5 entry daha
  • uzun zamandır tartışılan ve amerika'da yürürlüğe girecek, kısa adı sopa olan, özetle internet üzerinde yapılan paylaşımları telif hakları gerekçesiyle sınırlayan yasa karşıtı eylemin türkiye ayağı.

    teknik olarak telif hakları kişilere ve firmalara ait olan üretimleri, başkalarının ticari amaçlar için kullanmasını kısıtlar, üretimlerin sahiplerine ait olmasını, çalınmamasını garanti eder. sosyal medyanın güç kazanması ve bu medya organlarındaki önüne geçilemez sosyal paylaşımlar bazı durumlarda telif haklarının ihlal edilmesine sebebiyet verebiliyor. bu gerekçeyle tamamen ucu açık bir tasarı hazırlayan amerika esasen devletin yeri geldiğinde büyük kitlelere hitap eden sosyal paylaşım sitelerine müdahale edebilmesini amaçlıyor.

    sosyal medya organları sıkça paylaşım yaptıklarından mutlaka ve mutlaka telif haklarına takılan bir medya burada hemen bulunabiliyor. örneğin devlet karşıtı bir etkinliğin facebook'da hızla yayılmaya başlaması, konuyla alakalı hükumet organlarını harekete geçirebilir, hemen bir medya bulunup etkinlik gündemden düşene kadar facebook veya facebook'un bir bölümüne erişim engellenebilir.

    google'un hükumet karşıtı bir projeye destek vermesi aynı organların çalışmaları tarafından youtube veya google+'ın erişiminin engellenmesine yol açabilir.

    türkiye'nin bu kanun karşısında eylem yapmasının temel nedeni, bu gibi uygulamaları kabul etmeye amerikan hükumetlerinden daha hazır olan ülkemiz hükumetinin hemen uygulamayı taklit edeceğidir. kuşkusuz amerika bir çok devlet tarafından taklit edilmekte. sadece türkiye değil, bu ve buna benzer kanunları ağızlarının suyunu akıta akıta bekleyen bir çok diktatör ruhlu yönetici bulunmaktadır. bu yüzden de eylem dünya çapında yapılmaktadır.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap