• efenim her şey 5 tane su tesisatçısının 17 haziran 1972'de watergate iş merkezinde yer alan demokratların merkezlerinden dnc*ye girmeye çalışırken yakalanması ile başladı.

    başta basit bir hırsızlık vakası olarak görünen bu olay sonra amerika'nın en büyük skandallarından birine dönüşecekti.polis sorgusunda hırsızlara "ne arıyordunuz lan bu sıcakta demokratların merkezinde" diye sorunca hırsız görünümlü su tesisatçıları:"valla başkomiserim rahmetli başkan kennedyin taziyesine geldik" demiş. haliyle polis hassiktir ordan demiş ve soruşturmayı genişletmiş. sonra polislerden biri bu hırsızların gbtsine bakalım demiş.o da nesi bu adamların cumhuriyetçiler ile bağlantısı var ve de üzerlerinde ses kayıt cihazları çıkmış.sonra hırsızlardan biri ötmeye başlar.biz bu ses kayıt cihazlarını demokratların merkezine yerleştirecektik.bizi başkanı yeniden seçtirme komitesi yönlendirdi diye.medya bu bilgiyi kaçırır mı? washington postun cevval iki yazarı carl bernstein ve bob woodward başlamışlar bu olayı anlatmaya.tabi demokratlarda olayın üstüne gitmesi için başkan richard nixona baskı yapmaya.başkan nixon "bizimle bir alakası yok emenike" der ama yine üstüne gelirler.

    başkan nixon baktı ki bu baskılardan yakasını kurtaramıyor "şeytanın kulağına lanet" diyerek.dönemin adalet bakanı elliot richardsona olayın derin soruşturulması için talimat verir.bakan da "bu olayı çözse çözse bizim cox çözer" diyip savcı archibald coxu görevlendirir. lakabı "hızlı cox" olan savcı beyaz sarayda nixon başkanın tüm konuşmalarının teybe* alındığını beyaz sarayın uşağından öğrenir.hızlı cox bu kayıtları ister.başkan nixon "sıkıysa sen gel al" der ve adalet bakanı elliot richardsona şutla şu savcıyı diye emir verir.ancak başkan nixon'ın unuttuğu bir şey vardır. arkadaşları elliot richardsona "yürek yemiş elliot" derler. "yürek yemiş elliot" savcıyı görevden almaz ama başkan nixon "yürek yemiş elliot"ı görevden alır.

    abd yüksek mahkemesi :"ver ulan şu ses kayıtlarını" diyip başkan nixon'a atar yapar.başkan nixon el mahkum göt gardiyan ses kayıtlarını savcılara teslim eder.ses kayıtlarında abd'nin tüm kurumlarına saydırdığına dair her şey mevcut ancak 20 haziran 1972'de yani "hırsızlık" olayından 3 gün sonra personel şefi "haldeman" ile yaptığı 18 dakikanın silindiği farkedilir.savcılar " ne konuştun la haldeman'la " diye sorsalar da nixon hatırlamadığını söyler.bu arada kongrede nixon'ın görevi kötüye kullandığı kanısı kuvvetlenir impeachmentla başkan nixon şutlanmaya hazırlanırken başkan nixon bir televizyon programında "siz beni kovamazsınız ben istifa ediyorum" diyip 1974'te 44 başkanın ardından istifa eden ilk başkan olur.

    ne oldu nixon başkanın sonu diye soracak olursanız. nixon'ın yerine gelen yardımcısı gerald ford" kerata yapmış bir serserilik affedelim gitsin" diyip affeder ancak bu kez de halk gerald fordu affetmez 1976 seçimlerinde ona bye bye love şarkısı eşliğinde kapıyı gösterir.

    hülasa;
    1-) abd'de yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü tescillendi.

    2-) halk hukuksuzluğun karşısında partizanlık ve sloganik hareketlerde bulunmadı.öyle ki bu skandalı ortaya çıkartan bob woodward cumhuriyetçiydi.

    3-) demokratlar skandal karşısında richard nixon üzerinde demokratik kamuoyu baskısı yaratmayı başardılar.dönemin democratic national comite'nin genel sekreteri ve 1976 seçimlerinden sonra jimmy carterın yardımcılığını yapan hukukçu walter mondela o dönem cumhuriyetçilere yakın olan associated pressajansına yaptığı açıklamada "bu skandal hukuk sorunudur.hukuk mekaniği bu hukuksuzluk karşısında çalışmazsa hukuksuz düzen kendi mekaniğini çalıştıracaktır ve bu çarkın dişlileri sadece biz demokratları değil tüm abd vatandaşlarını ezecektir" dedi.bu açıklama cumhuriyetçilerde büyük yankı uyandırdı ve karşılık buldu.

    4-) aynı partiye mensup seçilmişlerin hukuksuzluğa prim vermemesi belki de bu skandalın kırılma noktasıydı. dönemin adalet bakanı elliot richardsonın başkan nixon'ın tüm baskısına rağmen skandalı soruşturan archibald coxu görevden almamasıydı.bu elliot richardsonın koltuğuna mâl olsa da hukukun üstünlüğünden taviz vermedi.

    edit1:imla ve ekleme

    edit2: democratic national comite'ye girmeye çalışanlara neden hırsız görünümlü su tesisatçısı dedim diye birçok yazardan mesaj geldi.şöyle açıklayayım. ilk hırsızlık amacıyla dnc'ye girdikleri sanıldı.daha sonraki tahkikatta bunların "başkanı yeniden seçtirme komitesi"nde personel şefi "haldeman"a bağlı "su tesisatçısı" kod grubu ile çalıştıkları ortaya çıktı. bundan dolayı bu tabiri kullandım.

    edit3: carl bernstein ve bob woodwarda deep throat kod adıyla bilgi sağlayan beyaz saray kaynağı fbı çalışanı mark felttir.beyaz saraydaki konuşmaların kayda alındığını söyleyen yine bu zat-ı şahane'dir
  • vatandaşın bir bölümü haklı: abd'yi geçtik; en azından bu skandala konu olay alanında... belki rusya'dan sonra ikinci falan olmuşuzdur.

    tr'de, 2007 yılından bu yana artarak devam eden ve 2014'ten sonra iyice zıvanadan çıkan bir alışkanlık oldu muhalefet partilerini gizlice dinlemek, takip etmek... abd'yi geçtik diye nitelemek de yanlış değil. zira abd'de cumhuriyetçiler, demokratları dinlemek için, kendilerine çalışan özel bir istihbarat örgütünden faydalanmışlardı. oysa tr'de, göz göre göre, devletin resmi kurumları (mit, egm istihbarat, jitem vs) kullanılıyor bu işler için. anlaşılan o ki, 2013'e kadar feto kullanmış bu yasal kurumları (bkz: deniz baykal'ın seks kaçamağı) (bkz: mhp'de kaset skandalı) (ara: mehmet ekici kaset*). 2014 sonrasında kimin kullandığı da malum...

    yeni şafak, küçükkaya ve imamoğlu'nun the marmara'da buluşması haberini verirken, olayın bir vatandaş tarafından duyurulduğu detayını yazma ihtiyacı hissediyorsa eğer, takibin resmi kurumlarca yapıldığından emin olabiliriz.
  • (bkz: all the president's man) filminde enine boyuna işlenmiş, aşırı tanıdık senaryoya sahip hemen her 3 5 senede tekrar eden olayların prototipi.
  • “disneyland’ın tasarlanma biçimiyle watergate skandalının tasarlanma biçimi arasında hiçbir fark yoktur (bu düşsel oyun da ilki gibi önceden belirlenmiş yapay sınırların ötesinde herhangi bir gerçekliğin bulunmadığını gizlemeye çalışmaktadır). bu skandal, olgular ve ifşa ediliş biçimleri arasında hiçbir fark bulunmadığını gizlemeye çalışmaktadır. (cia görevlileriyle washington post gazetecileri aynı yöntemlere başvurmaktadırlar.) politik skandal sonuç olarak bir yandan ahlaki ve politik bir ilkeyi eski sağlığına kavuşturmaya çalışırken, diğer yandan da düşgücünü harekete geçirerek yitip gitmekte olan gerçeklik ilkesine o ilk görünümünü yeniden kazandırma gayreti içindedir.
    böyle bir skandalın ifşa edilmesi yasalara saygı duyulduğunu gösterirken, belki de watergate’in başarabildiği tek şey, herkesi watergate’in bir skandal olduğuna inandırmaktır. bu anlamda watergate’in çok güçlü bir zehirleme yöntemi olduğu söylenebilir. çünkü bu skandal sayesinde dünyaya yeniden bir doz politik ahlak şırıngalanmaktadır. bu noktada bourdieu’nun şu saptamasına katılmamak mümkün değil: “güç ilişkilerinin özünde yatan şey, güç ilişkilerine benzememeye çalışarak gücünün tamamını bu gizlilikten almaktır.” bu açıklamaya dayanarak ahlaksız ve vicdansız bir kapitalin ancak ahlaki bir ütopyanın ardına gizlenerek var olabileceği düşünülebilir.
    ...” (jean baudrillard - simülakrlar ve simülasyon - çeviri: oğuz adanır)

    bu satırlardan yola çıkıp bugüne gelince manzaradaki değişimi görmek, uzun uzun düşündürüyor. maruz kaldığımız, her “rezil” ayrıntısından haberdar olduğumuz, bizzat dinlediğimiz-okuduğumuz günümüz skandalları için aynı eksende düşündüğümüzde, şırınganın “ahlak” yerine “güç” ile dolduğunu görebiliriz. sahip olunan gücü vurgulamak için yaratılan ve her ne olursa olsun “bir şekilde” başa çıkılabilen ahlaki skandallar, geçmişin her şeye üstün gelen, tartışılmaz değeri “hukuk”’a karşı bile üstün bir konuma geldiğini göze sokarcasına, her daim lehte sonuçlanan, saldırılanın yara almadan-aksine daha da güçlü görünerek çıktığı ifşa savaşları-cebren iktidar değiştirme girişimleri... hepsinin sonuçlarına baktığımızda “mutlak bir güç” simülakrının algılanmasını pekiştirmeye ne kadar da kusursuz bir şekilde hizmet ediyor. “mutlak güç” olduğunu sananın bile haberi var mı simülasyondan, bilmiyorum, o derece başarılı. dünyanın diğer ucundaki eş zamanlı örneklerini de düşününce, daha da genelleyip çağın simüle edilen değerinin değiştiğini, adalet ve ahlak olmaktan çıktığını, adalet ve ahlak’ın hala çok güçlü iki değer olarak tartışılmaz kabulünün, onları ezerek büyüyen güç’ün büyüklüğünü pekiştirmeye hizmet ettiğini ve en büyük değerin mutlak güç’e evrildiğini görebiliyoruz.
    fakat nihai sebebi/amacı tam bilmiyoruz işte, onu da bilsek kahin olmamak elde değil.
  • başkan nixon'un partisinden* kişilerin 1972 yılında demokrat partinin bürosuna dinleme cihazları koymalarının ortaya çıkması üzerine* istifa etmek zorunda kalmıştır. böylelikle nixon, görevinden istifa ederek ayrılan ilk ve tek abd başkanı olmuştur(şu ana kadar)

    (bkz: trump'ın adalet bakanını kovması)
  • forrest gump'ta bu olaya değinilirken, son olarak yine tom hanks'in rol aldığı the post filminde de benzer şekilde gösterilmiştir.
  • bu skandal'daki bir diğer skandal da olayla ilgili gazetecilere bilgi sızdıran görevlinin takma isminin ''deep throat'' olması.
    (bkz: deep throat)
  • bu skandal amerikan ingilizcesine ratfucking diye guzel bir deyim de kazandirmistir.
  • watergate skandali'nin ilginc kismi ise nixon'un o yillarda asiri populer olusudur. 1972 yilinda nixon her eyalette secimi kazanmistir. skandal patlak vermeseydi baskanlik secimini kolayca kazanabilirdi.

    richard nixon'un istifasina sebep olmus politik skandal.
  • skandal amerika tarihinde sadece bir başkanın istifasına neden olmamış, etki boyutu göz önüne alındığında, o tarihten sonra ortaya çıkan hemen tüm skandalların sonuna
    -gate ekleme ihtiyacı hissetmiş adamlar
    (bkz: pizzagate)
hesabın var mı? giriş yap