• toprak yeme öyküsü olan çocuklarda düşünülmesi gereken etkenlerden biridir.
  • 20 cm'lik bir tanesinin kolonoskopi sırasında nasıl da kımıl kımıl kıpraştığını izlemek isteyenlerin başvurabileceği bir video şuradadır: http://content.nejm.org/…ontent/full/358/14/e16/dc1
    şuradan da ulaşılıyor: http://content.nejm.org/…/dc1/nejm_jang_e16v1.shtml

    edit: link kaldırılmış maalesef.
  • ascariasis'e neden olur. bağırsak nematodudur. yeti$kinleri krem rengi/bazen de pembemsidir, boyu 15-30 cm'dir, ince bağırsakta ya$ar.
    http://img139.imageshack.us/…9/1562/image006sj1.jpg
    http://img402.imageshack.us/…02/3654/ascariszz9.jpg

    (bkz: ascaris suum)

    daha fazla bilgiyi copy paste edelim:
    ---------

    dünyadaki ve türkiye’deki durum:

    ascaris lumbricoides özellikle nemli, ılıman iklim bölgelerini tercih eden, yüzyıllardan beri çok iyi bilinen ve dünyanın hemen her yerinde parazit hastalığı oluşturan bir nematodtur. türkiye’nin her bölgesinde görülmekte olup, özellikle doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerinde yaşayan insanların %50’sinin parazit ile infekte olduğu bildirilmektedir.

    morfoloji:

    krem beyazı bazen pembensi olan erişkin dişisi 20-30 cm, erkeği 15-30 cm uzunluğundadır. silindir şeklinde olan vücut iki uca doğru incelmiştir.ağız etrafında üç tane dudak bulunur.

    evrim:

    kesin konak insandır. ara konak yoktur.

    insan, dışkı ile dış ortama atılan embriyonlu (döllenmiş) yumurtaların (uygun sıcaklık nem ve oksijen gibi çevre faktörleri olduğunda 2-3 haftada gelişmesini tamamlayan formunun) ağız yolu ile alınması ile infekte olur. bu yumurtaların duodenumda sindirim enzimleri tarafından kabuğu eritilerek larvalar çıkar ve larvalar bağırsak duvarını delerek portal dolaşım yoluyla karaciğere gelir burada 3-4 gün kalır.buradan sağ kalbe gelir ve pulmoner dolaşıma katılır 10 gün akciğerlerde kaldıktan sonra bronkuslar yoluyla trakea ve farinkse ulaşan larvalar yutularak tekrardan barsaklara döner.barsakta cinsel olgunluğunu tamamlayan ve çiftleşen dişinin yumurtaları dışkı ile dış ortama atılır. yumurtanın ağızdan alınıp, dişilerin yumurtaları dışkı ile dış ortama atılmasına kadar geçen süre 8 ile 12 hafta arasındadır. dışkı ile dış ortama çıkan yumurtaların hemen insanlar tarafından ağız yolu ile alınması ile infeksiyon gelişmez. yumurtanın mutlaka dış ortamda (nemli ve ılık toprakta) 2 hafta kalması ve infektif hale gelmesi gereklidir. yaşam süresi ortalama 1 yıldır ve bu sürede dişisi günde 200000 yumurta yumurtlar.

    dışkıda fertilize (döllenmiş) ve fertilize olmayan (döllenmemiş) yumurtalar bulunur. fertilize yumurtalar nemli ve ılık toprakta 2 hafta içinde enfektif hale geçerler ve canlılıklarını yıllarca sürdürebilirler. dışkıda fertilize yumurtaların olmaması sadece dişi nematodun konakta olduğunu gösterir.

    patogenez ve klinik:

    yüzde solukluk, burun kanatlarında basıklık, burun kaşıntısı, gece diş gıcırdatması, huzursuzluk, korkulu rüyalar, çalışmada isteksizlik, başağrısı, hüzünlü soluk yüz, gece salya akması, uyuklama, şüpheli ateş gibi genel durum bozuklukları görülebilir.

    larvaların akciğer göçünün 6.-7.gününde 38-40 oc kadar ulaşabilen ateş, titreme, dispne, astma atakları, öksürük, halsizlik, siyanoz, taşikardi olabilir. radyoloji de akciğerlerde bir veya daha çok yuvarlak, nodüler veya yaygın 48 saat veya birkaç günde yer değiştiren gölgeler, uçucu akciğer pnömonisi veya löfler sendromu görülür. milier tüberkülozu taklit edebilen infiltrasyonlar ve atelektazilerde gözlenebilir. bu bulgular 7-10 gün sürer.

    bazı hastalarda özellikle respiratuvar semptomların başlangıç döneminde ürtiker görülebilir.

    bulantı, kusma, iştahsızlık, karın ağrısı gibi gastrointestinal şikayetler çok hafiftir. çok sayıda parazitin barsaklarda bulunması barsak tıkanıklığına (ileus) neden olur ve bu durum acil cerrahi tedaviyi gerektirir. bazen barsaklardaki fazla sayıda parazit mezenterik damarları sıkıştırarak iskemi ve hemorajik enfaktüslere neden olabilir. invaginasyon ve volvulus yapabilir.

    hepatobilier sisteme yerleştiğinde akut kolanjit, karaciğer apsesi, safra koliği, akut kolesistit oluşabilir.
    erişkin ascaris küçük kanallara girme eğilimindedir. özellikle bilier ve pankreatik kanallara giren a. lumbricoides ampulla vateri tıkayarak akut pankreatite neden olabilir. ascaris mideye geçip ağızdan burundan çıkabilir, trakeaya geçip boğulmalara neden olabilir. ayrıca appendiksin içine girerek akut appendisit semptomları oluşturabilir ve perfore olan appendiksten çıkan parazitler peritoneal kaviteye geçerek lokalize veya yaygın peritonit bulguları meydana getirebilirler.

    kongenital geçişin mümkün olabileceği ve hamileliğinde paraziti olanların tedavi edilmesi önerilmektedir.

    tanı:

    erişkin dişilerin barsakta olduğu sırada tanı yumurtaların dışkıda görülmesi ile konur. dişinin yumurtladığı yumurtalar iki tiptir.
    1-döllenmiş 2-döllenmemiş

    döllenmiş yumurtalar oval, 45-75 µm boyunda, 35-50 µm enindedir. bunların iki ucunda kabukla ovum arasında boşluklar bulunur. döllenmemiş yumurtalar ise daha dikdörtgenimsi olup,içleri küçüklü büyüklü vitellus tanecikleri ile doludur. ascaris yumurtasının kabuğu dıştan içe doğru şu tabakalardan oluşur. 1-protein tabakası: girintili-çıkıntılı bir görünümde olan bu tabaka aslında renksizdir, fakat safra pigmentleri ile boyandığı için altın-sarısı-kahverengi renkte görülür. bu tabaka bazı yumurtalarda kısmen veya tamamen düşmüştür. 2- membrana lucida:kalın, renksiz,saydam ve düz bir tabakadır. yumurtanın dolayısı ile ovumun dış ortama karşı dirençli olmasını sağlar. 3-vitellin zar: en içte embrioyu saran tabakadır. döllenmemiş yumurtada bulunmaz.

    tedavi:
    ilaçla tedavisi olasıdır.

    korunma:
    ascariasis de parazit kaynakları barsağında erişkin dişiler bulunan insanlardır. insanda insana direkt bulaşma yoktur. dışkı ile toprağın bulaşımında engel olunacak tedbirlerin alınması, infeksiyonun yayılmasında en önemli tedbirdir. insan dışkısının çeşitli amaçlarla kullanılması engellenmelidir. sebze ve meyvaların yıkanarak yenilmesi, infeksiyonun çok yaygın olduğu bölgelerde kitlesel tedavi yapılması gereklidir.
  • insan dışkısıyla kontamine besinlerden bulaşır. gıdayla alınan yumurtalardan 2-6 haftada embriyo gelişir. larva yumurtadan çıkar ve barsak mukozasına invaze olup akciğerlere taşınır. 1 hafta sonra alveollere taşınır. akciğerlerde loeffler sendromu yapar. boğaza gelir, tekrar yutulur ve barsaklarda erişkin olur. erişkin ascarisler barsak tıkanması* yapabilir.
    http://www.youtube.com/…ture=player_detailpage#t=54
  • ascarididae ailesinde bulunan askarit türlerinden bir tanesi. konak olarak insanları kullanırlar. askarit başlığı buraya yönlendirilmiş fakat askarit denilince akla sadece ascaris lumbricoides gelmemelidir. bu grupta evcil ve vahşi hayvanlarda yaşayan pek çok askarit türü bulunmaktadır.
  • polemik parazitidir, üç günde enfestasyonu yapıp da yumurtasını dışkıya atmaz.

    ayrıca da bir hitap şeklidir*

    (bkz: sevgi sozcukleri yerine tibbi terimler kullanmak)
  • erkenden farkedilmediği taktirde uyurken burundan ve ağızdan çıkabilen helmint türü.
  • gezici(erratik) parazittir.ınce bağırsakları yerine safra yolları, mide, karaciğer ve diğer organlarda bulunabilir
  • özel harekatçı bordo bereli bir nematod türüdür.

    sen hiç üşenme, git koca bronşları ve trakeayı tırman, öksürük yap seni yutsunlar diye. ondan sonra da bağırsaklarda duvara yerleş, yetmezmiş gibi işsizlik göstergesi olarak tekrar kan yoluyla akciğere git.
  • bir tur bagirsak solucani.
hesabın var mı? giriş yap