• gelin size bizden neden hiçbir bok olmaz anlatayım.

    geçen hafta sonu antep'e gezmeye gittik ve tabi ki ilk durağımız zeugma müzesi oldu, kapıda bilet için beklerken önümüzdeki 4-5 kişilik grup da biletini aldı geçti. bu kişilerin arkasından girdik.

    bir baktım bu gerizekalılar ortalama 3. - 4. yüzyıldan kalma mozaiklere elleriyle omuzlarıyla dayanmış fotoğraf çektiriyorlar. gelip herhangi bir şekilde uyaran bir güvenlik falan da olmadı, ben de lütfen dokunmayın bunlar önemli mozaikler zarar görmesin dedim. bunun üstüne gruptaki en sığır insandan bana verilen cevap şu şekilde oldu: "bunlar bitmiş şeyler ya dökülmüş zaten çoğu kısmı bir anlamı yok"

    o an benim kan beynime sıçradı ve içimden gelen tek şey o beyinsize "o zaman ne diye geldin buraya hayvanın çocuğu siktir git" deyip uçan tekme atmaktı.

    daha da kötüsü ne biliyor musunuz? bu hayvan bir öğretmen, bilet alırken öğretmen indiriminden yararlandılar. bu öküzün yetiştirdiği çocuktan hayır gelir mi sizce?

    gerçekten biz mahvolmuş bir ülkeyiz.
  • türkiyede böyle bir müze olduğuna inanamadığım ve mardinden sonra beni utandıran ikinci güzelliktir...mutlaka gidin görün gezin...istenirse türkiyede neler yapılabileceğini görün...emeği geçen herkesi tebrik etmemek elde değil...her ayrıntısı ile çok modern,çok özel ve çok güzel...kusur bulabildiğim tek bir taşı bile olmadı...özellikle çingene kızı mozaiğinin sergilenişi çok enteresan...ölmeden önce görülecekler listenize ekleyin derim.
  • gaziantep'teki meşhur çingene kızı mozaiğinin de bulunduğu yeni açılan müze.

    bu haftasonu itibariyle açılışı henüz yapılmamıştı, gerek interaktif ekranları, gerek mozaiklerin, ışıklandırmanın ve mimarisinin güzelliği -alt kata bakabilmek, mars heykelinin boşlukta duruşu vb.-, gerek müze dükkanından, çocuk oyun alanına, üst katında çingene kızına özel koridorla geçilen ayrı bölme ayrılmış olmasına, modern yapısı ile gurur duyulacak bir yer olmuş.

    birecik barajının altında kalan antik kentin fotoğraflarını gösterdi de ekrandan görevli, içim acıdı. başta kazılarda emek veren arkeologlar olmak üzere, bü müzenin yapılmasında emeği geçenleri tebrik etmeli...
    çok çok çok beğendim.

    2000 yıl önce yaşamış birinin taşla sanat kılındığını düşünün. öldükten 2000 yıl sonra sonsuzluğa kadar saklanacağı bir müze için bulunmayı bekleyen bir surat düşünün bir mozaikte. o gün bulunsa hepimizin belleklerine müzede yerleşecek ve hep yaşayacak. -mona lisa gibi, venüs gibi vb.- ve o gün her yer su olup sonsuz unutuluşa gömülüyor bir yüz, 2000 yıl önce ölmüş bir insan mesela.. bu ve benzeri şeyler...
  • gaziantep büyükşehir belediyesi'nin gururu olan müzedir. gerçekten de herkesin emeğine sağlık. bugün gezme fırsatını buldum. sanattan tarihten bi bok anlamayan ve sıkılan ben, özellikle çingene kızı mozaiğiyle ilgili rehberin anlattıklarını dinledikçe mest oldum kendimden geçtim.

    2 bin 500 metrekarelik eser varmış içerde.

    detayları bilmeyenler için

    spoylır editi

    tunus, ününü gaziantep’e kaptırdı

    dünyanın en ünlü gezi sitesi tripadvisor’un da 2012 mükemmellik ödülü de gaziantep’in. gaziantep büyükşehir belediye başkanı dr. asım güzelbey, 33 bin metrekare alan üzerine kurulan ve 25 milyon dolara mal olan zeugma mozaik müzesi ile roma dönemi villa ve mozaiklerin bulunduğu zeugma sit alanı’ndaki kurtarma kazılarının yanı sıra, şehirde bin 300’e yakın tarihi eserin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini söyledi. binden fazla dükkanın da orijinaline sadık kalınarak restore edilerek küçük esnafın da korunduğunu ve ticaret hayatının hareketlendiğini söyleyen dr. güzelbey, “kentsel dönüşüm eskisi gibi ‘yık-yenisini yap’ anlayışı ile yürümüyor. kentsel dönüşüm, tek düze binalar yapmak değil. kültürel değişim sosyal değişimi de beraberinde getirir. biz, gaziantep’de bunu yapmaya çalışıyoruz. çevre illere de ab’den bu projeler için nasıl para alınabilir, bu projeler turizm endüstrisine nasıl dönüştürülebilir, tarihi eserler nasıl restore edilir ve korunur, bunu öğrettiğimizi düşünüyorum. 9 yılda 10 müze kazandırdık. 3 tanesi de yolda. gaziantep’e yılda 35 bin turist gelirken bugün bu sayı 3 milyon kişiye çıktı” diye konuştu.

    yaklaşık 40 yıldır varlığı bilinen ama şimdiye kadar pek de sahip çıkılmayan zeugma kalıntılarını kurtarabilmek için harekete geçen gaziantep büyükşehir belediyesi, kültür bakanlığı ile işbirliği yaparak birecik barajı nedeniyle sular altında kalacak olan 3 bin yıllık tarihi eserlerin önemli bir kısmını kurtarmayı başardı ve zeugma mozaik müzesi binası için ilk kazmayı 2008 yılında vurdu. eski bir tekel fabrikası’nın bulunduğu arsa, belediye tarafından devletten satın alındı, yerine 33 bin metrekarelik müze binası yapıldı. 2010 yılında da bitirilerek kültür bakanlığı’na devredildi. bölgeden 1996 yılında çıkarılan mozaiklerin önemli bir bölümü arkeoloji müzesi depolarında bekletilirken, zeugma mozaik müzesi ile gün ışığına çıkmış oldu. aynı zamanda ipek yolu geçişi üzerinde de yer alan müzede şu an 7 bin metrekare sergi alanı bulunuyor. özellikle türkiye’nin mona lisa’sı olarak da anılan ve 65 bin minik mozaik parçasından oluşan dünyaca ünlü çingene kızı mozaiği, tüm dünyadan yüzlerce turisti bölgeye çekiyor. ayrıca roma ve geç antik döneme ait 2 bin 248 metrekare mozaik, 140 metrekare fresk, 4 roma dönemi çeşmesi, 20 sütun, 4 kireç taşından yapılmış heykel, bronz mars heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar bulunuyor. müzede sergilenen mozaiklerin çıkarıldığı zeugma antik kenti ise roma döneminin zenginliğini ve ihtişamını gösteriyor. mozaikler özel bir sistemle korunuyor. bugüne kadar görülmeyen çok sayıda eser yeni müzede yer alacak. müzeyi, bu yıl 1 milyon kişinin gezmesi bekleniyor. müzenin, turizm alanında yalnızca gaziantep’in değil, türkiye’nin de potansiyelini değiştireceği düşünülüyor.

    spoylır editi bitti ki
  • restorasyon çalışmalarının ilk gününden bitiş gününe kadar her anını doya doya yaşama ve müzenin teşhirini yapma şerefine nail olmuş şanslı bir kaç kişiden sadece bir tanesiyim. içeriye girdiğiniz andan itibaren sizi kendine çeken mistik atmosferi, sergilenen eserlerin eşsizliği ve müze binasının tarihi ipek yolunun üzerinde bulunması gibi görülmesi için bir çok yeterli sebebi olan müze.
  • müzzeyi dolaşıyorum, meşhur çingene kızını gördük, dışarı çıkıp diğer eserlere göz gezdiriyoruz. tam o sırada bir görevliyle konuşuyoruz.

    ben: mozaikler mi getirilmiş yoksa zeminle birlikte mozaikler mi
    görevli: yok zeminle birlikte
    ben: hım, güzelmiş
    görevle: öyle abi, bizimkiler hamam, han gibi insanlığa faydalı işlerle uğraşırken bunlar paso alem paso alem
    ben: ?*^&&&, nası yani,
    görevli: yürü bak resimlere anlarsın.

    artık müze gezimden bir şey anlamadım, her fotoğraf (afrodidin doğuşu misal) akılma fantazi alem getirdi, gülmekten kendimi alamadım ki, müzenin tadı çıksın. ama sonra düşündüm, haklıydı adam. helal olsun.
  • http://video.ntvmsnbc.com/…lcusu-9-temmuz-2011.html adresinden zaman yolcusu programında ahmet yeşiltepe'nin programı izlenebilir, izlenmelidir de!
  • harikulade müze; gerek düşünce, gerek uygulama, gerek eserlerin sergilenişi, gerek teknolojinin kullanımı, on üzerinden on. gurur duydum.

    girişte mutlaka ekstra 3.-tl verip ipod olarak verilen birer audio guide alın, bir de mutlaka girişte hemen soldaki sinevizyon salonunda 12 dakika süren 3 boyutlu tanıtım filmini 5.-tl'ye izleyin; fazlası ile değecek.

    yapanın, yaptıranın, işletenin, çalışanın, hepsinin eline sağlık; mükemmel.
  • ülkemizin mucizelerinden biri. fakat ne kadar vahşi insanlar arasında yaşadığımızı da ortaya koyuyor. mozaiklerin çoğu defineci canavarlar tarafından parçalanmış. sergilenen mozaiklerin en az yarısında bu canavarlığın izleri var. müze yönetimi bu gerçeği gizlememiş, açıklama levhalarında da belirtmiş. türkiye gezisine bu müzede başlayan bir turist tuhaf duygular içine olacaktır. hem müzenin güzelliği karşısında büyülenecek, hem de nasıl bir kavmin ortasına düştüm diye düşünecektir. definecilik adı altında tarihi mirası yok eden bu yaratıklar müebbet hapis cezasıyla yargılanmalı.
  • ntv'deki zaman yolcusu isimli programda an itibariyle gezilen müze. acilen görmek istediğim, çok modern bir müze yapmışlar. emeği geçenlere teşekkür etmek gerek.
hesabın var mı? giriş yap