• 1601-1680 yılları arasında yaşamış alman cizvit papazı, felsefeci, haritacı, dilbilimci, arkeolog ve mucit…

    "laterna magica" isimli projeksiyon aleti benzeri icadıyla da bilinir. ayrıca "oedipus aegyptiacus" isimli bir tasarımında, resimlerin içine yerleştirilmiş harfleri ve rakamları indeks gibi kullanmayı da ilk kez o akıl eder...

    geliştirdiği "renk müziği" kuramına göre ise, müzikteki her sesin renk olarak bir karşılığı vardır: klavyeli çalgılarda bir tuşa basıldığında, ses çıkarken renkli bir şerit ya da camın yukarı kalkmasını ve bunun içinden geçen ışığın bir perdeye düşmesini sağlayan "musurgia universalis" isimli düzenekler geliştirmiştir…
  • 17. yy'da yasamis alman bilgin. zamanindaki meslektaslari gibi bir cok konuyla ilgilenmistir. halka acik ilk muze olan museum kircherianum'u kurmustur. en onemli yapiti yerbilim yaptigi ve volkanlari inceledigi mundus subterraneus'tur. (bkz: ne dedim ben simdi)
    (bkz: kendiliginden olusum)
  • 1673 yılında cizvit polimatolan athanasius kircher, statua citofonica (konuşan heykel) 'yı icat etti. kircher disiplinler arası çalışan olağanüstü bir bilim adamı ve mucitti. yaşamı boyunca tıp, jeoloji, karşılaştırmalı din ve müzik alanlarında kırk önemli eser yayınladı. ilk manyetik saati, birçok erken dönem otomatını ve megafonu icat etmiştir.

    konuşan heykel ilkel bir dinleme sistemiydi: esasen büyük bir spiral tüpten yapılmış bir mikrofondu ve konuşmaları halka açık bir meydandan tüpün içinden yukarıya aktarabiliyor ve daha sonra bir aristokratın özel odalarında tutulan bir heykelin ağzından geçirebiliyordu.

    kircher'in kendisi şöyle açıklıyordu:

    "bu heykel, spiral şeklindeki borunun uç kısmının tam olarak ağız açıklığına denk gelmesini sağlamak için belirli bir yere yerleştirilmelidir. bu şekilde mükemmel olacak ve her türlü sesi net bir şekilde çıkarabilecektir: aslında heykel sürekli konuşabilecek, insan ya da hayvan sesiyle konuşabilecektir: gülecek ya da alay edecek; gerçekten ağlıyor ya da inliyor gibi görünecek; bazen büyük bir şaşkınlıkla güçlü bir şekilde üfleyecektir. spiral şeklindeki tüpün ağzı açık bir kamusal alana denk gelecek şekilde yerleştirilirse, telaffuz edilen ve kanala odaklanan tüm insan sözleri heykelin ağzından tekrarlanacaktır."

    kaynak: marshall mcluhan, understanding media* (new york: signet books, 1964).

    böyle de bir insanevladı...
  • tavuklar üzerinde hipnotizma deneyi yaptığına dair ilginç bir bilgi vardır.

    evet, başarılı olmuştur.
  • megafonu bulan kişidir ama icadın taze patates-soğan terörünü estireceğini ve herkesin her o sesi duyduğunda söveceğini bilememiştir.
  • 1646 tarihli ars magna lucis et umbrae'nin yazarı.
    aynalar arasında yapılan açı değişiklikleri ile bir şeyin çoğaltılmış olarak görünmesi üzerine.
  • joscelyn godwin, thames and hudson yayınlarindan cikan kitabinda, kircher'i son ronesans ustalarindan biri olarak tanimlar.
  • hiyerogliflerin anlamı çözülmeden önce mısır ve mısır bilimiyle uğraşan rönesans ustası. hiyerogliflerde mısırlıların tufan öncesi bilgeliğini dile getirdiklerini öne sürmüştü.
  • nuh tufanına ilişkin de bir kitabı bulunmakta (bkz: arca noe)
  • jesuit polimat, asmis insan.

    stanford'daki athanasius kircher koleksiyonu
hesabın var mı? giriş yap