• almanya’da yaşayan bir arkadaşıma “2.5 litre coca cola 7.5tl olmuş” dedim. “1 € ‘ya alıyorsunuz işte başka ne istiyorsun burada 2 €, ülkenin kıymetini bilin ve bu pahalılık psikolojisinden kurtulun” dedi. cevap vererek kendimi yormadım şu ramazan gününde. bu hastalığın tedavisi yok.
  • yapmayın artık bu kıyasları, moralimizi bozmak için mi yazıyorsunuz bunları? bizde biliyoruz her şeyin en pahalısı bizde ama bu iktidar başta olduğu sürece yazmayın bunları.
  • 1 yıldır içmiyordum en son 4.5 liraydı 1 yılda 3 lira zam şaka gibi gerçekten
  • soranlara enflasyon %13,5 dersin kim nerden bilecek!
  • guncel bilgi : 2 litrelik kola 14 dkk, alim gucu hesabina gore bir asgari ucretle 2000 litre kola alabilirsiniz.
  • ben içmiyorum ama bu fiyatta çok yüksek.
  • 1 € = 7.5 tl kabul edersek şu şekilde izah edilebilir:

    türkiye'de mühendis maaşı 1000 - 1500 € iken kola 1 €
    almanya'da mühendis maaşı 5500 - 6000 € iken kola 2 €

    yani bir alman vatandaşı en kötü ihtimalle bir türk vatandaşının 2 katı alım gücüne sahip. burada türkiye'deki mühendis maaşlarını abartarak yazdım. almanya'daki mühendis maaşlarının da vergi düşüldükten sonra kalan net miktarını yazdım. almanya'daki mühendis maaşlarını google amcaya sorarak bulabilirsiniz. mesela şu kaynakta var.

    işin acı yanı gerçek durum burada benim yaptığım kıyastan çok daha kötü.

    not: verdiğim rakamlar her mühendis için geçerli değil. türkiye'de aselsan'da çalışan bir mühendis ile almanya'da siemens'te çalışan mühendislerin maaşı gibi düşünebilirsiniz. almanya'da iyi bir firmada çalışan mühendis yazarımız varsa maaşlar konusunda bize daha net bilgi verebilir. çünkü türkiye'den çalışmak için almanya'ya giden mühendislere alman vatandaşı meslektaşlarından daha az maaş verilmektedir ve bu yanıltıcı olabilir. yani alman vatandaşı bir mühendis olsaydınız ve iyi bir firmada çalışsaydınız ne kadar alırdınız onu hesap edin.

    lafı da amma uzattık, adamlar alım gücüyle bizi havada karada s*ker işte, gerçek bu.

    edit: mesaj kutum şenlenmiş, öncelikle ilginiz için teşekkürler. kimisi türkiye'de mühendisler 500 euro alıyor demiş, kimisi almanya'da mühendisler 3500 euro alıyor demiş, yani verdiğim rakamların yanlış olduğunu söylemişler. iki tarafın da verdiği düzeltmeyi yapıp maaşları oranlasak farklı bir sonuç mu çıkacak? hadi deneyelim:

    türkiye'de mühendis maaşı 500 - 1000 € iken kola 1 €
    almanya'da mühendis maaşı 3000 - 3500 € iken kola 2 €

    e bu rakamlara göre de alman meslektaşlarımızın alım gücü bizimkinin en az 1.75 katı. ne değişti? beni boş yere yormayın, eğer siz rakam vermek istiyorsanız, işin doğrusunu biliyorsanız başlığın altına yazın ki millet de bilgilensin. bu rakamların büyük ölçüde sallamasyon olduğunu kabul ediyorum, ama az çok doğru olduğunu hepimiz biliyoruz. eğer yanlış diyorsanız lütfen doğrusunu yazın, ama bana mesaj olarak değil başlık altına entry olarak yazın lütfen. bir tek beni ikna etseniz ne değişecek?
  • 1 litrelik aldığım için beni etkilemeyen olay.*
  • her ürün üzerinden tek tek kıyas yapıp aynı sonuca ulaşmak bize ne katıyor anlamıyorum. ülke vatandaşlarının refah düzeyini etkileyen, alım gücünü artıran temel unsur üretilen katma değerdir. başka ülkedeki asgari ücretlinin, mühendisin maaşını elde ederken ortaya çıkardığı ürün veya hizmetin katma değeri seninkinden büyük olduğu için sen aynı ürüne daha fazla bedel ödeyerek sahip olabiliyorsun. buna uzun yıllar aynı durumun devam etmesi nedeni ile oluşan servet birikimi ve adil gelir paylaşımı sorununu da eklersen olay vahim hale geliyor. sabahtan akşama dek şu ürün almanya'da bu kadar türkiye'de bu kadar yazabiliriz evet de bunun bize ne faydası var ?

    ayrıca ithalat bağımlı bir ülkeyiz ve yıllarca cari açık vererek yani borç ile büyüme stratejisi benimsedik. bu borçları verimsiz alanlara yönelttik, yeni borç alamıyor ve mevcut borcu çevirmekte zorlanıyoruz. bu kuru yükselten ana faktör ve bu da ithal girdiler üzerinde kur baskısını artırıp fiyatı inanılmaz yükseltiyor. tek tek ürün kıyaslamaya gerek yok. durumun özeti budur.
hesabın var mı? giriş yap