• bir uygulama, donanım veya yapılanmaya ait dokümantasyonun, kullanıcı/katılımcı tarafındaki teknik detaylarını açıklayan kısmına verilen isim. geliştirici tarafındaki bölümü ise blue paper(s) (proje) olarak adlandırılmaktadır.
  • bilisim sektorunde rastladigim ornekleri bir sirketin kendi urunu hakkinda yuzeysel bilgi verdigi en cok 3 4 sayfadan olusan dokumanlar. goz boyamak icin alanda teknik bilgisi olmayan idareciyi kafalamaya yonelik yazilmis oldugu izlenimi uyandirmistir bende.
  • blockchain teknoloji geliştiricileri tarafından da yazılır.
  • iki kurum/kurulus arasinda olusturulacak ortakligin cercevesini cizen dokuman. ana hatlariyla, her iki tarafin kuvvetli yanlari, ortakliga ne tur katkilarda bulunabilecegi, ortak nasil bir urun olusturulabilecegi seklinde bilgiler icerir. kesin bir ortaklik anlasmasi degildir, daha cok taslak seklindedir.
  • avrupa topluluğu’na üye ülkeler arasında 1992 yılına kadar iç sınırların tamamen kaldırıldığı, gerçek bir topluluk iç pazarının oluşturulması amacıyla mal, hizmet, kişi ve sermayenin serbest dolaşımı önündeki fiziki, teknik ve mali engellerin kaldırılmasına yönelik 279 yasa önerisini içeren 1985 yılında yayınlanmış rapor.
    (bkz: avrupa birliği)
  • ilkokulda arkadaslarinin ani defterleri uzerinde yeterince alistirma yapmis bunyelerin, "kalbiniz kadar temiz bu white paper'i bana ayirdiginiz icin tesekkur ederim" seklinde bir girizgahla baslamalari yuksek ihtimal yazin.
  • deli gibi artan altcoin'ler ile birlikte her yerde karşımıza çıkar hale gelmiştir ve ekonomi sohbetlerinin yeni cool terimlerinden biri olmuştur.

    şu ana kadar göz attığım çoğu içerik birbirinden sağlam şekilde araklanmıştı.* o yüzden daha yayınlanan pdf'i bile çalıntı/arak olan kripto paralardan uzak duralım. kaynak kod serbest ve değiştirilebilir olarak dağıtıma sunulsa da white paper olarak yayınlanan dökümanlar, x* foundation imzalı ve lisanslıdır. atıfta bulunabilir ancak çalamazsınız, değiştirebilirsiniz.

    özetle; bu belge ile elinizdeki ürün/hizmet/teknoloji vb. şeyi detaylıca anlatır ve alıcı/müşteri konumundaki kişiyi size yatırım yapması/güvenmesi için tavlamaya çalışırsınız.
  • crypto currency camiasında altcoinlerin temel kılavuzu için kullanılan white paper tanımlamasını internet sitelerindeki misyonumuz, vizyonumuz bölümünde yazanlara benzetebiliriz.

    bir altcoin piyasaya süreceğim white paper hazırlıyorum ve diyorum ki gelecekte mars gezegeninde kurulacak kolonide bu coin dolar yerine geçecek, herkes alışverişini bununla yapacak. (ooo süpermiş hemen alalım.)

    işin bir de blue paper bölümü var. onu kimse bilmiyor. blue paper teknik tarafı. mars'a gidecek uzay gemilerini imal ettim, mars'ta 3-4 bina inşa ettim, tüm izinler alındı vs gibi detaylar yazılmış olmalı.

    altcoin camiası için söylüyorum: white paper denen şeye bu kadar itibar etmeyin. size minare gölgesi, davul tozu satıyor olabilirler. hatırlarsanız 2017'de ico ile bir ton altcoin piyasaya sürülmüştü. çiftlik bank misali millete satıp kaçtılar.
  • coinlerin, özellikle token’ların yol haritasını ortaya koyan bildiridir. ciddi şekilde okumak gerekir. bilmediğiniz, aklınızın almadığı coin veya token’a yatırım yapmayın. öğrenin, white paper’ı okuyun, aklınıza yatarsa yatırım yapın.
  • batı siyasetinde "bilirkişi raporu" gibi bir anlama gelir.

    bir konuyu bilmiyorsun, uzmanına soruyorsun, o uzman (ya da uzmanlar) da oturup yazıyorlar, "bu iş böyle yapılsa güzel olur" ya da "şunlara şunlara dikkat etseniz iyi olur" gibi şeyler söylüyorlar.

    terim, farklı batı ülkelerde küçük anlam farklılıklarına sahiptir: http://en.wikipedia.org/wiki/white_paper

    ana tema:
    (bkz: siyaset bilimi/@derinsular)
hesabın var mı? giriş yap