• rize’de likapa
    trabzon’da ligarba
    rize pazar ilçesinde kaskanaka
    ardeşen ilçesinde çera
    artvin’de morsivit veya mahabak olarak adlandırılan tadı gibi görüntüsü de güzel olan meyve.
  • ecnebi diyarlarda `blueberry` olarak anılan bu meyvenin etinden, sütünden yararlanmış meyve sularından, tatlılarına, reçeline, marmelatına her biçimde değerlendirmişler. mavi-morumsu bu meyveyi türkiye sınırlarında yetişmiyor sanıyordum ta ki babam görene kadar. "e bu likarba, bizim buralarda çok vardır onlardan" dedi görür görmez. ben nasıl oldu da görmedim? niye bize göstermediniz diye kızdım bir de.. mavi-mor meyve yemek şu fani dünyada kaç kez nasip olur?

    meger daha çok dağlarda(doğu karadeniz dağlarında) yabani biçimde yetişiyormuş, en makbulü de o türü imiş; daha iri, daha siyah. ancak yabani türü belirli bir yüksekliğin altında kesinlikle yetişmiyor. ehlileştirilmiş biçimde de üretiliyor, biraz farklı olsa da; fakat üretimi yaygınlaşmamış. yine karadeniz dışında çok bilinmeyen, karayemiş(taflan) dahi daha yaygın. bu kadar faydalı bir meyve nasıl gözden kaçmış, ilginç..

    bu sene yabani olanını tatma sözünü de aldık babadan, dağa çıkıyoruz, dalından yiyeceğiz.
  • abd'de yasayan arkadaslar icin tuyo: markette bunun pint'ina $3 vereceginize http://www.pickyourown.org/ adresine gidip yasadiginiz yerin yakininda bir pick-your-own farm buluyorsunuz. blueberry mevsimi bircok yerde haziran ayi. genellikle gittiginiz yerde kova oluyor ama isterseniz kendi kovanizi da goturebilirsiniz. sonra bir kova blueberry'e $10 verip, eve gelip bir dolu yiyerek midenizi bozuyorsunuz. afiyet olsun.

    ek not: gunesten baymamak icin sabah erken saatlerde gitmek daha iyi oluyor. genelde bircok yer sabah 6'da (en gec 8'de) acip ogleden sonra kapatiyor. bir de her gun toplamaya acmayabiliyorlar, ya da geleceginizi bildirmenizi isteyebiliyorlar, o yuzden gitmeden mutlaka arayin. ayrica toplamasi zevkli bir sey blueberry, cunku calilar insan boyunu gecmiyor ve dikenleri yok.
  • yaban mersinin meyvesinin en ilginc ozelligi sekmesidir. belli bir yukselikten duz sert yuzeye birakilan meyveler eger taze ve olgunlarsa sekerler. curuk olanlari, kotuleri lop diye oturur. bu sayede iyisinin kotusunun ayirilmasi da otomatik yapilabilmektedir.
  • bugün migrostan, tazesini satın aldım. 125 gr fiyatı 6.95. hayatımda ilk kez taze yaban mersini yedim ve internetlerde çalısını aramaya koyuldum bahçeme dikmeyi planlıyorum asdfghfgdfs çok harikaymış tazesi. boşuna ecnebiler her şeyin içine bunu koymuyor. ayrıca böbreklere de iyi geldiğini öğrenip çok sevindim. yalnız, sadece cevahir migrosta gördüm. buradakilerde yok. demek oluyor ki bu naneyi her mağazada satmıyorlar. keşke satsalar. pahalı mahalı ama yeniri vardı bea :(
  • şekerlenerek kurutulmuş ve rengi parlak kırmızı olanlarının kesinlikle yenmemesi gereken yemiş çeşidi.
  • memlekette 3 değişik tür meyve yaban mersini adıyla satılıyor. şekerlenerek kurutulmuş kırmızı yemişin adı aslında turna yemişi ve amerika kökenli; baharatçıların sattığı kekremsi yemişler bildiğiniz mersin ki kendisinin kültüre alınıp ballanmışına biz güneyde hambeles diyor ve çok seviyoruz; sonuncusu ise kuzey iklimlere has, bizde de karadeniz bölgesinde bolca bulunan gerçek yaban mersini.
  • benim hatırladığımca da, sek çıkarmıştı bunun suyunu*. çok hafif ekşi tadı olan mavice bir şerbet idi bulanık. doyamadan çekildi raflardan.
  • mukozaya mikroplarin tutunmasini zorlastirdigi için agiz içi yaralarina ve idrar yolu iltihabina birebirdir. özünden hap da yapilmistir, bu sekilde de alinabilir.
  • rize'nin köylerinde bir çok insan tarafından yabani olarak değerlendirilip sürekli çoğalmaması için uğraşılan bitki. tabiatta 400 civarında çeşidi bulunan bu bitki bir çok hastalığın tedavisinde destek olarak kullanılabilmesine rağmen, üretimi yaygınlaştırılamamıştır. faydaları ve değeri anlaşıldıktan sonra karadenizde dağların bayırların bu bitkliyle dolması kaçınılmazdır.
hesabın var mı? giriş yap