• odin'in yüce bilgiye ulaşabilmek için kendini 9 gün 9 gece astığı ağaç... dallarının ve köklerinin dokuz dünya'ya bağlandığına ve her canlı gibi ölümlü olduğuna inanılır... bu ölümü geciktirmek için ygdrassil'in köklerinde yaşayan norn'lar* onu büyülü suyla sularlarmış...
  • /igdrasil/ şeklinde telaffuz ediliyor yaklaşık olarak. (kaynak: forvo)

    yabancı literatürde "igdrasil" şeklinde de geçtiği vaki.

    bunlara binaen türkçede de "igdrasil" şeklinde yazılabilir bu mitolojik ağaç ismi.

    ek: kelimenin telaffuzu eski norsça /ügdrasil/ şeklinde. modern norveççede ise /igdrasil/ şeklinde.

    "timur"a "demir" demek gibi mi, bilemedim. iki türlü de "igdrasil" ya da "ügdrasil" yazımının (almanlar da "ügdrasil" yazımını kullanıyorlar bazen) "yggdrasil" yazımına yeğ olduğunu düşünüyorum. maksat gençler odin'in emri thor'un kavliyle nors mitolojisi öğrensin.
  • dunyayi ayakta tutan cok buyuk di$budak agaci, biri asgard'daki aesir'lerin, biri buz devlerinin arasinda jotunheim'deki utgard'a, biri de buzlu nifelheim uzerinde olmak uzere uc buyuk koku vardir. asgard'daki kok urd'un kutsal kaynagindan, jotunheim'deki kok bilgeligin ve kavrayi$in kaynagi olan mimir'in pinarindan, nifelheim'deki kok ise hvergelmir'den beslenir..
  • nors mitolojisinde doğayı ve kainatı temsil eden simge, yggdrasill. "hiçbir güç, tanrılar dahi, doğadan daha kuvvetli ya da üstün değildir. dolayısıyla, her şey ve herkes doğanın merhametine sığınmıştır" diye öğretirler bilgelik tanrısı odyn ve bilgelik tanrıçası frigga. bu sebeple yggdrasill, inanç sisteminin merkezinde bulunur. kökten yaprağa kadar, her şey birbirine bağlantılıdır. bir ormandaki en büyük ve en yaşlı ağaç, o çevredeki yggdrasilli temsil eder. herkesin kendine ait ruhani hayvanının olması gibi, bir yggdrasilli de olurdu.
    kıyak adammış vikingler.
  • iskandinav mitolojisinde, kökleri çekirdeğe kadar uzanan ağaçtır.
    eskiden cesetler, vahşi hayvanların saldırılarından ve doğa olaylarından saklamak için ağaca gömülürlermiş. tabii cesedin asıl görünüşünün korunması gerektiği inancı yaygınmış. mısır inancının bir tür embriyonik hâli diyebiliriz buna. bildiğiniz gibi mısırlılar da cesetlerin saklanması konusunda oldukça kaygılıydılar. ölünün çehresinin hatırlanması için mezara ve tapınaklara kralın sayısız heykelini koyarlardı. cesetin yeri kaybolmasın ve nasıl göründüğü unutulmasın diye lahde’ye ölünün kişisel özelliklerini verirlerdi. iskandinav mitolojisinde ise ağaca gömme işlemi, ölünün çehresine göre biçimlendirilmiş lahit, yeniden doğuş için tasarlandığı anlamına gelecek şekilde yapılırdı. yggdrasil, tüm diyarları birbirlerine bağlayan ve koruyan devasa dişbudak ağacı olarak görüldüğü için yeniden doğuşa hazırlık yani bir doğuş simgesi içerdiğine inanılırmış. inanışa göre, ilk insan dişbudak ve kızılağaçtan doğmuştur. dünyadaki cehennem kıyameti kopmadan son insanlar, yeniden ağaca girecekler ve ağaç olacaklardır. yani dişbudağı hâline gelecekler; ağaç önce insan doğuracak sonra lahit olacak ve ölüleri yiyecek.

    iran kutsal kitabı bundahish’de de ilk ebeveynler meschia ve meschiane de ağaç olarak temsil edilirler. inanışa göre, anneyi simgeleyen ağaca bir dönüş söz konusudur. aynı inanış cermen mitolojisiyle de paralellik gösterir.
  • yüce baba, dünyayı ginnungagap’ta hayat, zaman ve kaderin sembolü olarak bir dişbudak ağacı (yggdrasil) yaratmıştır. bu ağacın üç köküne ruhani, yersel ve cehennemi kökler denir. kimilerine göre bunlar sırasıyla ruh, örgütlenme ve maddeyi temsil eder.

    ruhani kökün kaynağı, tanrıların evi asgard’dadır ve urdar pınarı tarafından sulanır. yersel kökün kaynağı, insanların yaşadığı midgard’dadır ve mimir’in kuyusuyla sulanır. cehennemi kökün kaynağı ölüler ülkesi nifl-heim’dedir ve hvergelmir pınarıyla sulanır.
  • dünya ağacı hemen tüm kadim kültürler de bulunan dalları ve yaprakları yeryüzündeki hayatı, kökleri yeraltında bulunduğuna inanılan öteki dünyayı temsil eden hayali ağacın adı olup, yeraltı ve gökyüzü (cennet) arasında bir bağ kurduğuna inanılmaktaydı. türk mitolojisinde bay terek adıyla bilinmekte olup, kayın ağacıyla özdeşleştirilmekteydi. anglosaksonlarca irminsul, vikinglerce yggdrasil, perslerce gao kerena, hintlilerce asvatta (incir ağacı), yahudi mitolojisinde sephirot (palmiye ağacı) olarak bilinmektedir. bir görüşe göre dünya ağacı dünyanın merkezinde (axis mundi) yer almaktaydı. dünya ağacı hakkında detaylı bilgi için
  • odin'in köklerinde mimir kuyusu'nu aradığı ağaçtır yggdrasil...
    dünya ağacı olarak da geçer...
  • enslaved adlı black/viking metal grubunun içinde folk ezgilerini büyük miktarda barindiran ho$ $arkisi
  • norse tanrisi odin in yarattigi uc bolumlu, uc koklu mitolojik agac. (bkz: norse mythology) (bkz: the norse powers)
hesabın var mı? giriş yap