• ilk kez rus psikolog bluma zeigarnik tarafından "yarım kalmış, kesintiye uğramış işler tamamlanmışlardan daha kolay ve net hatırlanır" denilerek dillendirilen, bitmemiş ilişkilerimizi neden sürekli hatırladığımızı, yarım kalan aşklarımızı neden unutamadığımızı, üçüncü gününde eve geri dönmek zorunda kaldığımız tatillerin neden daha çekici gözüktüğünü nedenselleştirir etki.
  • bir garsonun hesabı ödemeyen müşterilerin siparişle ilgili detayları, hesabı ödemiş müşterilerinkine nazaran daha çok hatırlaması olarak tanımlanabilir.

    henüz tamamlanmamış işlerin bellekte farklı bir konumu olup olmadığını ve bitmiş işlerden daha iyi hatirlanmadigini merak etmesine yol açar. katılımcılara yap-bozlarin veya basit ödevlerin verildiği bir deney düzenler. ödevlerin yaklaşık olarak yarısında katılımcılara müdahale edilir ve işleri kesintiye uğratılır. daha sonra aktivitelerin ne kadarını hatırladıkları sorulduğunda, kesilen ödevlerin ayrıntılarının , sonunda tamamlanıp tamamlanmadıklarına bakılmaksızın, katılımcılar tarafından daha iyi hatırlandığı görülür.

    cem yılmaz falan da stand uplarinda yapiyor bunu. bir sey anlatırken araya baska konu sokuyor..sonra aniden, "nerde kalmıştık? " diye soruyor. bilmem hiç dikkat ettiniz mi.
  • insanlarin tamamlanmamis yasantilarini, tamamlanmis olanlardan daha once ve daha net bir sekilde animsama egilimidir. tamamlanmamis yasantinin doymamis olmasi ile alakalidir, rahatlama gerceklesmemistir, sonuca gidilmemistir. yasantinin tamamlanmasi veya sonuca gidilmesi sonucunda bir rahatlama ve doymusluk elde edilir. dolayisiyla tamamlanmamis yasantilar daha acik ve net animsanir. gunluk hayattan ornek verecek olursak "eski sevgilinin unutulmaması" guzel bir ornektir, hedefe gidilmemis, sonuca ulasilamamistir. bu etki dogrultusunda eski sevgili ayriligin ilk zamanlarinda fazlasiyla hatirlanir. ama zamanin unutturma ve duyarsizlastirma etkisi uzun vadede zeigarnik etkisinden cok daha baskin oldugu icin animsamalarin veya hatirlamalarin gucu azalir. ote yandan, yaygin olarak inanilan "evlilik aşkı olduruyor" dusuncesi bu etkinin sonuca gidilmesi sonucunda olusmustur. bireyler, yasantilarini tamamlamis, sonuca gidilmis bir rahatlama ve doygunluk yasanmistir. evlilik asamasinda cesitli aktivitelerle bireylerin birbirini tanimaya ve anlamaya calismasi, birbirlerine saygi gostermesi ve evliligin deger onceliklerinin belirlenmesi evliligi canli tutabilir ve evliligi saglam temellere oturtabilir.

    ayrica

    (bkz: tamamlama yasasi)
  • gün içerisinde aklınıza takılan ve bir türlü mırıldanmaktan vazgeçemediğiniz bir şarkı varsa, bunu da zeigarnik etkisi ile açıklayabilir ve çözebilirsiniz! çok basit! nakarattan vazgeçip şarkının sonunu hatırlamaya çalışın.
  • ailelerin cocuklarini gecmiste hep yapmadiklari seyler yuzunden elestirmesinin, o gune kadar elde ettigi basarilari gormezden gelmesinin bilimsel aciklamasi.
  • o kadar kuram gördük psikolojide ama henüz hiçbiri böyle sanki felsefi ve edebi altyapısı varmış gibi gelmemişti bana. bu resmen, "aaa aforizma gibi lan" dedirtti. "tamamlanmamış şeyler/olaylar/durumlar, tamamlanmış durumlara göre daha iyi hatırlanır." vay be. kompozisyon yazılır buna. yarım kalan her şey için yazarsın. şarkı sözleri, şiirler yazılır, ki yazılıyor zaten. eski sevgili başlıklarının dolup taşmasını bayağı iyi açıklıyor. yarım kalmış çünkü o aşk, olmamış, bitmiş gibi ama aslında bitmemiş. "şöyle olmuştu, böyle olmuştu, bana bunu demişti, şuraya gidecektik, burda olacaktık, şu da olacaktı ama olmadı, ah be niye olmadı :(, olsa mıydı acaba, yine olsak ne güzel olur, mesaj atsam mı bi" falan denilerek olay tamamlanmaya çalışılır. mesaj atsam mı atmasam mı tereddüdünü de buna güzelce bağlayalım mı sevgili dostlar, bağlayalım. tamamlama eğilimindeyiz. bazen olmasak daha iyi. sonra ne oluyor, belki mesaja cevap vermiyor, kişi attığıyla kalıyor, bazen de eski sevgiliye dönme olayı oluyor, yeniden başlanıyor, bazen oluyor bazen olmuyor. boşverin olm ya. üzmeyin kendinizi. ulan ne diyoduk nereye geldik. zeigarnik etkisi harika kuram be krdşm.
  • yarım kalmış etkinliklerin, çözülememiş problemlerin öncelikli hatırlanması. merak en büyük etkendir bu konuda.
    öncelik etkisi ve sonralık etkisinin kardeşidir. öğrenme psikolojisinde seri pozisyon etkisi başlığı altında yer alır.

    örnek: sınavdan çıktığınızda öncelikle yapamadıklarınızı hatırlamanız ve sormanız bu etkiden kaynaklıdır. tv dizisi epiloglarında da çokça kullanılır.
  • tamamlanmamış ya da bölünmüş her aktivitenin tamamlanmış olanlara göre daha iyi hatırlandığını öne süren yaklaşım. psikopatolojinin rusya'da bağımsız bir disiplin olarak kurulmasına katkıda bulunan isimlerden bluma zeigarnik tarafından ortaya atılmıştır. zaika tarafından da "tamamlanmamış bir eylem gerilime yol açar. bu tür bir gerilim fotoğrafta yaratıldığında ise görsel bir zeigarnik etkisi elde ederiz ve fotoğrafın kendisi izleme süresi içerisinde çözülemeyen bir bilmeceye dönüşür" şeklinde yorumlanmıştır
  • birçok dizide kullanılan psikolojik etkidir.
    (bkz: to be continued)
  • gestalt'taki tamamlanmamış işlere benzer. yarım kalanı sürekli tamamlamak ve aslında bir nihayete erdirmek istersin. içinde kalanları püskürtmek. ama bunu yapamadığın için bu yarım kalan işler sık sık sinyal verir, olmadık yerde çıkar karşına, ağzına sıçar afedersin..
hesabın var mı? giriş yap