ve takas programı:
    - %100 ekolojik pazarlar
    - toplum destekli ekolojik tarım (bahçe modeli)
    - ekolojik çiftliklerde ziyaret (tatuta)
    - türkiye’nin tarımsal biyoçeşitlilğinin korunması için tohum ağının kurulması

    politika izleme ve onurlu bir yaşam için politika önerileri geliştirme programı:
    - tarım ve köyişleri bakanlığı organik tarım ulusal yönlendirme komitesi çalışmaları
    - ab’ye giriş sürecinde kırsal nüfus için iletişim
    - ulusal doğa dostu tarım politikalarının geliştirilmesi

    bilginin serbest dolaşimi programı
    - buğday ekolojik yaşam rehberi
    - buğday ekolojik yaşam dergisi
    - ekoloji ajanda
    - çiftçi gazetesi
    - gençlik ve değişim rehberi
    - tohum sever’in el kitabı
    - http://www.bugday.org/
    - haftalık e-bülten
    - 94.9 açık radyo’da her cuma buğday’la tohumdan hasada ekolojik yaşam programı
    - çeşitli konularda hazırlanan bilgilendirici broşür, poster ve diğer basılı malzemeler

    kirsal yaşami koruma ve destekleme programı
    - kaz dağları ekolojik yerleşimi
    - çamtepe ekolojik yaşam, araştırma, uygulama ve eğitim merkez
  • derneğin önemli etkinliklerinden birisi olan yaşam okulu ile ilgili bildirisi ;

    --- spoiler ---

    atlas dergisi ortaklığı ile gerçekleştireceğimiz yaşam okulu, buğday’ın çamtepe ekolojik yaşam merkezi’nde 1-7 temmuz tarihlerinde ikinci kez düzenlenecek.

    yaşam okulu’na katılanlar yaşamın yalın ve olağan döngülerini, doğanın kendisinde, derede, tarlada ve okulda fark etmenin yollarını keşfedecekler. kaz dağları’nın eteklerinde kurulu çamtepe ekolojik yaşam merkezi’nde bir hafta boyunca geçmişin unutulmuş bilgeliklerini öğrenecek, doğanın örüntülerinden masalların erdemlerine uzanan yolculukta, düşünme ve öğrenme yetilerini geliştirme fırsatı bulacaklar. yaşam okulu’na katılanlar, kendilerini ve onları çevreleyen evreni tanıma; gezegeni, bugünü ve geçmişi anlama yolunda adım atacak ve gezegenin gereksindiği bilgileri keşfedecekler.

    yaşam okulu programının başlığı “içimizdeki doğa ve doğanın içindeki biz” olarak belirlendi.

    programdaki konu başlıkları ve eğitmenler şöyle;

    doğanın dili, güven eken – doğa derneği

    örüntü gözü, mustafa f. bakır – türkiye permakültür araştırma enstitüsü

    örüntü sistemleri ve kaotik yapılar, mekanizmalar, dr. sinan canan

    nasıl düşünür, nasıl hatırlar, nasıl algılarız?, dr. sinan canan

    sağlığın ve hastalığın doğası, dr. günnur başar – şifahane

    gezegeni kurtaran masallar, özcan yüksek – atlas dergisi

    doğanın ve yaşamın farkındalığı: haiku, burcu arık – doğa güncem

    anadolu sembolizmi – ahmet yazman

    yerleşimin ve kültürün kökenleri, dr. necmi karul – i.ü. arkeoloji bölümü prehistorya a.b.d.

    çamtepe ekolojik yaşam merkezi’nin taş yapı binasında yapılacak derslerin yanı sıra zeytinlikler, dere boyları, patikalar da yaşam okulunun ders mekânları arasında... okul programında ayrıca tartışma oturumları, tugay başar ile beden perküsyonu ve pratik egzersizler de yer alıyor. ateş başı sohbetleri, gökyüzü gözlemi ve oyunlarla devam edecek yaşam okulu, prehistorik bir yerleşim olan bursa – aktopraklık kazı alanında sona erecek.

    yaşam okulu katılımcıları, başvurular arasından seçilerek belirlenecek. kontenjan 20 kişi ile sınırlı.

    başvuruda bulunmak isteyenler özgeçmişlerini ve bir sayfalık niyet mektuplarını ve konu ile ilgili sorularını 24 haziran 2011 tarihine kadar info@camtepe.org adresine veya (0532) 671 9067 nolu telefona iletebilirler.

    detaylı bilgi ve program için: www.camtepe.org ve www.yasamokulu.org

    --- spoiler ---

    buğday derneği
  • gdo'lu tohum belası monsanto ile ilgili bir imza kampanyası başlatmış.
    ayrıntılar: [ http://www.bugday.org/…tal/haber_detay.php?hid=6306 ]

    imza için: [ http://www.change.org/…na-izin-vermeyin-tpekurumsal ]
  • tohum takas ağı projesini başlatıp bu yönde insanların dikkatini çekmeye çalışan bir dernek.
    http://gezente.com/…arimizin-nesli-tehlike-altinda/
  • desteklenesi, takip edilesi dernek. yine güzel bir kampanya başlatmışlar: https://www.facebook.com/…0448098042&type=1&theater
  • buğday ekolojik yaşam rehberini artık çıkartamayacaklarını duyuran mailleriyle beni pek üzen, fevkalade değerli bir dernek. dergi işinde daha önce kendim de uzunca bir süre çalıştığım için yükünü, stresini biliyorum. çok üzülmeme rağmen hak veriyorum. internette, sosyal medyada bilgiler binlencesinin arasında kayboluyor, yok oluyor. basılı yayınları ise, seneler sonrasında bir pazar sabahı açıp okumak mümkün.

    gene de yakınen takip ediyor, hemen hemen hepsi ücretsiz olan birçok etkinliğine katılıyorum. sağolsunlar, sayelerinde 5-6 yıldır feriköy pazarından manavdaki hibritler fiyatına organik yiyecek-içecek alabiliyor, evde düzenli taze sebze-meyve tüketebiliyorum. üstüne bu pazara gidip-gelme ve etkinlikler bende yepyeni bir bilinç yarattı. ekolojinin sadece gıdada değil, yaşamın diğer alanlarındaki ilişkileri hakkında da daha çok bilgi sahibi oldum. ilgi alanlarım değişti. sadece son bir senedir üyeyim ve aidat ödüyorum. rehberi kapatsalar da üyeliğe devam edeceğim.

    kendileri doğrudan tohum dağıtma üzerine özelleşmiş değiller, bunlar için tohum merkezleri var. örneğin can yücel tohum merkezi. ancak balkon bahçeciliği, tohum, arıcılık, çocuklara ekolojik etkinlikler gibi sayısız ücretsiz aktiviteleri var. ben baharda bomonti ada'da bir tanesine katıldım. bir de pazarın onuncu yıl etkinliklerinde zehirsiz ev etkinliğine gittim. orada eğitim de ücretsizdi, üstüne deneme için ev yapımı deterjan örnekleri de dağıttılar.

    kısacası ülkemizde bilmeden öfke kusmak yayılan bir hastalık. hastalıklara kapılmayalım. araştıralım, bilinçlenelim. sonrasında yorum yapmak daha akıllıca.

    iyi ki varlar. hep olsunlar. hatta bunun gibi dernekler çoğalarak artsın, kolektif bir şekilde bilinç yaratsın. kendim, arkadaşlarım ve ailem adına hayat kaliteme ve bilincime olan katkıları sebebiyle teşekkür ederim.
  • barışçıl görüntüsüne rağmen, yaptığı işlere benzer işler yapan diğer kuruluşları kötüleme yoluyla devreden çıkarmayı benimsemiş dernektir. bu açıdan ve çalışanlarına gösterdiği muamele açısından özel sektör mantığıyla birebir örtüşen yanları vardır. gözümdeki iyi stk imajını çok kısa bir zamanda silip atmayı başarmıştır. hatta genel olarak stk lara olan bakış açımı karartmıştır. stk nın özel sektörden ne farkı var? dedirtmiştir. öte yandan organik tarım konusunda çok ciddi iyi adımlar atmıştır ve yayınlarının takip edilmesi faydalıdır.
  • buğday derneği’nin yaşam okulu, çamtepe ekolojik yaşam merkezi’nde 23-29 haziran'da üçüncü kez gerçekleştirilecek.

    buğday ekolojik yaşamı destekleme derneği'nin yaşam okulu, çamtepe ekolojik yaşam merkezi’nde 23-29 haziran'da üçüncü kez düzenlenecek.

    gezegenimiz, insanın doğa ile ilişkisini koparması nedeniyle yok oluyor. oysa doğa ile insanın birliği ve doğa ile tamlık içinde kurulan ilişkilerle yaşamı bir bütün olarak algılayabilir, yaşamdaki rolümüzü anlayabilir ve sorumluluğumuzu tam olarak alabiliriz. her gün artan tüketimimizi gözden geçirerek, tükettiğimizden daha fazlasını üreterek doğa ile yeniden bağ kurabiliriz.
    yaşam okulu’nun 2012 programı, yaşamı kavrayışımıza yeni bir açıklık getiriyor. doğanın işleyiş mekanizmalarının sırlarını, evrenin düzenini ve yeryüzü ile olan ilişkimizi mercek altına alıyor.

    yaşam okulu’nun katılımcıları okul programı süresince, yaşamın yalın ve olağan döngülerini, doğanın kendisinde, derede, tarlada fark etmenin yollarını keşfedecekler. kaz dağları’nın eteklerinde kurulu çamtepe ekolojik yaşam merkezi’nde bir hafta boyunca geçmişin unutulmuş bilgeliklerini öğrenecek, doğanın örüntülerinden masalların erdemlerine uzanan yolculukta, düşünme ve öğrenme yetilerini geliştirme fırsatı bulacaklar. okulun katılımcıları kendilerini ve onları çevreleyen evreni tanıma; gezegeni, bugünü ve geçmişi anlama yolunda adım atacaklar.

    yaşam okulu bu yıl kapsamını ve kadrosunu genişleterek programına yeni konular ekledi. okulda bu yıl söyleşiler, düşünme egzersizleri, doğada etkinlikler, doğrudan deneyimlerle dolu bir hafta bekliyor katılımcıları… eğitmenler ise ahmet yazman, güneşin aydemir, dr. günnur başar, mustafa bakır, özcan yüksek, selen akhuy, dr. sinan canan ve tugay başar.

    ders başlıkları:

    doğanın örüntüleri ve örüntü kavrayışı
    makro ve mikro evrenler
    sağlıklı bedenin doğası
    beynimiz ve gerçeklik algımız
    kadim öğretilerde insan
    geleneksel kültürde yaşam bilgisi
    masalların şifresi
    tüketim kültürünün örüntüleri
    dijital âlemde tüketim
    anadolu sembolizmi
    düm ve tek

    konaklama:
    katılımcılar dedetepe ekolojik çiftliği’nde konaklayacak. çalışmanın yapılacağı çamtepe’ye çiftlikten transfer sağlanacak.

    ulaşım:
    katılımcıların, küçükkuyu’ya kendi imkânlarıyla gelmesi gerekiyor. truva, kamil koç, ulusoy, varan ve metro turizm’in istanbul, ankara ve izmir’den otobüs seferleri mevcut.
    ayrıntılı bilgi için www.camtepe.org

    ücret:
    6 gece konaklama, 3 öğün yemek ve servislerin dahil olduğu bu etkinlik için kişi başı ücret 750 tl, buğday derneği üyeleri için indirimli ücret 710 tl (üye olmak için www.bugday.org).
    20 mayıs’tan önce yapılan kayıtlar için 695 tl’dir.

    ödeme:
    buğday derneği iktisadi işletmesi
    garanti bankası karaköy şubesi
    hesap no: 6295822 şube kodu: 400
    iban: tr67 0006 2000 4000 0006 2958 22

    detaylı bilgi, program ve katılım için: berkay atik 0542 252 97 85
    berkay@bugday.org
    www.camtepe.org
hesabın var mı? giriş yap