• ingilizcesi dragonfly olan bu doğa harikası böcek bizde nedense yusufçuk adıyla anılır. bizim zavallı yusuf dediğimiz bu böcek tam bir canavardır. doğar doğmaz avlanmaya başlar hızı, gücü, sağlam yapısı ve doymak bilmezliği ile tam bir ölüm makinesidir. (ne kadar hareket o kadar enerji ihtiyacı)
    yusufçuğun vücudu, metalle kaplanmış izlenimi veren halkalı bir yapıya sahiptir. buz mavisinden bordoya kadar çeşitli renklerdeki gövdenin üzerinde çaprazlama yerleşmiş iki çift kanat bulunur. bu yapı sayesinde, yusufçuk çok iyi bir manevra yeteneğine sahiptir. uçuşu hangi hızda ve hangi yönde olursa olsun, aniden durup ters yönde uçmaya başlayabilir. veya havada sabit durup avına saldırmak için uygun bir pozisyon bekleyebilir. bu durumda iken olduğu yerde kıvrak bir dönüş yaparak avına yönelebilir. çok kısa bir zamanda, böcekler için şaşırtıcı sayılabilecek bir hıza; saatte 40 km'ye ulaşır (olimpiyatlarda 100 m. koşan atletlerin hızı saatte 39 km kadardır).

    bu hızla avına çarpar. çarpmanın şoku çok şiddetlidir. ama yusufçuğun zırhı hem çok sağlam hem de çok esnektir. zırhın esnek yapısı çarpmadan doğan enerjiyi emerek böceği rahatlatır. ama aynı şeyi avı için söylemek mümkün değildir. yusufçuğun avı, çarpmanın yarattığı şok ile ya tamamen sersemler ya da ölür.
    çarpışma sonrasında ise yusufçuğun en etkili silahları olan arka bacakları devreye girer. uçuş sırasında arkaya doğru kıvrık olan bacaklar, hızla öne açılarak sersemlemiş olan avı havada yakalar. artık sıra çelikten farksız olan alt çeneye gelmiştir. av kısa sürede parçalanarak yenir .

    çok yüksek hızlarda uçarken ani manevralar yapabilen yusufçuğun görme yeteneği de kusursuzdur. yusufçuk gözü, dünyanın en iyi böcek gözü olarak kabul edilir. her birinde 30.000 kadar ayrı mercek bulunan bir çift göze sahiptir. iki yarım küreye benzeyen ve başının yarısı kadar yer kaplayan gözler, böceğe çok geniş bir görüş sahası sağlar. yusufçuk gözleri sayesinde neredeyse arkasında olup bitenleri bile gözleyebilir.

    yusufçukların uçuş sistemi bir tasarım harikasıdır. dünyanın önde gelen helikopter üreticisi skorsky, son modelinin tasarımını yusufçuğu örnek alarak gerçekleştirmiştir. projede yusufçuğun havadaki manevraları da göz önüne alınarak 2000 adet özel çizim gerçekleştirilmiştir. çalışma sonunda yusufçuktan alınan örneklerle skorsky''in asker ve mühimmat taşımak için ürettiği yeni modeli ortaya çıkmıştır.

    250 milyon yıl öncesinden kalma fosillerinden hiçbir farklılık göstermeyen günümüzün yusufcuğu böcekler aleminin tartışmasız kralıdır.
  • ejder sineği. ne gördüğün değil nasıl gördüğün önemli işte. adamın dedesi bakmış "dragonfly" demiş, senin deden bakmış "yusuf" demiş. zaten aynı dönemde adamın dedesi kıç kadar ülkeye "krallık" derken, senin deden koca imparatorluğa "osman"adını vermişti...
  • başka dillerde şeytanın midillisi, ejderha sineği, su bakiresi gibi karizmatik isimleri olan kanatlının türkçe'deki izdüşümü.
  • megerse hediye olarak cok populer olmus bir bocekmis.

    -aaa senin de mi yusufcugun var, benim de...
    -benim de
    -bende de.
    -benim de...
    -ama bana sevgilim aldi
    -bana da
    -bana da
    -bana da...
  • geçen gördüm ilk defa sanırım hayatımda ama, yusufçuk falan değil bu, bildiğin yusuf lan... kafam kadar yusufçuk mu olur???
  • 2 ila 6 yıl kadar durgun sularda larva halinde yaşarlar (göl, dere kuytusu, bataklıklar, vb). suyun altında kafalarını kuma gömerek saklanırlar ve diğer böceklerin larvalarıyla beslenirler. oldukça vahşi bir larva hayatı olan yusufçuk böceği, bir temmuz veya ağostos ayında sudan çıkarak, karada bir ağaca yapışır kalır. bildiğimiz kanatlı halini alması sadece 3 saat sürer , böylece yaşamının son 15 gününe başlamış olur.
  • helikopter böceği ya da su bakireleri olarak da adlandırılan, inanılmaz güzellikte ki predatör ( avcı ) böceklerdir. küçük böceklerle beslenir. özellikle sivrisinekler...

    yusufçuk

    akarsu, göl, dere kenarlarında, bataklıkların çevresinde yusufçuklara sıkça rastlarsınız. onları birbirinden enfes renklerinden tanırsınız. su kenarlarında görmenizin nedeni; yumurtalarını su kenarlarına, suyun içindeki bitkilere ya da direk suya bırakıyor olmalarıdır.

    yumurtadan çıkan larvalar uzunca bir süre suda yaşar. suda ki gelişimlerini tamamlayan bu yavru yusufçuklar sudan çıkarak deri değiştirir ve bir süre sonra birbirinden güzel yusufçuklara dönüşürler.

    dişi yusufçuk, çiftleşmenin ardından erkeğini yer. tıpkı peygamberdevesi gibi. sebebi ise türün devamı...
    dişi erkeği yiyerek erkeğin vücudunda ki yararlı bileşikleri yumurtaya aktarır. bu vesileyle daha sağlıklı bireyler dünyaya gelir ve türün devamı sağlanır.

    aslında doğada ki tüm canlıların yaşam amaçları, türlerini devam ettirmektir. insanlarda ki " soyum kurumasın " mantığı gibi.

    hayati tehlike hisseden ve son anıları yaşadığını düşünen birçok böcek, hemen yumurta bırakmaya çalışır. belki normal şartlarda 7, 14, 20, 50 belki 200 yumurta bırakıyordur ama tehlike anında hemen 3 - 5 tane yumurta bırakmaya çalışır, çünkü onda yüklü olan kadim bilgi budur, yaşam amacı, var olma nedeni budur.
  • bu böceklerin dişli çeneleri vardır. kendi kafasına oranla son derece büyük gözleri olur. uzun ve ince bir karnı vardır. antenleri küçüktür. yaklaşık 360 derece dönen başları onlara neredeyse sınırsız bir bakış alanı verir.
    yusufçuklar primitif kanatlılar olarak değerlendirilir çünkü kanatları katlanamamaktadır. her iki kanatlarını da diğerlerinden bağımsız olarak hareket ettirebilirler. bu sayede havada asılı durabilir, geri geri uçabilir veya helikopterler gibi dikine kalkış yapabilirler.
  • helikopter bulunmadan once, (bkz: turkler) tarafindan yusuf adindaki bi garibana giciklik versin maksadi ile "helikopter bocegi" ne verilen isim.
  • eşini aldatmayan tek canlı türüymüş....
hesabın var mı? giriş yap