hesabın var mı? giriş yap

  • kaşardır bu detay.

    eğer bir evde kaşar büyük büyük doğranıyorsa o ev zengin evidir.
    yok, küp küp ve ufak doğranıyorsa o ev zenginliğe biraz mesafelidir.

    not: biz direk teker koyuyoruz masaya.

  • çakırkeyif olduğu bir gece eve balkondan girmeye kalkmış, karanlıkta ayağı takılıp düşmüş. balkondaki muhtelif nesneyide yere devirir ki, "booooooom" diye bi ses! istanbul'un tamamı ayakta. o kafayla "amma gürültü yaptık yahu" diye söylenerek eve girer ve yatar. ertesi gün öğrenir ki, haydarpaşa açıklarında iki tanker çarpışmış, indenpendante adındaki petrol yüklü tanker infilak etmiştir!

  • "konuşmak istiyorsa senin yazmanı beklemez yazar, sesini duymak istiyorsa arar, görüşmek istiyorsa bir fırsatını bulur, sevmek istiyorsa sana saçma sapan bir anlam yükler kendine bahane yaratır yine sever. insan bu, istese yapamayacağı şey yok ama istememiş demek ki ne yapacaksın? "
    ...

  • - kendi kafasındaki din, gelenek, giyim, adet, yaşam tarzı kalıplarına uymayanları deli gibi yadırgamak, zorla o kalıplara uydurmaya çalışmak. farklılıklara kapalı olmak.

    - sorunları, çatışmaları empati kurarak değerlendirmek ve konuşarak çözmek yerine havlamak, diş göstermek.

    - inanılmaz bir öz güven ve her konu hakkında nefessiz konuşabilme.

    - kendini harika tüccar, kusursuz bir işletmeci sanmak.

  • muharrem ince yalova’da oy kullanmak için sandık başına gelirken etrafındaki herkesi o harika gülümsemesiyle selamlar. o esnada bir “canlı” da hemen önünde beklemektedir. muharrem ince bu mahlukun görüntüsüne aldırış etmeksizin elini uzatır. kadın, tam bu esnada, bu ülkede dindarlar tarafından 16 yıldır oluşturulan tiksintinin arayüzü olur.

  • ah be ayşe.
    bir kadın cinayetine kurban gitseydin, ağlardık senin arkandan. lanet okurduk özgür'e. üzülür, göz yaşı dökerdik. özgecan gibi bir simge bile olurdun belki.

    birisi çıkıp o da haketmiş ama deseydi onu linc ederdik el birliği ile. sözlükten bile uçurulurduk.

    şimdi doya doya söyleyebiliyorum.
    o dayağı sen haketmişsin be ayşe.

  • 566 sorudan oluşan, uluslarası geçerliliği bulunan, bireyde ki psikolojik rahatsızlık hakkında fikir edinmenizi sağlayan bir testtir.

    testte yer alan sorular doğru (d) veya yanlış (y) olarak cevaplanır. uygulanması genellikle 1,5 saat sürmektedir. testte toplamda 13 klinik alt ölçek bulunmaktadır. bunlardan 10 tanesi bireydeki psikopatolojiyi incelemeye yöneliktir. geriye kalan 3 klinik alt ölçek ise kişinin testi cevaplarken dürüst olup olmadığı, problem çözme yeteneği ve hastalığın (varsa) yaşanma sıklığını ölçmektedir.

    mmpi kişilik testi ülkemizde ve dünyada aktif olarak uygulanan bir testtir. bu sebeple testi uygulayan bir uzman olarak yapacağım bilgilendirmede bazı noktaları es geçeceğimi söylemek durumundayım. bütün klinik alt ölçekler, ne işe yaradıkları, neyi nasıl ölçtükleri gibi bilgiler kişilerin testi suistimal etmesine yol açabilir.

    mmpi kişilik testini yüzlerce kişiye uygulamış bir uzman olarak şunları söyleyebilirim;

    uygulayıcı sizin test sorularına verdiğiniz cevapları tek tek incelemez. sizin cevap kağıdınızı testin excel uygulamasına giriş yapar, ortaya kalp grafiği benzeri bir grafik çıkar. uygulayıcı durumunuzu tamamen bu grafiği inceleyerek yorumlar. elbette uzman gerekli gördüğü takdirde test sorularınıza da bir göz atabilir, ancak gerekli değildir.

    test gerçekten doğru sonuçlar veriyor mu?

    en merak edilen sorulardan biri bu olsa gerek. test soruları içtenlikle cevaplandığı takdir de bireyin psikolojik durumu hakkında oldukça doğru sonuçlar vermektedir. bu zamana kadar uyguladığım yüzlerce kişiyi baz alarak bu kişilerin %95'inde tam doğru sonuçlar verdiğini söyleyebilirim.

    %5 yanlış sonuç verdiği kısım nedir?

    bunu basit bir örnek ile anlatacağım. dini inancına çok bağlı olan, ibadetlerini hiç aksatmadan yerine getiren bir insan düşünelim. günde 5 vakit namaz kılıyor, her namaz kıldığında allah'ı, ölümden sonraki yaşamı düşünüyor diyelim. bu kişi testte yer alan "ölümü sıkça düşünürüm" sorusuna doğru şeklinde cevap verecektir. halbuki bu soru kişinin depresyon düzeyini ölçüyor, ancak bu kişi ölümü depresyonda olduğundan düşünmüyor. bu sebeple bazı durumlarda klinik alt ölçeklerde bir yükselme gerçekleşiyor. uzmanın testi uyguladığı kişiyle bireysel görüşme yapması, yalnızca test sonucuyla hareket etmemesi oldukça önemli.

    testin manipüle edilme şansı var mı?

    testin manipüle edilme olasılığı oldukça düşük. birey kendini olduğundan iyi göstermeye çalıştığında, tutarsız cevaplar verdiğinde, soruları savunmacı bir şekilde cevapladığında test bunu da bizlere söylüyor. kişinin teste kendini kısmen daha iyi gösterebilmesi mümkün. ancak mmpi kişilik testi uygulayıcısı olmayan birinin, tam anlamıyla kendini "normal" gösterebilmesi oldukça zor.

    mmpi kişilik testi ne amaçla kullanılır?

    1) bireysel görüşme yapan uzmanın danışanının psikolojik durumu hakkında bazı fikirleri vardır, ancak emin olamıyordur. böyle bir durumda mmpi kişilik testi uygulayarak bireyin psikolojik durumu hakkında daha net sonuçlar elde eder...

    2) kurumsal firmalar işe alım yaparken bu testi uygulayabilir. kişinin alınacak pozisyona uygun olup olmadığı, iş performansı, takım çalışması, otoriteyle uyum içinde hareket edip edemeyeceği vb. birçok konuda fikir sahibi olunur.

    3) silah ruhsatı gibi kişinin psikolojik durumunun oldukça önemli olduğu alanlarda uygulanabilir.

    4) birçok kişinin can güvenliğinden sorumlu olunan iş alımlarında sıkça kullanılır.

    elbette kullanıldığı farklı alanlarda mevcuttur, ancak genel hatlarıyla kullanıldığı yerler bu şekildedir.

    mmpi kişilik testi hakkında merak ettiğiniz, aklınıza takılan konularda yardımcı olabilirim.

  • bir reddit kullanıcısı metallica şarkılarında -garage inc. hariç stüdyo albümlerinin hepsi olarak- en çok kullanılan kelimeleri çıkartmış 2 yıl önce. son albümü dışarıda tutarak baktığımızda en çok kullanılan kelimeler şu şekilde:

    1. never - 146
    2. one - 127
    3. see - 124
    4. away - 95
    5. take - 92
    6. life - 89
    7. let/back - 87
    8. time - 84
    9. way - 78
    10. feel - 71
    11. hear - 69
    12. yeah - 68
    13. day/say - 62
    14. death - 61
    15. hell - 60 kez olarak sayılmış.

    bunun dışında garage inc. albümünde james hetfield 82 kez yeah demiş. stüdyo albümleri arasında ride the lightning'te ise yeah kelimesini hiç kullanmamış.

    son olarak soundcloud üzerinde de biri james hetfield'ın bütün yeah dediği kayıtları birleştirmiş.

  • çocukluğundan beri her gün ağır antrenmanlar yapan siyahi bir futbolcuyu dövebileceğini zanneden malları açığa çıkarmıştır. keşke imkan olsa da teke tek bi bırakabilsek.

    daha sen o ayağını kaldırmadan adam seni hastanelik eder, pipetle çorba içip altına sıça sıça 1 sene yatarsın.

    edit: başlığın başıma kalmasından hoşlanmıyorum.

  • 1 liralık ürüne 3 lira fiyat belirten, fiş istediğinde kavga çıkaran, ürünü iade etmek istediğinde kabul etmeyen, müşterisine bayat, tarihi geçmiş ürün satmaya çalışan, dükkanına işine bir gram yatırım yapmayan küçük esnafa verilen zarardır. hemen hemen her ilde a101 ve bimler açıldıktan sonra küçük bakkal olarak işe başlayıp onlarca şubeyle devam eden marketler var.

    işini düzgün yapamayan insanların para kazanamaması serbest piyasaya aykırı bir durum değil.

    edit: imla. hatamı düzelttiği için @collision course'a teşekkür ederim.