• özellikle paranoid bozukluklarda görülen, kişinin kendisinin çevresindekilere yönelik hissettiği öfkeyi “herkes bana karşı, bana düşmanlık besliyorlar” şeklinde ifade etmesi konuya projection olarak yansır..
  • kisinin kendi icinde kabullenmedigi duygulari karsindakine aitmis gibi sanip ona cullanmasi seklinde vuku bulabilir mesela. bazen efektif bir ego savunma mekanizmasidir aslinda, ancak karsidaki kisi something is fishy diye dusunmezse yazik sana denir ona.
  • ingilizce karsiligi reflection dir ayrica.
    (bkz: fizik dersini ingilizce okudum)
  • kendisiyle yuzlesemeyen kisilerin basvurdugu bir kacis yontemidir..zayifligini kabullenmek istemeyen kisilerin kacmak istedikleri duygularini karsindakilere aitmis, onlardan kaynaklanan bir problemmis gibi gorup isin kolayina kacmak istemeleridir..boyle kisiler egolarinin yaralanmasini kaldiramayacaklarindan bu sekilde yapay bir sekilde olayi karsi tarafa yikarak yapay bir ego tatmini yapmaya bile gidebilirler..ha evet her insan zaman zaman yasayabilir, kacmak daha kolay daha acisiz gelebilir, ama bunu hayat dusturu haline getirmis insanlardan ozenle kacinmak uzak durmak lazimdir..
  • yansitma mekanizmasi:benliğimizin kendisine yakıştıramadığı dürtü, duygu, düşünce ve bunlara ilişkin yaşam olaylarını çevresindeki insanlara yansıtarak, başkalarına ait birer kusur, eylem olarak algılamasıdır. kıskanç biri "herkes beni kıskanıyor" diyebilir.yansıtma kendini iki şekilde gösterir;

    1- kendi eksikliklerimiz ve beceriksizliğimizden doğan aksaklıkları başkalarına yüklemek şeklinde
    2- istenmeyen , kabul edilecek türden olmayan arzu ve tutumlarımızı başkalarına yakıştırma eğiliminden kaynaklanır.
  • "...canli kesecik, dis dunyaya karsi bir kalkanla donatilmistir. disa karsi bir kalkan vardir ve gelen uyarilar ancak kucultulmus olculerde sisteme etkili olurlar. ice karsi ise bir kalkan olmasi mumkun degildir. asagi katmanlarin uyaranlari dogrudan dogruya ve azaltilmis sekilde sisteme girip, ilerler ve ilerleyislerinin bellli ozelliklerine gore haz-hosnutsuzluk duygulari uretirler. bu durum iki kesin sonuc yaratir: birincisi, aygitin icindeki surecler icin bir gosterge olusturan haz ve hosnutsuzluk duygulari butun dis uyaranlar ustunde bir onem kazanir. ikincisi ise, hosnutsuzlukta buyuk artisa neden olan, ve bu hosnutsuzlukla basa cikabilmek icin ozel bir yontem gelisir: uyari kalkaninin savunma araclarini onlara karsi kullanabilmek icin,bu uyaranlari sanki icerden degil de, disardan geliyormus gibi ele alma egilimi basgosterir. iste patalojik sureclerde son derece buyuk rol oynayan "yansitma" boyle ortaya cikar."

    sigmund freud - haz ilkesinin otesinde, ben ve id
  • dinime küfreden müslüman olsa dedirten savunma mekanizması
  • çoğunlukla yansıtılan kişi dışındaki hiç kimse tarafından anlaşılmayan, anlatılsa dahi anlaşılmak istenmeyen bir yöntemdir..
    bu bakımdan kamuya açık yerlerde uygulanması sakıncalıdır..
  • zen tarot'unda bir kart... kafa açar, güzel kart - holografik bir ifade.
  • "ayıbın en büyüğü, ona benzer bir ayıp sende de varken başkasını ayıplamandır." - hazreti ali.
hesabın var mı? giriş yap