• on what there is başlıklı makalesinde sorduğu bazı sorularla beni benden alan filozof. hadi ben neyse de başka kimleri kimlerden almıştır işte onu merak ediyorum asıl.

    mesele pegasus isimli mitolojik kahraman üzerine kurulan cümelelerden gitmekteyken amca birden kapılarda belirmesi muhtemel adamlar hakkında sorular sormaya başlar. "..örneğin kapıdaki mümkün şişko adam –possible fat man- ve mümkün kel adam. bunlar aynı mümkün adamlar mı, yoksa iki ayrı adam mı, nasıl karar vereceğiz, kapıda kaç mümkün adam olabilir, zayıf olanlar şişko olanlardan daha mı mümkün, kaçı birbirinin aynı, ya da birbirin aynı olmaları onları aynı kişi mi yapar, iki ayrı şey birbirinin aynı olamaz mı, ya da bu iki şeyin tamamen aynı olduğunu söylemek imkansızdır mı demektir, ya da sonuç olarak kimlik mefhumu -concept of identity- gerçekleşmemiş mümkünlere –anactualized possibles- uygulanamaz mı?.." diye sormaya devam eder. işte tam bu noktada ben de makalenin geri kalanını okumayı şöyle bir mutfağa bakayım geleyim acaba buzdolabında dün akşamdan kalma mümkün bir dilim pasta olabilir mi sorusunu düşünmek üzere ertelerim.
  • fizikalizmine actigi parantez gercekten sasirtici. yani, sen git o kadar fiziktir manyetiktir de, sonra da "ama abi kumeler de var gibi be sanki?" diye ekle..

    (bkz: fizikalizm/#11151463)
    (bkz: quine'in yan cizmesi)

    edit: evet evet, vardi sende bi cinslik, bi iclilik, bi ote-beri sevdasi willard'im orman'im. kara kalem calismalarin ele veriyordu zati bir gun yan cizecegini. hatta belki taa [tee] bastan yan cizmistin, nebliyim.
  • (bkz: roderick chisholm)

    sentetik a priori ne ola ki? ve underdetermination of theory by data. quine'ı en iyi özetleyen terimlerler/başlıklardır.
  • ben bu adam kadar çağdaş analitik felsefeyi sikerten bir adam görmedim. antidot olarak bir doz chisholm iki doz da davidson* alınmalıdır.

    öyle ki, davidson, bana kalırsa, çağdaş analitik felsefenin heidegger'idir.
  • amerikalı matematikçi ve filozof.

    doğum tarihi ve yeri: 25 haziran 1908; akron, ohio, usa.
    ölüm tarihi ve yeri: 25 dec 2000; boston, massachusetts, usa.

    çıktı olarak kendi kopyasını üreten programlara adını vermiştir: quine.
  • (bkz: #7217295)

    derrida'nın aleyhine katılmış olduğu imza kampanyası (kampanyayı bizzat quine da başlatmış olabilir), cambridge üniversitesi'nin muhterem kıtacıya fahri doktora ünvanı vermesine karşıdır (sene 1992). ama quine'ın istediği olmamıştır, oh canıma da değsin (quine'ı da muhterem addederim, her ne kadar soyadı quean'dan devşirme olsa da, o ayrı).
  • mantığın temelleri ve özellikle de semantik yönleriyle ilgili bir kuram geliştirmiş olan abd'li çağdaş mantıkçı ve filozof.

    hakkında yapılmış güzel bir derleme için lütfen: (bkz: willard van orman quine kimdir?)
  • "two dogmas of empiricism"de kurduğu şu cümlelerle bilimin yapısı üzerine kafa açan filozof:

    "bilgi veya inanç dediğimiz şeylerin tümü, coğrafya ve tarihin en sıradan konularından, atom fiziğinin en derin kanunlarına, hatta saf matematik ve mantığa kadar, sadece sınırlarında deneyim ile etkileşen insan yapımı sistemlerdir. veya başka bir şekilde söylersek, tüm bilim sınır koşulları deneyim olan bir kuvvet alanı gibidir. sınırlarda deneyim ile var olan bir tutarsızlık, alanın iç kısımlarında tekrar düzenlemeye sebep olur… ancak alanın tamamı sınır koşulları, yani deneyim, tarafından o kadar eksik belirlenmiştir ki çelişen bir deneyim sonucunda hangi önermelerin tekrar değerlendirileceği ile ilgili geniş bir seçim serbestisi vardır…

    bu bakış açısının doğru olması durumunda… deneyim sonucunda, bir ihtimal geçerli olabilen sentetik önermeler ile ne olursa olsun geçerli olan analitik önermeler arasında bir sınır aramak aptalca olacaktır. sistemin başka bir yerinde yeterince büyük bir değişiklik yapılması durumunda her türlü açıklama, deneyim sonucu ne olursa olsun doğru kılınabilir. sınıra çok yakın olan önermeler dahi uyumsuz deneyimler karşısında halüsinasyon iddiasıyla veya mantık yasaları türünden belirli önermelerde değişikliğe giderek ayakta tutulabilir. buna karşılık, aynı sebepten, hiçbir açıklama revizyona bağışık değildir. üçüncü halin imkansızlığı gibi mantıksal yasaların revizyonu dahi kuantum mekaniğini basitleştirmek amacıyla öne sürülmüştür, ki prensipte bunun kepler ile ptolemy, einstein ile newton, veya darwin ile aristo arasındaki yerine geçme ilişkisinden ne farkı vardır?"
  • quine'ın sanılar ağı görüşü:

    quine tarafından ortaya atılan bir fikir olan sanılar ağı, bireylerin sahip oldukları inançlar, bilgiler ve kavramlar arasındaki ilişkileri temsil etmek için kullanılır.

    quine'a göre, insanların sahip olduğu inançlar ve bilgiler bir ağ gibi birbirine bağlıdır. bu ağ, bireyin dünyayı anlama ve yorumlama şeklini belirler. bir bireyin belirli bir inanca sahip olması, o inancın diğer inançlarla uyumlu olduğu anlamına gelir. ancak, bir inancın değiştirilmesi veya reddedilmesi, ağın diğer kısımlarında da değişikliklere yol açabilir.

    sanılar ağı kavramı, bilgi ve inançlarımızın birbirleriyle nasıl bağlantılı olduğunu ve birbirlerini nasıl etkilediğini vurgular. bir inancın değiştirilmesi veya reddedilmesi, ağdaki diğer inançların da yeniden değerlendirilmesine ve belki de değiştirilmesine yol açabilir. bu, bir bireyin dünyayı anlama şeklinin sürekli olarak değişebileceğini ve gelişebileceğini gösterir.

    quine'ın sanılar ağı kavramı, bilgi teorisi, dil felsefesi ve epistemoloji gibi alanlarda önemli bir rol oynar. bu kavram, insan düşüncesinin karmaşıklığını ve bağlantılarını anlamamızı sağlar.
hesabın var mı? giriş yap