126 entry daha
  • 1996 yılında, irticai faaliyetlerin hat safhaya ulaştığı dönemi, her ne kadar isim verilmese de gerek filmin edirne'de geçmesi, gerek hüseyin hilmi tunahan'ın bulgaristan göçmeni olması, gerek rabıta muhabbetleri, gerek siyah-lacivert takkelerinden dolayı süleymancılar üzerinden konunun işlendiğine kanaat getirdiğim nehir tuna yapımı filmdir.

    benim anlamadığım mesele ise şudur. nehir tuna tekirdağ doğumlu diye biliyorum, bu kadar detaya nasıl hakim? zamanında içlerinde mi bulundu yoksa bir zamanlar içlerinde bulunan birisi film için danışmanlık mı yaptı?

    spoiler vermek istemem, ancak filmi izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. izleyin izlettirin. sekülerizm ile irtica arasında sıkışan kimlikleri iyice bir anlamanıza faydası olacaktır. şimdiki söyleyeceklerim spoiler'a girecek ancak sormazsam içimde kalır:

    --- spoiler ---

    normalde bu ahmet yurtta kalıyor. eve fazla sık gidemiyor. eve gidecekken servisçiye "yok orada değil, biraz daha ilerde" diyor. servisçi ise "gene mi taşındınız?" diyor. ancak orada ilginç bir şekilde bir eve değil kaldığı cemaat yurduna geçiyor. bu çocuk zaten okuldan direkt cemaat yurduna geçmiyor muydu? bir de bu cemaat yurdu eve uzak değil mi? servisçi niye eve götürsün ki çocuğu? çocuk zaten hep yurda bırakılmıyor muydu servisle?

    bir de bu kadının baş örtüsü şekli direkt tesettür değil, daha böyle iran usulü bir örtünme. hatta kadının diz hizasında eteği, çizmesi ve kafasında saçı gözükecek şekilde bir şal vardı. ben 90'larda muhafazakar kesimde böyle bir örtünme şekli hiç görmedim. gören bilen var mı?

    --- spoiler ---
  • doğa karakaş ve can bartu aslan'ın iyi performans sergilediği film. bugün salonda boş koltukları görünce şaşırdım açıkçası. toplumun kanayan yaralarından birini konu ediniyor. venedik film festivali'nden de ödülle dönmüş.

    imdb, fragman
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap