• x marka japon otomotiv devinin, türkiye ve ingiltere'deki üretimine artık japonya'da devam edeceği, fabrikalarını kapatacağı haberi ile işte geliyor dediğimiz olay.

    avrupa'da otomotiv sektörü yavaşlıyor aslında bizim için asıl sıkıntı bu. çünkü ihracat için avrupalı araç üreticisinin satışına bakıyoruz, kendi başımıza at koşturmak söz konusu değil. ihracat kalemlerimiz düşüşte fakat otomotiv yan sanayi satışlarımızda çok büyük bir pasta dilimi hatta en büyük dilim. otomotiv diliminde oluşacak negatif değişim bileğimizi büker.

    yabancı yatırımcı hem üretim hem de perakende alanda topraklarımızdan çekiliyor. bu bizim gibi kırılgan bir ekonomi için hiç iyi bir haber değil...

    sorunun kaynağı, ülke ekonomisinin ithalat veya yüksek faiz vs. verilmesi sureti ile getirilen sıcak para ile dönemeyeceği gerçeği. taşıma su ile değirmen dönmez. üretim yok, bilim yok, arge yok, sanayi yok, tarım ve hayvancılık soru işareti... geçen 17-18 senede ithalat ve sıcak para kaynağından uzak durmak sureti ile üretim araçlarına yatırım yapılmalı idik sorunsalı ile karşılaşıyoruz ama tren kaçtı.

    aldığımız borçlar, yabancı paraya endeksli yurt dışı krediler ile ne yaptık ?
    lüks tüketime harcandı. ithal mallar tükettik. bir de köprü, yol yaptık ama vatandaş kullanamıyor çünkü araba fiyatları ev fiyatlarına eşit, benzin desen satın alma gücümüze göre pahalı. yol ve köprüler oldukları yerde çürüyüp gidecek...oysa üretim araçlarına yatırım yapılsa kalkınırdık, yabancı gelmiş gelmemiş umrunda olmazdı.
  • x marka diye belirtilen firma honda. inşaat ile birlikte en büyük gerilemenin yaşandığı otomotiv sektöründe yaşanabilme ihtimali olan bu gelişme aslında global anlamda birşeylerin işareti. direkt türkiye'deki ortam ile alakalı olmadığını ingiltere'den de çekilmek istemelerinden anlayabiliriz. ancak içinde bulunulan kriz ortamına bir de olası global bir kriz eklenirse "kötü günler geride kaldı artık daha kötü günler bizi bekliyor" mottosunun da bir adım ötesine geçebilir durum.
  • 2019'un ilk 3 ayında %44 daralan otomotiv sektörü tabir-i caizse sadece ihracatla ayakta duruyor. kur etkisi, tl'nin alım gücünün zayıflaması, vatandaşın krediye ulaşmakta yaşadıkları zorluklar ve yüksek faiz iç pazarı neredeyse bitirme noktasına getirdi.

    dün tofaş vardiya azaltacağını duyurmuştu. sebebi anladığım kadarıyla belli oldu. tofaş'ın ihracatı geçtiğimiz yılın ilk 3 ayına göre %34,8 düşmüş. fabrikasını kapatan honda türkiye ondan da beter durumda.

    verilere göre ayakta kalan şirketler o da şimdilik ford otosan ve mercedes benz.
  • honda’nın dahi götü topuklayarak kaçmasına neden olan ekonominin sonucudur.

    kaçan son şirket honda olmayacaktır.

    edit: özelden vıdı vıdı yapmayın. hiçbir global şirket ekmeğini kendi eliyle çöpe atmaz. tabiki araç satışıyla ilgili değil hondanın kapanması, ama şu ekonomik ortamda senden hiçbir güvence alamayan,kâr edemeyen şirket neden senin topraklarında dursun.

    ingiltere’de de kapatıyormuş da bu türkiye ile alakalı değilmiş de.
    yavrum hiç mi dünyayı takip etmiyosunuz.
    brexit çalkantısı sonrası kaç tane şirket ingiltere’deki işlerini askıya aldı, kaç tane şirket brexit’den vazgeçilmesi gerektiğini masaya vura vura söyledi, ekonomik instability yarattığı gerekçesiyle tavrını koydu.

    tık
  • sadece otomotiv mi çiçeğim ? bakkala girsek hissediyoruz krizi kimsenin seslendirmeye cesareti yok
  • ana sanayiden haberiniz oluyor fakat bir de ana sanayiye mal tedarik eden firmaları, ve yan sanayi firmaları duysanız; ağlarsınız. eleman çıkartmayan firma yok. stoklar fabrikaların koridorlarını doldurmuş. borçlar ödenemiyor...

    ülkenin lokomotif sektörü, en çok arge yapan, en çok katma değer üreten, hakiki sanayi firmalara yokuş aşağı gidiyor. ülkenin yöneticileri, ekonomistleri, siyasi partileri ayakta uyuyor - kimse gerçeğin farkında değil.
  • bir yanlışlık olmalı, zira son seçimlere bakılırsa, otomotiv sektörünün ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olduğu bursa halkı halinden memnun görünüyor.
  • olmayan krizdir. bakın bursa halkı son seçimde büyük oyunu bozmuş ve durmak yok çokomele devam demiştir.
  • kriz olması üzücü ama hala arabanın akıl mantık dahilinde ederinden çok çok daha fazlası isteniyor. isteniyor ki adam bir araba için 5-10 yılmaaşın yarısını kredi borcuna bağlasın. zatwn kaçınılmaz olan buydu, kredi balonu sönünce de oldu.

    hani 'bak herkesin altında süper arabalar nasıl fakiriz' kafası var ya şimdi faizler bir tık arttı millet kredi çekemiyor ikinci el araç bile satmıyor. normal sınırlarda vergilendirme ve genel kriz hali yok olmadan da batar bu sektör.
  • 6 ay öncesinden yanılmadığımı gösteren krizdir:

    (bkz: #81675697)
hesabın var mı? giriş yap