• turk insaninin hala sadece agir arabalarda bulundugunu zannettigi kavram.

    ford taunusu dunyanin en iyi yol tutan arabasi sanan tipler broadwayin hafif oldugu icin yol tutusunun iyi olmadigini dusunur ve yol tutusun temelinde arabanin agirliginin savrulma aninda tamamini tekerleklere iletilebilmesi oldugunu anlatsan da sana inanmaz. f1 pilotlarinin en iyi surelerini pite girmeden hemen once yaptikarindan bahsedersin "e lastikler isindi bilader" der. depo bos angut o yuzden araba daha az merkezkac yiyor ve savrulmuyor dersin mal mal bakar da yine ağır araba iyidir der, sen de he he der muhabbeti cevirirsin yavastan.
  • bir otomobilin virajlı ve engebeli yollarda hakimiyetinin sağlanabilmesi özelliği. yoldan ayrılmama ve savrulmama olarak kendini gösterir

    genellikle spor ve sert süspansiyonlu araçlarda yol tutuş daha iyidir
  • direksiyonla süspansiyonun uyumundan başlayıp da,rüzgardan etkilenmeye,aracın motor/şanzımanına, aracın ağırlığı,aks genişliği,araç kullanıcısının direksiyon başındaki ani reaksiyonlarına kadar pek çok unsurdan etkilenen kavramdır.. yol tutuşu iyi otomobil daha çok halk arasında "viraja iyi giren,asfalt kenesi vs." tarzında tanımlanır.. genel bir yargı olarak açıklarsak yol tutuşu, viraj içerisindeki hızlanması, virajda ve düzlükte gücün yola hangi güçte ve kalitede aktarıldığıdır..

    doğal olarak arkadan itişli otomobiller her türlü yol şartında çok daha rahat kontrol edilir, direksiyona sürücüden başka hükmeden bir güç yoktur ve ağırlık dağılımları çok daha iyidir.. virajda aracın kontrolü kaybedip arkadan kayma riski azdır,araç gücü zaten arkadan almaktadır..yüksek hızlarda dahi stabil ve rahattırlar.. ki bu da bir bmw,bir mercedes demektir.
  • herkesin hakkinda rahatca konustugu konu.

    konusmak yetmiyor atip tutuyor bir de pezevenk!

    “golf tutmuyor abii, fiesta tutuyor abi, honda yilan abii, x yol tutusu olarak y’nin gerisinde abii”. yahu kardesim senin soforluk egitimin mi var? pist gecmisin mi var? pilotluk kariyerin mi var? herkesin agzinda bir tutma lafi, kimse ben kim kopegim demiyor salliyor babam salliyor.
  • yazın sıcak havada eriyen yada erimeye başlamış asfaltın çok olumsuz etkilediği özellik.
  • sinirlari yuksek hizlar ve diger uc kosullarda (viraj, kaygan veya bozuk zemin) ortaya cikan kavram. lastiklerin uygunlugu, suspansiyonun basarisi, agirlik merkezinin pozisyonu, aracin cekis turu gini parametrelere baglidir.
    sinirlar asilmaya baslandiginda:
    (bkz: understeer)
    (bkz: oversteer)
    (bkz: power off understeer)
    (bkz: power on oversteer)
    gibi.
  • arabanın yolda durabilitesinin genel adıdır. herkes abi köpek gibi yol tutuyo abi yolda durmuyo falan diyo ezberden çok sallamamak lazım çünkü çok fazla değişkeni olan durumdur. en ana değişkenler şunlar
    -rot balans
    -alt takım
    -lastik
    -yol durumu
    -şoförlük

    onun harici nem şu bu her şey etkiler ama değerlendirirken arabanın lastik nasıl alt takım nasıl bakmak lazım. şimdi adam alıyo 130k kmde alt takımı yapılmamış fabrika çıkış lastikli arabayı diyo ki yauv bu yol tutmuyo. yani öyle haybeye yol tutuyo tutmuyo demek sakat iş, arabam kilometrede 20 kuruş yakıyo demek gibi bi şey. kaç liradan alıyosun yakıtı diye sormak lazım misal aynı hesap.

    şimdi şöyle ben alt takımı sik gibi kabakdan bile kötü lastikli bi araba almıştım geçen sene. araba aldığımda tamamen allaha emanetti misal böyle biraz hızlı l dönüşlerde arabanın yerle bağı kalmadığını hissediyorum mesela veya virajlara sert girince korkulu rüya falan filan.sonra bi lastik aldım rot ayarı falan yaptırdım, dedim abi araba süper köpek gibi yol tutuyor. yani alt takımın kötüdür araba yola dengesiz basar, yol tutuşu kötüleşir veya yolda mühendislik hatası vardır veya sen arabaya yeterince hakim değilsindir. veya örneklediğim gibi lastik durumu, bunların hepsi tek tek etken.

    öyle abi test sürüşünde anladımlık bi olay değil yani kafadan.
  • 'ağır araba iyi yol tutar yeaa' diyen arkadaşlar için faydalı bir yazı yazdık. ağırlık sağlamlıkta ve yol tutuşta avantaj değildir.
  • (bkz: opel astra)
  • standardın biraz üstü bir kullanıcının rahatlıkla yorumlayabileceği konu. ama tabii belirli sınırlarla.

    şöyle düşünün; 15 yıllık bir single malt ile aynı firmanın 18 yıllık bir single malt'ı birbirinden ayırmak zordur standart bir damak için. ama j&b ile johnny walker black label'ı ayırırsınız. veya 100 $ fiyatlı gitar ile 1000 $'lık gitarın farkını anlarsınız. ama 4000$-5000$ arasını artık işin ustaları değerlendirebilir.

    yol tutuş konusunda da fiyatına ve sınıfına göre abartı iyi otomobiller var. mesela fiesta. mesela focus. mesela eski nesil alfa'lar(147'ler, 156'lar).

    bir de abartı kötüler var malum fransız ağırlıklı bir liste oluşur. tabii standart bir kullanıcı birbirine yakın otomobilleri veya üst seviyeleri yorumlayamaz. ama konu hiç de "yorumlanamaz" değil.
hesabın var mı? giriş yap