• illeberal demokrasi örneğidir.
  • yeşiller partisi tarafından aihm'e götürülecektir.
    http://yesilgazete.org/…-yasagini-aihmne-goturecek/
  • kemalistleri, ulusalcıları "sol" zannedersek o zaman benzeri türkiye'de yapıldığında solcuların referanduma destek vereceğini iddia etmek gibi yanlış bi fikre kapılabiliriz. oysa türkiye'deki sosyalist sol, üniversitelilerin türban eylemlerinde bile destek çıkmış, türbanlı kızlarla beraber eylem yapmıştır.

    chp'yi sol sanmayın. türkiye'de kiliseler yasaklanmalı mı diye bi referandum olsa (ki aslında bu faraziyeye bile gerek yok.. sanki şu an isteyen kilise kuruyor da) ilk karşı gelenler sosyalistler olur emin olun.
  • halbuki endozenya'ya bağlı bali'de ve malezya'ya bağlı penang'ta hindu, budist tapınakları, kilise ve cami bir arada bulunabilmekte. bunlar kendi gözümle gördüğüm bölgeler. diğer bölgelerin de böyle olduğu söyleniyor. normalde özgürlüklere daha çok önem verdiği düşünülen isviçre'den şaşırtan sonucun çıktığı referendum.
  • ülkemizde sagcisiyla solcusuyla, dindariyla laikiyle isimize gelmesi durumunda her zaman savundugumuz cogunlukcu demokrasinin bariz bir ornegidir.

    "yuzde 47 benim, istedigimi yaparim", "yuzde 50'den fazla oyum var, ben bu millete odunu bile mebus sectiririm" denilmesi, tarihin en fasist anayasalarindan birinin* yuzde 80 (yaziyla seksen) gibi bir oranla kabul edilmesi ne kadar demokrasi ise, bu referandum da o kadar demokrasi.
    türkiye'de cogunlugu olusturan #4092826 no.lu entry'deki tiplerin verecegi oyun ulke kaderini belirlemesi ne kadar demokrasi ise isvicre'de #17398201 no.lu entry'deki tiplerin oy verecegi referandum da o kadar demokrasi. sonucta siz isvcire'yi sadece roger federer, marc forster gibi adamlardan ibaret mi saniyorsunuz? eger yarin oburgun "isvicre'de kadinlarin secme ve secilme hakki kaldirilsin" diye bir referandum yapilsa, ona bile evet cikabilir. (bu abarti bir ornek degil, cogu tasrali isvicreli (kadinlar da dahil) bunu savunuyor)

    isvicre'de yasayan bir turk olarak ben de burnumun dibinde minare istemem (istanbul'dayken de istemiyordum). ama olaya daha genis baktigimda boyle bir referandumun ve de sonucunun cozumden cok sorun getirecegini ve daha en basinda yapilmasinin sacma oldugunun da farkindayim.

    sonucta bu referandumu elestirelim ama bu elestirdigimiz sey turkiye'de isimize geldigi sekilde gerceklesince de bir numarali demokrasi savunucusu haline gelme omurgasizligini da gostermeyelim.

    ayrica (bkz: #17392225)
  • şimdi, öncelikle bir konuda mutabık olmamız lazım: insan, "din yapan bir varlık"tır. isterse kendi zevkince dine şekil verebilir, yeni kutsallar yaratabilir; isterse tanrıyı öldürebilir ya da yaşatabilir. islamda ibadethanenin şekli vs. belirtilmemiştir. insanoğlu da kendince bir bina modellemiştir. bu bina da insanın gözünde dinin bir öğesi olmuştur, kuran'da yazmasa bile. çünkü, tekrar ediyorum, insan din yapan bir varlıktır ve onun için ibadet edilsin diye yapılan bina, tuğladan, kiremitten, betondan fazlasını ifade etmektedir, insan o binaya kutsal bir mana yüklemiştir. islam'da allah'tan başka kutsal olmamasına rağmen, caminin kutsallaştırılması islam'a aykırı olmak zorunda değildir, allah'a denk koşma gibi bir durum yoktur, camiye tapınma da söz konusu değildir, sadece bir saygıdan söz edebiliriz. bu durum da insan doğasına gayet uyar. islam'a yine de aykırıdır belki, onu konunun uzmanları konuşsunlar.

    yani demek istediğim odur ki, cami ve onun mimarisi, özünde bin küsür yıl önce gönderilen islam'ın bir parçası olmamasına rağmen, insanın din yapma özelliği sebebiyle bugün islam'ın bir parçası haline gelmiştir. dolayısıyla, minare konusunda bir referandumda, müslümanların alınganlık göstermesi doğaldır. (doğru mudur, yanlış mıdır, o konu sonsuza kadar tartışılır zaten.)

    gelelim söz konusu referanduma:
    bir taraf diyor ki: "islam mimarisi, ülkemizin mimarisiyle uyuşmuyor. kültürel dokumuza zarar veriyor. bıdı bıdı bıdı..." bence gayet haklı bir gerekçe.
    diğer taraf ise: "burası medeni ülke, çeşitliliğe saygı, din özgürlüğü, vıdı vıdı vıdı" bence bu da gayet haklı bir gerekçe.

    dolayısıyla da adamlar, gayet medenice halka sormuşlar, ne yapsınlar diye. sandıktan da "minare yapılmasın." sonucu çıkmış. nedir yani mesele?

    şahsi fikrim mi? bence incir çekirdeğini doldurmayacak bir konu. özellikle türkiye için tamamen alakasız bir meseledir, isviçre'nin kendi iç meselesidir. ama bu kadar insan konuşunca, ben de bir iki kelam edeyim dedim.

    ve son olarak, lisedeki din kültürü ve ahlak bilgisi hocam ismail coşkun'a teşekkürü bir borç biliyorum. bu "din yapma" sözü de ona aittir, bunu da belirtmek istedim.
  • ibn-i batuta efendiden ogrendigim bir bilgi var bu konuda ki evlere senlik.

    minarelere karsi cikma hareketinin en yogun oldugu kanton olan appenzell innerrhoden'de kadinlara secme ve secilme hakki 1990'larda verilmis, o da supreme court karari ile, halkin genel istegi ile degil.

    http://en.wikipedia.org/wiki/appenzell_innerrhoden
  • avrupa'nin yeni yahudilerinin kim oldugunu bize gostermistir.

    buyuk buhran 'dan 5-10 yil sonra avrupa 'da sari yildiz* giymek zorunda kalmisti, avrupa'nin o zamanki oteki 'leri, yahudiler .

    simdi, buyuk mali kriz i yasadik. acaba sari hilal giymek zorunda kalacak mi, avrupa'nin yeni otekileri.

    akl-i selime ayiptir. askolsun ve lanet olsun.
  • aslında kısmen makul bir karardır minarelerin yasaklanması(hele bir dur yeğenim abanma hemen "çok kötü"ye).

    minare, caminin olmazsa olmaz bir parçası değildir. en azından dini bir zorunluluk değildir. bir mekanın cami olması için çok basit bazı temel koşulları yerine getirmesi yeterlidir. cami dediğimizde bugün gözümüzün önüne kubbe, minare, mihrap vs gelse de bunlar kesin dini kurallarla belirlenmiş bir mimarinin ürünü değildir. bunlar zamanla ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıkıp gelenek haline gelmiştir.

    minarenin maksadı nedir? günümüzde gerçekten minareye ihtiyaç var mıdır? minarenin amacı, ezan sesinin daha uzaktan duyulmasıdır. ezanın amacı da insanları namaza çağırmaktır* . binalar yükseldikçe minareler de yükselmiştir. 2 ya da daha fazla minaresi olan camilerin varlığı tamamen padişahların kendi adlarına yaptırdıkları camilerin gösterişli olmasını istemesinden kaynaklanır.

    bugün, minareleri kullandığımız binalarla yarıştırmak abesle iştigal olacaktır. gidip de tai pei'nin yüksekliğinde* minare yapan olursa ancak gerizekalılığın sınırlarını zorlamış olur. öte yandan artık herkesin çalar saati, alarmı var. yani herkes namaz kılacağı saatleri rahatlıkla takip edebilir. bu saatler ezanla duyurulacaksa bile hoparlör denen aygıt, minareyi yeniden gereksiz kılacaktır.

    sonuç olarak artık minarelerin mimaride bir işlevi yoktur. yeri de olmamalıdır. tarihi camiler birer kültür mirasıdır ve tabii ki korunur ama gidip de betonarme malzeme ile kubbe yapan, bu teknolojik ortamda bir de yanına minare diken zihniyet mimarlıktan bir bok anlamıyordur. öte yandan başka türlü bir cami yapsanız bilinçsiz halkın "böyle cami mi olur la? töbeee..." demesi ve yadırgaması oldukça olasıdır. bunun yaşanmış örnekleri de vardır.

    kısacası, minareler zaten artık camilerden silinmelidir. bu açıdan hayırlı bir iştir. ancak minarelerin, kullanıcıların ve mimarların istekleri doğrultusunda değil de devlet yaptırımı ile yasaklanarak kaldırılması tartışmalı ve üzücüdür. ha, eğer devlet böyle bir tavır alacaksa da doğru olanı çan kulesinin de aynı şekilde yasaklanmasıdır, zira minare için yazdıklarım üç aşağı beş yukarı çan kuleleri için de geçerlidir. kiliselerin de aynı camiler gibi kesin dini kurallara dayanan bir formu yoktur. bugün pantheon** bile kilise olarak kullanılabiliyorsa gerisini siz düşünün artık.

    edit: tabii ki böyle saçma sapan yasak koymasalar da dinin mensupları kendi ihtiyaçlarını belirleyebilse şahane olur. kilise çanı da yasaklansın değil maksadım, kastettiğim şey en azından ayrımcı bir tavır olmasaydı ve dediğim sebeplerden yasaklansaydı minareler kiliselere de aynı yaptırım uygulanırdı. yani yine yanlış olurdu ama ayrımcı olmazdı. ha, yer mi? yemez bence.
  • demokrasi degil cogunluk fasizmidir. demokrasilerde insan haklari oylamaya sunul(a)maz. bu nedenle amnesty international gibi orgutler bu referanduma karsi bas bas bagirmaktadir.
hesabın var mı? giriş yap