6 entry daha
  • takıntılı bir insansanız soruyu çözmeden rahat uyku uyuyamamak gibi etkileriyle yüzleşmek zorunda kalırsınız.

    şöyle bir soru var misal (dikkat: kafalar feci karışıktır!):

    --- spoiler ---

    "adamın biri doktora gider ve doktor iki adet ilaç('a' ve 'b' diyelim) yazar. bu ilaçlar iki ayrı şişede 30'ar tane haptan oluşmaktadır. adamın o kadar saçma bir hastalığı vardır ki, eğer gün içinde a veya b ilacından 2 tane alırsa ölecektir; eğer ilaçlardan herhangi birisinden hiç içmezse, yine ölecektir. ayrıca 30 gün boyunca tekrar doktora veya eczaneye gitmek gibi bir lüksü yoktur. özetle, 30 gün boyunca a'dan 1 tane ve b'den 1 tane içmek zorundadır.

    günlerden bir gün a ilacından bir hapı avucuna koyduktan sonra b'nin şişesini de avucuna doğru eğer. anlık bir dalgınlığı sonucu b ilacından 2 tane düşer. aksilik bu ya, ilaçlar fiziksel özellikleri (renk, koku, şekil hatta tat) bakımından birbirinin aynısıdır. ortamda bir kimya laboratuvarı falan da yoktur. neyse, bu adam avucundaki hangisinin hangisi olduğunu bilmediği 2 tane b ve 1 tane a'dan oluşan 3 hapı nasıl ayıracaktır da hayatta kalacaktır?

    --- spoiler ---

    (zorunlu ek: sorunun kaynağı bir arkadaş olup, cevabının varlığı kesin değildir.)

    zorunlu ek2: sorunun kaynağı olan arkadaş çözümsüz olduğunu söyledi ancak mesajla gelen yöntemlerden biri soruyu çözüyor gibi.

    --- spoiler ---

    elinde 3 tane hap var, biri a ve ikisi b. eğer a kutusundan bir tane daha hap eklerse 2 tane a ve 2 tane b olacak. bu dört hapın hepsini ikiye bölüp ayırırsa sağ tarafta 2 tane yarım a ve 2 tane yarım b ve sol tarafta 2 tane yarım a ve 2 tane yarım b olup istenen elde edilir.

    teşekkürler bubbleblower.

    --- spoiler ---
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap