• pils ile karsilastirildiginda beyaz ekmekle kiyaslanan ramazan pidesi gibi duran bugday birasi.
  • bavyera'da ve avusturya'da weissbier (weizenbier), almanya'nin diger eyaletlerinde ise daha cok hefeweizen diye anilan bira türüdür. diger bira cesitlerinden farkli olarak arpa maltinin yaninda bugday malti kullanilir ve biraya katilan maya üst (yüzey) fermentasyon yöntemiyle isini görür. franziskaner ve paulaner bavyera (münih) markalaridir. baden württemberg'in en cok bilinen hefeweizen markalarindan birisi sanwald'dir. limon katmayin diyenler de cikar ama secim size kalmis.

    http://www.beerweb.de/bierundwir/sorten/weizen.htm

    ayrica (bkz: kristallweizen)
  • serefe demek maksadıyla kadeh tokuşturmaya yeltenirseniz ve kadehinizde weissbier varsa kadehleri alttan tokuşturmanız gerekmektedir. alman insanı dostlarımız bunun bir gelenek olduğunu söylemektedirler.
  • october fest' ler esnasında çılgınca tüketilen ve diğer biraların aksine içtikçe acıktırmak yerine yoğun kıvamı ile doyuran bir biradır, mis gibidir.
  • bu bira öyle bir biradır ki biradan nefret eden beni bile bir anda hastası etmiştir. yalnız şöyle bir dezavantajı vardır weissbier'ın: bu birayı içen kişi için bundan sonra diğer bütün biralar tatsız rezil gelecektir. her birada bu tadı arayacaktır.* bir kere tadın vazgeçemezsiniz. *

    türkiye'de bulunmaması çok büyük bir şanssızlıktır. burdan yetkililere sesleniyorum: bu ülkenin weissbier'a ihtiyacı vardır!
  • almanya free shop'larında bulabilirsiniz, özenle taşırsınız, ancak nedense burada içince oradaki tadı vermez..

    (bkz: taş yerinde ağırdır)
  • weissbier'den bahsederken schneider weisse'den söz etmemek kasti harekete girer.
  • almanlar'in bugday birasini, yani weizenbier'i (hefeweizen), weissbier (beyaz bira) diye adlandirmalarina sebep olarak sunlar öne sürülmüstür (weizen ve weiss kelimelerinin telaffuzlarinin benzesmesinden kelli):

    1) altin sarisi acik renkli pils 1840'larda icat edilmeden önce bütün biralar siyahti, oysa bugday birasinda arpa maltindan daha acik renkli bugday malti da (weizenmalz) kullanildigi icin (%50-%70 arasi), bugday biralari daha acik renkliydiler ve böylece onlara beyaz bira (weissbier) denmisti.

    2) üst fermentasyon* usulünde bira mayalari fici yüzeyine cikarak beyaz köpükler olustururlar. onun icin beyaz bira denmistir.

    (bkz: dunkel)
  • köylü birası derler buna almanlar.
  • bir kere adım attığınızda bir daha geri dönüp diğer biraları içemeyeceğiniz, alkol ya da bira tüketme alışkanlığı haricinde bir hobi.

    son bir kaç yıldır sadece alman buğday birası tüketen birisi olarak, ufak bir inceleme bırakayım;

    schneider aventinus;
    benim için bira, bu ve diğerleri olarak ikiye ayrılır. tap 7 ve tap 6 versiyonları efsanedir. tek başına içimi uygundur. uzun ve kuvvetli bir bitişi vardır. muazzam aroma skalası, kremamsı bir içimi, doygun yapısı vardır.

    weihenstephaner;
    schneider ile beraber biranın nirvanasında yer alır. aroma yapısı ve yoğun gövdesi ile buğday birası dendiğinde ilk ismi zikredilecek markalardan biridir.

    dunkel versiyonu daha az komplike fakat yoğun ve spesifik bir aroma yapısına sahiptir.
    kremamsı içimi ve tereyağı kıvamında köpüğü ile zirveye oynar.

    benediktiner;
    normal versiyonu erdinger ile benzerlik gösterir. karakteristik bir yapısı vardır. turunçgiller ile baharat kombinasyonu bir aroma yapısı ve orta uzunlukta bir bitişi vardır.

    dunkel versiyonu da bulunur. adından anlaşılacağı gibi daha yoğun ve koyudur. belirgin aromaları, karamelize tadı ve kremamsı yapısı ile içimi çok keyiflidir.

    erdinger;
    görece kolay içimi vardır, mevye tatları barındıran aromatik bir yapısı ile kolay içimlidir. yemekle tüketmeye uygundur. çok uzun olmayan bir bitişi vardır.

    dunkel versiyonu, diğer dunkel türlerine göre görece hafif olsa da zaten zengin olan aroma yapısını daha keyifli hale getirir. yoğun ve doygun içimlidir.

    paulaner;
    orta hafif gövdeli, turunçgiller ve meyve aromalı, aşırı gazlı bir biradır, yoklukta gider. kuru kısa bir bitişi vardır.

    franziskaner;
    hafif gövdelidir. yeni başlayanlar, yemekle beraber tüketmek ve erken saatler için uygundur. hafif içimli ve kısa bitişi bir biradır.

    krombacher;
    orta yoğunluğuna rağmen kısa bir bitişi vardır. yemeklerle, tatlı ve meyve ile uyum gösterir. günün her saatinde tüketilebilir.

    oettinger;
    meşhur bir markadır ve sanıyorum en kolay bulunabilir alman buğday birasıdır. tercihen son sıralarda gelir ama restoranlarda pilsner içmekten iyidir.

    bu biraların pezevengi için;
    (bkz: #55291125)
hesabın var mı? giriş yap