• ev hanimlarinin "gün" kivamindaki giri$imi.
    önce bir adakta bulunulur, falan filan olursa bir zekeriya sofrasi benden.
    falan filanin $ans eseri gerçekle$mesi sonucu, ev hanimi, kom$ulari eve toplar ve 40 çe$it yiyecek ikram eder. asurenin içinde 40 çe$it olsa da o sayilmaz. kadinlar kasar durur, 40 çe$it ne bulacagim diye.
    yine toplanilir, dedikodu yapilir, vesiledir.

    ayrica bir de halil ibrahim sofrasi vardir ki o bu konuyla pek ilgili degildir.
  • zekeriyakoy de oturan zenginlerin kurduklari, dillere destan sofraların ortak adi.
  • aka gündüz romanı
  • iki rekat namaz ve yasin-i şerif şartı da vardır bu sıfranın.
    çıkışta herkeşler birer dilek için birer şeker alır sıfradan. insanın gözünü doyurur bir sofradır netekim.
  • datcada car$idan sahile dogru giden caddede (zaten bi tane cadde var - karakol filan da orda) acaip lezzetli ev yemekleri yapan bi lokanta. yazin porsiyonlar kuculup fiyatlar artmakta, ki$in ise porsiyonlar buyuyup fiyatlar azalmaktadir. yemek yediginizde cayi uzerine onlar ismarlar. ho$ bir jesttir bu.
  • zekeriya sofrasinda 40 cesit yiyecek bulundurmaktan daha buyuk bir dert, bu yiyeceklerinin tamaminin (ve yemeklerde kullanilan malzemelerin de) cig olmasidir. ilk bakista kolay gibi gorunse de, hem yemekten sayilabilecek hem de butun malzemeleri cig 40 cesidi bir araya toplamak mesakkatli istir. bu nasilsa cig deyip kisir yapacaksiniz mesela, hayir efendiiiim, kisirin icindeki bulgur onceden pisirilmis bir gida oldugu icin hop cikar listenizden.
  • sadece yeşillikler yenilen ve zekeriya peygamber'e adanacak adakların böylelikle kabul edileceği inancıyla hazırlanan sofra. akla gelebilecek ve yenilmesi sağlık bakımından sakıncalı olmayan her türlü yeşillikler sofrada bulunur.
    mustafa kemal atatürk ise zekeriya sofrasına şöyle bir açılım getirmiştir,
    "ramazan'da iftar ve sahurda bol bol unlu, tatlı, yağlı maddeler yenilir. bedenin klorofile ihtiyacı çoğalır. zekeriya sofrasında hem beden ihtiyacı tatmin edilir, hem de hasretler ve ümitler dualaştırılır."
  • datça'nın merkezinde ev yemekleri yapan bir lokanta.. burası bir aile işletmesi olup zekeriya bey ve onun bilimum akrabaları tarafından çekip çevrilmektedir.. burası her daim tıklım tıklımdır.. sabah kahvaltı edenler masaları kapmışlardır.. daha sonraki saatlerde de sürekli dolar taşar.. datça'da yaşayan birçok insan gibi buranın çalışanları da gayet sıcakkanlıdır, yemekleri de pek bir lezzetlidir..
    fiyatlar gayet makuldur, yemekleri "cacığıma nane yerine kekik koydum diye şaşıran teyze" ve aileden birkaç kadın yapmaktadır.. kısacası gidilesi bir yerdir..
  • "bereketli" anlamında kullanılmak üzere; erkeklik organı demek olan "zeker"'den türediğine inanılır...
    ki, kanımca en mantıklı açıklamadır...
  • datça'da nefis ev yemeklerini sıcak bi ortamda hem de gayet uygun fiyata yiyebileceğiniz yer.
hesabın var mı? giriş yap