• bir amerikan şirketinin amerika mahkemelerinde koreli bir şirkete karşı kazandığı davadır.
  • iki dava var, biri güney kore'de (samsung'un ana vatanında) diğeri abd'de (apple'ın ana vatanında) görülüyor.

    güney kore'deki davayı bugün samsung kazanıyor ve apple'ın iphone 4gs haricindeki tüm modellerinin kore'de satışı yasaklanıyor. ayrıca mahkeme her iki firmanın da birbirlerinin patentlerini ihlal ettiklerini belirterek samsung s2'nin de satışını durduruyor mahkeme.

    abd'deki davada apple kazanıyor, samsung'u tonla tazminat ödemeye mahkum ediyor. apple'ın ise sırtını sıvazlıyor.

    kimse kusura bakmasın ama, iki şirket de bok yiyor. kendi mahkemeleri kendi lehlerinde karar alıp duruyor. abd mahkemeleri ise ayrı bir bok yiyor, kendi ulusal markasına resmen "torpil" geçiyor.

    ve apple'cılar da kusura kalmasın, otu boku (parmağı yana hareket ettirerek tuş kilidini açmak gibi) patentleyerek "aman rakibim olmasın" mantığıyla hareket etmek tekelciliğin tillahı, kitabına uydurulmuş halidir.

    kendimi bildim bileli bilgisayarlarını kullandığım (ki mac harici bilgisayar kullanmadım ve kullanmayı düşünmüyorum) apple'dan tiksindim bu saçma salak davaları yüzünden.

    ha bu arada anladık, apple'ın piyasa değeri ve nakit rezervi neredeyse türkiye bütçesinden fazla.
  • kafalarda soru işaretleri bırakan dava olmuştur. samsung suçlu ya da suçsuz demeden benim çıkardığım sonuç şu şekilde:

    ipad isim hakkı çinli bir firmada iken amerikan mahkemeleri adamların dava isteklerini kabul etmemişlerdi. apple, çin pazarına girebilmek için adamlara bir çuval para ödemeyi uygun bulmuştu. ne alaka demeyin devam ediyorum.

    güney kore mahkemesinde samsung'un apple'a ait 1 patenti ihlal ettiği kararı çıkarken, apple'ın da samsung'un 2 patentini ihlal ettiği kararı çıkmıştı. amerikan mahkemesi bu karara zıt karar verdi.

    amerika'da görülen davaya benzer şekilde "slide to unlock" ve tasarım benzerliği gibi sebeplerle ingiltere'de apple'ın yapmış olduğu dava istemi "saçma" bulunarak reddedilmişti.

    bu davada samsung dizayn hırsızlığı ile suçlanırken, samsung'un iphone öncesi tasarımlardan ve yazılımlardan örnekler sunması ve kendini savunması hakim tarafından engellendi.

    yine bu davada patentlerle ilgili 700 adet yüksek teknik bilgi gerektiren karar aşaması varken juri bu niteliklere uygun olarak seçilmedi ve aşamalar sadece 23 saatte aşılıp (her aşamaya 2 dk'dan az süre düşüyor) nihai karar açıklandı.

    amerika'da cihazlarının neredeyse tamamını operatörler aracılığı ile satan ve davaya konu olan cihazlar uluslararası cihazlardan farklılık göstermesine rağmen (satış oranları daha düşük) samsung'a dava sonunda kesilen fatura kendi mobil birimlerinin yıllık karlarının %25'i olmuştur. "pinch to zoom", "tap to zoom" ve "kare biçimli kenarları yumuşatılmış ikonların" değeri bir firmanın bir yıllık uğraşının dörtte biri olarak hesaplanabiliyormuş. (kesilen ceza davayı açan firmanın/kişinin maddi kaybına göre hesaplanır)

    bence bu dava bariz bir şekilde apple'a kendi ülkesinin armağanı olmuştur.

    amerikan şirketleri ile uğraşanlar karşılarında amerika'yı bulur.
  • davanın hakimi kore asıllıymış.
    (bkz: hemşeri hemşeriyi gurbette siker)

    net...
  • apple vibratör üretse alıp götüne sokacak insanların sonucunu savunmaya başladıkları dava. arkadaş bu nasıl bir apple sevgisidir, bu nasıl bir içselleştirmedir ben çözemedim gitti ya. çok hayretli bi durum bence.
  • sabah ofise geldiklerinde yayılan kokuyu takip eden apple çalışanları bir de ne görsün, dağ taş lahmacun... meğersem samsung bu davada ödemek zorunda olduğu tanzimatı lahmacun şeklinde ödemeye karar vermiş şimdi apple müdürleri kara kara ayranı nerden bulacaklarının hesabını yapıyormuş.
  • ek bilgi:

    abd dışında hiçbir ülkedeki samsung satışlarını etkilemeyecek olan bir davadır efenim...

    zaten apple, başka birçok ülkede açtığı davayı kaybetmiştir. siz bakmayın abd'deki davayı kazanmış olmasına. olay abd pazarını ilgilendirir ve açık biçimde abd mahkemesi apple'ı, yani kendi ülkesinin firmasını kayırmıştır.

    haziran 2012, hollanda. apple kaybetti:
    http://www.ensonhaber.com/…kaybetti-2012-06-24.html

    temmuz 2012, ingiltere. apple kaybetti:
    http://www.ensonhaber.com/…kaybetti-2012-07-05.html

    aralık 2011, almanya. apple kaybetti:
    http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/19439549.asp

    mart 2012, uluslararası ticaret komisyonu. apple kaybetti:
    http://www.finansgundem.com/…r/apple-kaybetti/86841

    bugün güney kore'de kaybettiği davayı yazmayı gerekli görmüyorum...
  • apple'ı über yaratıcı zeki insanların yönettiğini, daha önce yapılmış hiçbir şeyi taklit etmediklerini veya hiçbir şeyden esinlenmediklerini düşünen kişilerin haklı bulduğu dava.

    (bkz: xerox alto)
    (bkz: xerox parc)
  • dünyada şu ana kadar görülen en saçma davadır. kesinlikle adil değildir. amerika'nın şımarık piç evladı olan apple'ın bok yemesidir.

    açılan dava ile aynı mantıkta gidersek ibmin başta apple olmak üzere* bütün bilgisayar üreticilerine dava açması gerekmektedir. klavyeyi, mouse'u daha doğrusu personal computer* denilen olayı ilk kullanıma sokan ibm'dir.

    aynı şekilde bir dava daha gelmişken "ford"tan da gelsin. adam ilk olarak seri araba üreten fabrikayı kurdu sonuçta. mercedes'i, bmw'yi ne bileyim ferrari'yi bile dava etmesi lazım.

    farkettiniz dimi ibm,apple,ford falan hep made in usa

    amerikan emparyalizmi dedikleri tam olarak bu bence. hemde milletin gözüne soka soka.

    koşun siz apple almaya devam edin, sonra sol görüşlü eylemlerde o cihazlarla video, fotoğraf çeker yine amerikanın son piçi olan facebook'ta paylaşırsınız.

    riyakar hayatlarınıza sokayım sizin.
  • artık ford da 4 tekerlekli, direksiyonlu, motorlu araç üreten her firmaya dava açabilir. absurd dava.
hesabın var mı? giriş yap