• takıntılı bir insansanız soruyu çözmeden rahat uyku uyuyamamak gibi etkileriyle yüzleşmek zorunda kalırsınız.

    şöyle bir soru var misal (dikkat: kafalar feci karışıktır!):

    --- spoiler ---

    "adamın biri doktora gider ve doktor iki adet ilaç('a' ve 'b' diyelim) yazar. bu ilaçlar iki ayrı şişede 30'ar tane haptan oluşmaktadır. adamın o kadar saçma bir hastalığı vardır ki, eğer gün içinde a veya b ilacından 2 tane alırsa ölecektir; eğer ilaçlardan herhangi birisinden hiç içmezse, yine ölecektir. ayrıca 30 gün boyunca tekrar doktora veya eczaneye gitmek gibi bir lüksü yoktur. özetle, 30 gün boyunca a'dan 1 tane ve b'den 1 tane içmek zorundadır.

    günlerden bir gün a ilacından bir hapı avucuna koyduktan sonra b'nin şişesini de avucuna doğru eğer. anlık bir dalgınlığı sonucu b ilacından 2 tane düşer. aksilik bu ya, ilaçlar fiziksel özellikleri (renk, koku, şekil hatta tat) bakımından birbirinin aynısıdır. ortamda bir kimya laboratuvarı falan da yoktur. neyse, bu adam avucundaki hangisinin hangisi olduğunu bilmediği 2 tane b ve 1 tane a'dan oluşan 3 hapı nasıl ayıracaktır da hayatta kalacaktır?

    --- spoiler ---

    (zorunlu ek: sorunun kaynağı bir arkadaş olup, cevabının varlığı kesin değildir.)

    zorunlu ek2: sorunun kaynağı olan arkadaş çözümsüz olduğunu söyledi ancak mesajla gelen yöntemlerden biri soruyu çözüyor gibi.

    --- spoiler ---

    elinde 3 tane hap var, biri a ve ikisi b. eğer a kutusundan bir tane daha hap eklerse 2 tane a ve 2 tane b olacak. bu dört hapın hepsini ikiye bölüp ayırırsa sağ tarafta 2 tane yarım a ve 2 tane yarım b ve sol tarafta 2 tane yarım a ve 2 tane yarım b olup istenen elde edilir.

    teşekkürler bubbleblower.

    --- spoiler ---
  • mantık yürütülmesi gereken soru biçimidir. kendi dağarcığımdan bir örnek;

    bir odada ben, sen, o, biz, siz ve onlar vardır. bu odada en az kaç kişi vardır?

    not: zeka sorularında şık sunulmaz.
  • en iyi örneklerine türkiye zeka vakfının internet sitesinde (http://www.tzv.org.tr/), bilim teknik dergisinin arkasinda rastlayabileceginiz, beyini yoran, dü$ündüren, zaman zaman kafayi yedirten, cözüldügü zaman dayanilmaz ego tatminlerine yol achan soru che$idi...

    örnek vermek gerekirse:

    - 9 tane bilyeden biri digerlerinden agirdir... agir olan bilyeyi 2 kefeli teraziyi sadece 2 kere kullanarak nasil bulabilirsiniz?
    - iki adet kovaniz var, bir tanesi 5 litre digeri de 3 litre su aliyor. sadece bu iki kovayi kullanarak bir cesmeden tam olarak 4 litrelik su nasil doldurursunuz?
  • eski çağlarda bir ülkede kralsınız. ertesi gün (24 saat sonra) büyük bir kutlama var. kutlamalarda geleneksel olarak şarap içiliyor. size komşu ülkelerden hediye olarak 1000 şişe şarap geliyor. casuslarınız size 1 şişenin zehirli olduğunu fısıldıyor ama hangi şişe bilmiyoruz. zehir etkisini 10 -12 saat arasında gösteriyor ve artık çaresiz içen sizlere ömür. bu o kadar kuvvetli bir zehir ki tek yudumda bile öldürüyor. elinizdeki mahkumları test amaçlı kullanabilirsiniz. elinizde sınırlı sayıda mahkum var. sayısını bilmiyoruz ama diyelim ki 100 den bile az.

    soru: en az kaç mahkum bu şaraplardan içmeye zorlanarak, hangi şişedeki şarabın zehirli olduğunu kesinlikle anlarız?
    hangi yöntemle? sırf sayıyı yazmak yeterli değil.

    ayrıntı: en az ölüm sayısını bulmayı amaçlamıyoruz, test için gereken en az mahkum sayısını soruyoruz.

    ayrıntı: mahkum şarabı içer içmez ölmüyor. şarabın zehirli olduğu ancak 10-12 saat içinde anlaşılıyor ve artık iş işten geçmiş oluyor daha önce hiçbir belirti vermeyen bir zehir ve zehirlendiğinizi anladığınızda artık geri dönüş yok. cevap genel olmayacak tam olarak bu şişe zehirli diye kesin konuşabilecek.

    örnek : "bu 10 şişeden birisi" tam cevap olmaz. "bu şişe zehirli" diyebilecek kadar kesin cevap olmalı.

    kaynak
    - - -

    6 köle ile yapılabildiğini gösterdim. daha azı ile yapılamayacağını ispat etmediğim için çözüm bitmiş değil. güzel soru, düşünün derim abiler aplalar.
  • şah, vezirini yaptığı affedilmez bir hatadan dolayı ölüme mahkum etmiştir. vezirini de çok sevdiğinden ona son bir şans vermek ister. 1000 tane sandığa herbiri birbirinden farklı miktarda altın para koydurtur ve hepsini vezirin huzuruna getirtir (vezir bu miktarları da bilmemektedir). bundan sonra vezir istediği sırayla sandıkları açıp herhangi birinde “tamam bu açtığım sandığı seçiyorum” diyecek, içinde en fazla altın olanı seçmişse kurtulacaktır. vezirin sadece en son açtığı sandığı seçme hakkı olduğuna göre,

    1.kurtulmak için izleyebileceği en iyi strateji nedir?
    2.kurtulma ihtimali nedir?

    not: sandığa yönelmişse artık açması gerektiği gibi bir koşul da getirelim ki sandığı açmadan önce şöyle bir ağırlığına bakar, tartar, sallar, çalkalar falan gibi yaklaşımların önünü tıkayalım.

    kaynak
    - - -

    --- spoiler ---
    en sevdiğim sorulardan bir tanesi. sebebi çözümünün zor olmasından da değil de günlük hayatta karşılaştığımız bir çok soruna yansıması olduğundan. çözümün matematiği çok önemli değil. önemli olan yaklaşımı stratejiyi vermek. kilit bir kavramı keşfetmeyi daha doğrusu istemsiz de olsa zaten düşündüğümüz ve buna göre davrandığımız bir durumu sistematik incelemeye zorlaması güzel kılıyor soruyu.

    şimdiden söyleyelim tam sonucu vermek için matematik bilgisi gerekiyor en azından logaritmik hesaplamalara aşina olmak lazım ama işin bu kısmı zaten ayrıntı önemli olan yaklaşım üzerinde düşünmek.

    pratik, hayatın içinden konulara nasıl yardımcı oluyor?

    - örneğin iş değiştirmeye meyilli birisi olsam diyelim ki hayatım boyunca 5 farklı şirkette çalışacağım. bu ön kabulden sonra işimi değiştirmeli miyim sorusunu her sorduğumda aslında şu sorudaki gibi bir durumdayım. ayrıldığım şirkete geri dönme şansımın olmadığını varsayarsalım. ilk işim diyelim (yani ilk sandığı açtım) eh fena da değil diyelim (altınlar) bu iş yerinde kalmalı mıyım? diyelim ki işimi değiştirdim. yeni iş yerim öncekinden kötüyse zaten iş değiştirmek isterim ama ikinci iş yerim ilkinden iyiyse burada kalmalı mıyım yoksa şansımı tekrar denemeli miyim?

    gerçek hayatta tabiki başka bir çok değişken de var. gidebileceğim ne kadar çok şirket var? o şirketler hakkındaki bilgilerim (bu soruda diğer sandıkları açtırmadan onlarla ilgili bir bilgiye sahip değiliz ama gerçek hayatta iş değiştirirken şirket hakkında bilgi edinebiliyoruz evet..)

    - ya da diyelim ki ben evlenmezsem hayatım boyunca toplamda 15 kadınla ilişkim olacak.
    bu tahminden sonra nasıl bir strateji izlemeliyim ki ideal sevgilimi bulayım.

    --- spoiler ---
  • görsel bu soru için cevap aradığım akıl oyunu şeysi. cevabı biliyorum ama neden o olduğu konusunda hiçbir fikrim yok. yok!

    edit: koftehors sayesinde kenardaki sayıların karelerinin toplamının ortadaki sayıya eşit olduğunu, dolayısıyla cevabın 4 olduğunu söylemek isterim.
  • bazen deneme yanılma yöntemi ile cevaba ulaşılabilecek sorulardır. mesela:

    (abc) . (de) . (f) = (xyzt)
    harflerin hepsi farklı rakam olduğuna göre bu dizilimi bulunuz.

    not: abc 3 basamaklı, de 2 basamaklı, f 1 basamaklı ve xyzt 4 basamaklı bir sayıdır.
  • bir ornek:

    adları 1,2,3,4,5 olan beş akıllı korsan 100 altın bulmuşlar. bu 100 altını korsanlar şu yöntemle paylaşacaklar. en küçük numaralı korsandan başlayarak, her korsan sırası geldiğinde bir paylaşım önerecek. öbür korsanlar paylaşımı kabul edip etmediklerine dair oy kullanacaklar. eğer paylaşım oy çokluğuyla kabul edilirse oyun bitecek. eğer paylaşım kabul edilmezse paylaşımı öneren korsan denize atılacak ve paylaşım önerme sırası bir sonraki korsana geçecek. birinci korsan nasıl bir paylaşım önermelidir?
  • eve gelen nüfus memuru ev ahalisine 'çocukların yaşlarını söylemeyin bilmece gibi sorun ben bulacağım' der. bunun üzerine baba 'çocuklarımın yaşlarının çarpımı 36 toplamı ise karşı binanın kapı numarası kadar' der. bunun üzerine nüfus memuru '2 farklı sonuç çıkıyor bir ipucu daha istiyorum' der.

    baba da büyük oğlunun sarışın olduğunu söyler ve memur hemen cevabı yapıştırır.

    memur sonucu nasıl bulmuştur ?
hesabın var mı? giriş yap