• uzun zamandır tartışılan ve amerika'da yürürlüğe girecek, kısa adı sopa olan, özetle internet üzerinde yapılan paylaşımları telif hakları gerekçesiyle sınırlayan yasa karşıtı eylemin türkiye ayağı.

    teknik olarak telif hakları kişilere ve firmalara ait olan üretimleri, başkalarının ticari amaçlar için kullanmasını kısıtlar, üretimlerin sahiplerine ait olmasını, çalınmamasını garanti eder. sosyal medyanın güç kazanması ve bu medya organlarındaki önüne geçilemez sosyal paylaşımlar bazı durumlarda telif haklarının ihlal edilmesine sebebiyet verebiliyor. bu gerekçeyle tamamen ucu açık bir tasarı hazırlayan amerika esasen devletin yeri geldiğinde büyük kitlelere hitap eden sosyal paylaşım sitelerine müdahale edebilmesini amaçlıyor.

    sosyal medya organları sıkça paylaşım yaptıklarından mutlaka ve mutlaka telif haklarına takılan bir medya burada hemen bulunabiliyor. örneğin devlet karşıtı bir etkinliğin facebook'da hızla yayılmaya başlaması, konuyla alakalı hükumet organlarını harekete geçirebilir, hemen bir medya bulunup etkinlik gündemden düşene kadar facebook veya facebook'un bir bölümüne erişim engellenebilir.

    google'un hükumet karşıtı bir projeye destek vermesi aynı organların çalışmaları tarafından youtube veya google+'ın erişiminin engellenmesine yol açabilir.

    türkiye'nin bu kanun karşısında eylem yapmasının temel nedeni, bu gibi uygulamaları kabul etmeye amerikan hükumetlerinden daha hazır olan ülkemiz hükumetinin hemen uygulamayı taklit edeceğidir. kuşkusuz amerika bir çok devlet tarafından taklit edilmekte. sadece türkiye değil, bu ve buna benzer kanunları ağızlarının suyunu akıta akıta bekleyen bir çok diktatör ruhlu yönetici bulunmaktadır. bu yüzden de eylem dünya çapında yapılmaktadır.
  • iyi kötü bir blogu, kişisel web sitesi olan her internet kullanıcısının destek verebileceği; ve hatta destek vermesi gereken eylem. sopayı yersek o sitelerinizi bi daha açamayacaksınız çünkü.
  • `ekşi sözlük' hiç bir şey yapmayarak tavrını göstermektedir. alkışşşş..

    ssg esip gürlediydin aga mayıs 2012'de sansürsüz internet diye hani n'oldu.
    dünya çağında yapılan bir eylemi desteklemek bu kadar mı zor?

    not: kişisel olarak saat 12'ye kadar sözlüğe girmiyorum destek babında.
  • odtü kütüphanesi'nin de internetimizi keserek destek verdiği tutulma olsa gerek.
  • richard stallman da kişisel sitesini karartarak destek vermiştir: http://stallman.org/
  • elimde katılan sitelerin listesi olduğu halde, ve bu geçen zaman içinde ayrıca eklenen diğer siteler olduğu halde, sanki katılımın az olduğu bir eylem. belki de bazı insalar bu olaylar gerçekleşirse hayatlarının ne kadar değişeceklerinin farkında değiller.

    bu dakikadan sonra farkında olmak zaten bir zorunluluktur. önemli olan ise bu farkındalığı eyleme dökebilmek. nedense insanoğlu bu kısımda hep tökezliyor işte. umarım bunda da tökezlemeyiz. neden mi?

    ücretsiz bilgi olmayan bir dünya düşünün.
  • her fırsatta sansüre karşı en büyük tepkiyi kendisinin verdiğini söylemekte herhangi bir sakınca görmeyen ssg'nin bu konuda henüz hiçbir şey yapmamış gibi görünmesi ayrıca ilgi çekici. ekşi sözlüğün bu tutulmayı nasıl izleyeceğini merakla bekliyorum.
  • destek veren şirketlerin aldığı tepkileri, destek vermeyen şirketlerin büyüklüğünü, amerika'nın bu yasayı çıkarması halinde kaybedeceklerini, yasanın çıkması halinde ortaya çıkacak kaosu düşündükçe çıkmasına ihtimal vermediğim yasa tasarısının protestosu. tabii bu demek değildir ki karşı duruş sergilenmesin, tepki verilmesin.

    patent sistemlerinin abukluğuna bakıldıkça amerika'nın bu tarz konularda ne kadar agresifleşebildiği rahatlıkla görülebilir. koca koca teknoloji şirketlerini ar-ge'ye yatırım yapmak yerine, patent savaşlarına yatırım yapmaya zorlayan yasalara sahip ülke de bu sıçtığımın amerika'sı sonuçta. aynı mallığı telif hakları için de gerçekleştirmeye çalışacak öküzlüğe fazlasıyla sahipler. bizdeki girişimleri de unutmamak lazım tabii. (bkz: mü-yap)

    kaza bela yasa geçse bile obama'dan dönme ihtimali yüksek. diyelim ki yürürlüğe girdi;

    - büyük siteler anında avrupa'daki serverlara taşınır, alan adlarının değişmesi gerekebilir. bunun sonucunda amerika dışına çılgınca bir kaynak akışı olur.

    - destekleyen şirketlere karşı boykotlar artar. sonucta geri adım atmak zorunda kalırlar.

    - anonymous, lulzsec, bok-püsür ne varsa sağa sola saldırıya başlarlar ki elimden geldiğince desteklerim.

    - yasayı destekleyen şirketlerden çok daha büyük şirketler hükümete baskı yapmaya başlarlar. google, facebook, twitter vb.

    - tüketicinin yasaya destek vermesi için hiçbir sebebin bulunmaması nedeniyle insanlar sokaklara dökülür, hükümet bile devrilir.
  • ekşinin neden destek vermediğini merak ettiğim eylem.
hesabın var mı? giriş yap