• besiktas ta, yildiz mahallesi, yahya efendi cikmazi nda yeralmaktadir. seyh yahya efendi tarafindan 1538 de kurulmustur.tekke mescid, tevhidhane, medrese, hamam, mezarlik ve cesitli evlerden olusan bir kulliye niteligindedir. tekkeye zaman icinde farklı mekanlar eklenmistir. bu durum yapiyi girift ve aynı zamanda organik bir hale getirmistir. tekkenin bir diger ozelligi ise mimari yapiların dogal cevre ile kurduğu yakin iliskidir.

    yahya efendi tekkesi, postnisin olan yahya efendi zamaninda uveysilik olarak adlandirilan tasavvuf ekolune baglanmistir. daha sonra tekke kadirilige ve naksibendilige intisap etmis, ancak uveysiligin etkisi de devam etmistir.
  • son zamanlarda, kötü niyetli insanların kendi pis işlerini örtbas etmek için kullanmaya çalıştıkarı bir yer olmuştur.

    http://www.yahyaefendi.blogspot.com/
  • hacı arif bey bu dergahın kabristanında medfundur.
  • istanbulun göbeğinde çok güzel boğaz manzarasına sahip olmasına rağmen sessiz sakin kalabilmiş bir köşe.
  • mimarı sinan'dır.
  • camiinin zeminini teşrif eden büyük, yekpare halının ikinci sultan abdulhamid han tarafından dergaha hediye edildiği rivayet olunur. (inşaallah hala duruyordur)

    camiin içinde doğu ve batı taraflarında asılı iki büyük levha halinde "accilû bi's-salâti kable'l-fevt" ve "accilû bi't-tevbeti kable'l-mevt" hadis-i şerifi gözlere bayram ettirir, gönülleri sürura gark eder. hattı çok hoştur. seyri doyumsuzdur.

    kedileri, daha kapıdan adımınızı atmadan size hoşâmedîlerde bulunur, insandan kaçmaz, selamlarınıza mukabele eder gibi gözlerinizin içine bakarlar. sizi anlıyor gibi bir edaları vardır. ağır abidirler.

    havası nezih bir mekandır. şehrin hayhuyundan bunalıp da sinesine bir inşirah yolu arayanlar için tam bir tiryaktır.

    kabristanında maddi ve manevi makam sahibi büyük zatlar medfun olup bilhassa dergahın üst tarafına doğru aynı zamanda bir temiz hava deposu ormanı da ihtiva eden mezarlığı biraz bakıma muhtaçtır. yer altında yatanlar, yer üstündekilerden dua beklediği gibi kabristan da bakım ve tamir için himmet sahiplerini beklemektedir.
  • genellikle ziyaretlerimin yağmurlu istanbul günlerine denk geldiği, ruhumu arıttığım ve temizlendiğim yerdir. evet bugün yine yağmur vardı istanbul da..
  • yahya efendi dergâhı’ndaki fâcia ile ilgili sayın arınç’a açık mektup

    buldozerli kazıları, tahribatı, üzerleri yazılı kırık ecdat kabir taşları ile boğuşmakta olan ve göz göre göre zarar gören dergah.
  • bakımsızlıktan yıkılan bir mezarlığa sahiptir. şu an mezarlığın şehzade türbeleri ! nin bulunduğu alanında restorasyon işlemleri sürdürülüyor. diğer yerler deyim yerindeyse bağlar gazeli. yıkılmış taşlar, parçalanmış kıymetli başlıklar... manzara içler acısı. mezarlığın kuzeydoğu tarafında izmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun sembolü olan, indirilen yunan bayrağının yerine türk bayrağını çeken osmanlı subayının kabri bulunmaktadır.

    bu arada içerisinde "süreyya makamı" bir de sahte peygamber mezarı bulunmakta. umarız pek hoş durmayan bu tip yerler için de alınabilecek bir takım önlemler vardır ve alınır.
  • şimdi, "restorasyonda" olan dergâh ve haziresi için tehlike çanları çalıyor.
hesabın var mı? giriş yap