*

  • çift sürme sırasında yapılan bir paketleme, güzelleştirme, tamamlama işlemi. diyelim tarlamız dikdörtgen ve biz ister traktörle ister kara sabanla o tarlayı sürüyoruz. (kara sabanla çift üretmenin klasik paralel sürme dışında da teknikleri var tabii.) sürme çizgilerini tarlanın boyu boyunca ileri ve geri gide gele birbirine ekledik, çizgiler tarlanın uzun kenarı boyunca ilerledi ve aşağı yukarı tüm alanı kapladı diyelim.

    sonunda tüm tarla kabaca sürülmüş olduğunda tarlanın kısa kenarları olan iki dipte o kısa kenarlara paralel iki-üç sefer daha gidilir gelinir, böylece sürme başlangıç ve bitiş yerlerinde kalabilecek alalar, genler de o dikey taramayla giderilmiş, toprak iyice hakkını almış, havalandırılmış, aktarılmış olur. o son yapılan kısa kenar paralel gidiş gelişlerine yastıklama denir. şekil olarak da dikdörtgenin taranması yastık gibi ortada büyük tek renk, kenarlarda oya işi iki şerit gibi olmuş olur.

    yastıklama da o iki şeridin olmuş/yapılmış veya olacak/yapılacak haline denir. örneğin yastıklamanın orada mıydın? = tarlanın o iki şeridinden birinde mi bulunuyordun?

    (bkz: çift sürmek)
    (bkz: tarla sürmek)
hesabın var mı? giriş yap