hesabın var mı? giriş yap

  • bunun yüzünden favorilenen entrylerime bakmaya korkuyorum. insanın sevinci te şurasına yabışıyor.
    tanım: bir çaylak.

  • şaşırmadığım bir haber.

    bir keresinde kahvede eşli king oynarken, mali müşavir arkadaşımız oyundaki ortağının kafasını yanlış kağıt attı diye okey ıstakası ile patlattı. bildiğin kafa patladı, kan revan oldu. okey ıstakasını yan masadan aldı. ıstakasını aldığı adam ise "napıyon kardeşim okeyimi piç ettin" demişti. bunu yapan kişi mali müşavir.

  • zamaninda duzgun erkegin yuzune bakmayip, yanlis erkeklerin pesinde kosanlarin husnu kuruntusudur.

  • -çok şanslısın karın yatakta çok iyidir..
    -baban çok şanslı anan yatakta çok iyidir..
    sonra bir samimiyet, bir sinerji, şen kahkahalar falan.. hepimiz açık fikirli insanlarız sonuçta, öyle değil mi?

  • sayesinde, kaşıbeyaz'a bu akşama kadar 21 kilo karides göndermem gerektiğini, yoksa bir daha benle iş yapmayacaklarını öğrendim.

    elim ayağım birbirine dolaştı lan. ne yapcam ben şimdi? nerden bulunur bu meret?

  • çekilmiş en iyi spor temalı filmlerin başında geliyor, ekşi'de hakkında bu kadar az yazılması garip.

    bu tarz filmlere kıyasla az klişeli, bol güzellikli bir film, gerçek ve çarpıcı bir hikaye oluşuyla da fark yaratıyor. aslında siyah-beyaz ayrımını spor üzerinden anlatan çok yapım var -remember the titans'la bayağı benzer yanı var örneğin-

    ancak glory road'u farklı kılan yanı, belki de basketbol oyununun seyrini değiştiren gerçek bir olayı çok başarılı şekilde anlatıyor oluşu.

    not: jeneriklerde pat riley dahil olmak üzere, maçta yer almış isimlerle yapılan röportajlar var, kaçırmayın.

  • apartmanın bahçesinde;

    - ercaaaan (yırtınarak)
    - ne var
    - benim annem var ya, ishal oldu

    apartmanın üst katlarından bir çığlık duyulur.

  • özel jet tutmaktan ucuza gelen kapatmadır.

    story'deki uçak ufak bir uçağa benziyor. 186 koltuk olsa, pandemi nedeniyle ancak 124 tanesi satılabilir. erken alımda 300tl'ye uçak bileti bulmak mümkün, toplu alımla 200 tl'ye aldı diyelim. yer hizmetleri yükü de çok yok üç yolcu için (şeyma, kızı melisa ve bakıcı). rahat rahat 200tl'ye alınabilir bir koltuk.

    124 x 200 =24800 tl ~ 3000$

    en ucuz istanbul bodrum jeti 6000$ + kdv (referans)

    şeyma hava atmış falan ama mısırlı sevgilisi resmen ucuza getirmiş bu yolculuğu.

    (bkz: hesaplayan adamlar)

    (bütün koltukları satıyorlar diye gelen itirazlar var. 186 x 200 = 37200 tl ~ 4500$.
    1500$ için birbirimizi kırmaya gerek yok bence, hesap çok fazla değişmiyor. yine ucuz...)

    .
    edit: mesafe itirazı yapan arkadaşlar var, aslında hesap değişmeyecek ama onları da aydınlatalım. hem biraz daha detay olsun, hem de şukulayanların emeklerine bir teşekkür :)

    şeyma'nın hesabına baktım, bali'deymiş, ondan önce de istanbul'da. bali'den istanbul'a döndüğünü düşünelim.

    edit içi: şeyma'nın bali'den dönmediği, bali içinde şehir değiştirdiği bilgisi geldi. bu durumda ilk hesap geçerli ama aşağıdaki hesap da dursun. beyin jimnastiği olsun :)

    bali'den istanbul'a uçak bileti thy ile yarına almak istesek 15 bin tl, bir ay sonraya almak istesek 10 bin tl.

    istanbul bali arası 12 saat 50 dk imiş. referans verdiğim kaynakta denk olması için aktarmasız 10 saat 35dk süren istanbul kanada toronto uçuşunu aldım. 110 bin euro bedeli, tek kişi için. yani her saat için bir kişi 10 bin euro gibi bir şey. bali'ye gitsek demek ki 130 bin euro gibi bir şey tutacak. (tabii bunlar uçuş şartlarına göre falan değişir de o kadar detay hesap da biraz abartı olur, yeterince coştuk zaten :swh)

    hesaplayalım :) 124 x 10 bin tl = 1240000 tl ~ 124 bin euro yapıyor. bir kişi için bile daha ucuz. şeyma var, melisa var, hizmetçi bakıcı birileri kesin vardır.

    sözün özü yine ucuza geldi :)
    mısırlı milyarder bu işi biliyormuş, boşuna milyarder olmamış :)

    .
    ekin eki: bu kadar ucuz olamayacağını kabul edemeyen arkadaşlar var. haklılar, insan nasıl olabilir diye düşünmeden edemiyor. ama olabiliyor arkadaşlar gördüğümüz gibi.

    çok itiraz geliyor, uçak fiyatları değişken olur, son dakikada alınmışsa ucuz olmaz, sen uçaklar boş mu gidiyor sanıyorsun, şu olur bu olur, bir dolu itiraz var. her ihtimali dahil edip hesaplayabiliriz ama sonuç değişmeyecek ve uçak her türlü jetten ucuza gelecek. yarısı kadar ucuz olacak, 20 bin euro ucuz olacak, ya da biraz ucuz olacak. ama her türlü ucuz olacak. bunun olması kadar da doğal bir şey de yok zaten.

    ama bunu sürekli yapamazsınız. uçak firması belli ki milyarderimizle sürekli çalışıyor ve kendisine mantıklı alternatif bir çözüm önermiş. sürekli yapamazsınız çünkü jetlerin bir anlamı kalmaz, firmalar o jetleri pazarlayamaz. ama bu yeni bir akım yaratabilir ve uçak kapatma furyası çıkabilir, ki bu da başka bir gelir kapısı olacaktır hem fenomenler hem de uçak firmaları için.

    neyse sözün özü (bkz: zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış)

  • http://www.bbc.com/news/business-28882312

    norveç'te herkesi milyoner yapmaya yetecek kadar paranın tutulduğu fondur efendim.

    bir yanımız elbette arapların petrolleri bittikten sonra düştükleri açlığa fakirliğe üzülecek. ama öbür yanda petrolden kazandıkları paranın %96sını tutan, dubai gibi pislik merkezlerine harcamayan ülkeler var. medeniyetin gözünü seveyim.

  • uzay asansörü dünya ile yörüngeyi birbirine bağlayacak bir asansör projesi. bu fikri ilk ortaya atan kişi konstantin tsiolkovski. tsiolkovsky aynı zamanda roket fırlatmalarına dair ilk denklemleri derleyen kişi. 1895 yılında, eyfel kulesi'nden ilham alarak, 35.800 kilometre uzunluğunda bir kule inşa edilip yörüngeye bir asansörle erişilebileceğini düşündü. neden asansörle çıkmaya ihtiyaç duyduğumuzu ve bu büyük mesafeyi anlamak için yörüngelerin nasıl işlediğini gözümüzün önüne almamız gerekiyor.

    /
    aslında gökyüzü ve merdiven eşleşmesi bizim kültürümüze çok ama çok eskiden beri işleyen bir durum.
    (bkz: göğe merdiven dayamak)
    (bkz: gökte düğün var deseler kadınlar merdiven kurar)
    gibi atasözü ve deyimlerin, hatta şiirlerin dilimize ve kültürümüze işlemiş olduğunu görüyoruz.
    /

    uzay araçları fırlatıldıklarında atmosferi geçip uzayda süzülmeye başlamıyorlar. atmosferi geçmek işin görece kolay kısmı çünkü uzay sınırı 100 kilometrede başlıyor. yörüngeye erişmek için bir araç yeterli yatay hıza ulaşmış olmalı (saniyede yaklaşık 8 kilometre). yörüngedeki araçlar bu sayede dengede kalabiliyorlar aksi takdirde dünya'ya doğru düşmeye başlarlar. yörünge ne kadar yüksekse uzay aracı da o kadar hızlı kareket etmeli. 35.800 kilometre ise yer sabit yörüngenin (ysy) yüksekliği. ysy'de bulunan uzay araçları 23 saat 56 dakikada bir yörünge tamamlıyor (dünya'nın kendi ekseni etrafında dönme süresi ile aynı) ve böylece aynı noktanın üzerinde kalabiliyorlar. bu uydu türleri genel olarak iletişim ve haberleşme için kullanılıyor.

    bir uzay asansöründe ysy'ye ulaşana kadar hem hızınız hem yüksekliğiniz artıyor. bu sayede şiddetli fırlatmalara gerek kalmadan bir elektrik motoru sizi birkaç gün içerisinde uzaya taşıyor. bu, dünya'nın %90'ını dolaşan bir trene binmekle aynı şey. ancak maalesef böyle bir kule inşa etmemizin bir yolu yok çünkü hçibir kule bu kadar yüksek olup kendi ağırlığını taşıyamaz. ancak 1959 yılında rus bilim insanı yuri artsutanov böyle bir yapının bir kule yerine gergin bir kablo ile yapılabileceğini öngördü. böyle bir durumda, ysy'ye yerleştirilen bir uydu üzerinden bir halat aşağı doğru iletilirken başka bir halat da denge ağırlığı ile uydudan öteye doğru gönderilebilir. sonuç olarak ilk halat yere ulaştığında buraya demirlenebilir.

    bu konsept uzun yıllar bilim-kurgu olarak değerlendirildi çünkü böyle bir şeyi destekleyecek mukavemete sahip bir malzeme bulunmuyordu. 1990'larda karbon nanotüplerin icadıyla bu değişti. 2000 yılında yapılan bir nasa çalışması, 20 tonluk bir nanotüp halatın fırlatılarak ysy'ye yerleştirilmesini önerdi. bu halat yörüngedeki bir platforma yerleştirilebilir ve küçük robotik araçlarla daha fazla madde eklenebilirdi. böylece bir metre genişliğinde, uzunluğuna göre kağıttan ince bir halat oluşturulabilirdi.

    maalesef kimse 50 santimetreden daha uzun nanotüp üretmedi. ancak uzay asansörleri üzerine çalışanlar var. abd bazlı liftport group firması ticari karbon nantüpler geliştiriyor. firma mevcut materyallerle ay'a kadar ulaşan bir uzay asansörü yapmayı hedefliyor. eğer her şey beklendiği gibi giderse, içinde bulunduğumuz yüzyıl bitmeden uzaya giden trenler bile görebiliriz.