• zamanında internette sansürün ayak sesleri ilk duyulmaya başlandığında kullanıcılar "host dosyası editleriz, dns değiştiririz gireriz nasılsa" diyorlardı. bakıyorum ki şimdi vpn almaya başlamış yerini yavaştan.

    vpn'in bu geçici çözümlerden bir farkı yoktur. yarın bir gün gerçek kişilere vpn kullanımını sınırlandıran bir genelge çıkartılırsa o zaman ne yapacaksınız? hangi teknolojide alacaksınız soluğu?

    çözüm vpn değil, eylemdir. ne yapılacağı, nasıl yapılacağı tartışılır, karara bağlanır ama eylemdir. vpn, dns, bunlar kaçıştır. al işte, 3-4 yıl önce youtube ilk kapandığında dns demişti insanlar. şimdi dns kar etmemeye başlayacak, vpn demeye hazırlanıyorlar. serdar kuzuloğlu ise yanlış yapıyor. bizim götü geniş internet kullanıcımız rahatlamıştır bile "haaaa ayda 7 lira verip süper sansürsüz internet kullanabilicem o zaman ok" diyolardır bir yandan #22agustos hashtag'li twitler atarken.

    bazen kendimizle bile çelişmiyor muyuz, en çok ona tav oluyorum.

    edit: bir sürü mesaj aldım vpn'in ne kadar şahane teknoloji olduğundan, tespit edilmesinin çok zor olduğundan falan dem vuran. şirketlerin kullandığından, onu yasaklamalarının mümkün olmadığından falan bahseden de oldu.

    şimdi ben bir akpli gibi düşünüyorum. baktım vpn kullanımı çok yaygınlaştı, adamlar benim filtremi dinlemiyorlar. tak çıkarırım genelgeyi. derim ki tüzel kişiliği olan internet kullanıcıları hariç vpn kullanılması yasaktır, yasağa uyulmadığı halde ceza-i müeyyide falan veririm bağlayıcı metni. derim ki kurumsal amaçla kullanıyorsanız getirin bana vergi levhanızı. kullanın cici cici. ne de olsa sermayenin yanındayım falan.

    bunu da yapamazlar, yapmazlar canım yok artık demezsiniz herhalde. gerçi böyle bişey olsa çözümü vpn'de bulan gençlik gider vergi mükellefi olmaya başlar, ama yine bi hareketlenme göstermeye gerek görmez.

    siz vpn kullanın canım kardeşim. çok öpüyorum.
  • yeni yasa ile ilgilenmeye başlayanlar, konu ile ilgili hiçbir şey bilmeyenler şu siteye kısaca göz atabilir: http://torrentfreak.com/…ously-2014-edition-140315/

    yukarıdaki linkte en güncel olarak piyasadaki büyük vpn servislerinin özellikleri ve kısaca cevapladıkları bir anket var. aklınıza en yatanı ve fiyat/performans olarak en iyisini seçip kullanmaya başlayabilirsiniz.

    çoğunlukla her vpn sitesinin faq kısmında nasıl kullanılıcağına dair bir anlatım olur. size tavsiye ettiğim en basit yol openvpn kurmak.(bkz: #41344995)
    (bir diğer kurma yolu olarak (bkz: pptp/@adi olmayan cocuk) (bkz: l2tp/@adi olmayan cocuk)

    vpn aldınız, kurdunuz fakat hala ne kadar korunduğunuzdan emin değilseniz şu sitelerle anonimliğinizi test edebilirsiniz:
    http://whoer.net/extended
    http://www.dnsleaktest.com/
    bu sitelerden herhangi birinde kendi kullandığınız internet firmasının adı çıkıyorsa bir yerlerde yanlış var demektir. düzeltmek için genelde dns resolve cache uygulamanız yeterlidir. eğer dns'iniz leak veriyorsa şu kısımda bahsedilen şeyleri yapmanız yeterlidir.

    torrent kullanıp anonim kalmak istiyor iseniz şurada bahsedilenleri yapmanız yararınıza olur.

    son olarak ücretsiz olarak kullanılan vpn hizmetlerinden uzak durun. hotspot shield gibi hizmetlerden uzak durun. bunlar sizi anonim yapmasına yapar ama geçici ve kısa çözümlerdir. internette anonimlik maalesef yanında bir kısım maddi külfetler de getiriyor. ama maddi durumunuz hiç ama hiç el vermiyor ise tavsiyem: vpnbook.

    son olarak reddit'in vpn kısmını takip edin, aklınıza takılanları sorun. mutlaka yardım eden biri çıkar.

    aklınıza takılan herhangi bir şey varsa bana mesaj atmaktan çekinmeyin, elimden geldiğince ilgili ve tarafsız yardım etmeye çalışırım. yukarda verdiğim sitelerin %100'ü ingilizce olduğu için sıkıntı çekiyorsanız yine yardım istemekten çekinmeyin. yeter ki internetinizi sınırsız ve özgürce kullanmak isteyin.

    edit: vpn'ye bağlanırken internet hızınızı en doğru şekilde görmek için kullanmanız gereken site: http://speedof.me/

    ayrıca kalabalık yerlerden vpn ile internete bağlanmak yaygın inanışın aksine internet hızınızı yükseltebilir. eğer ağı kuran admin adam gibi qos ayarı yapmamışsa vpn kullanıp kendinizi en öne atabilirsiniz.

    ayrıca bakınız: #41367118
  • vpn'in tam türkçe karşılığı özel sanal ağ anlamına gelir ama eğer bilgisayarlar ile çok vakit geçirmediyseniz vpn'in yaptıklarını anlamak için şöyle bir senaryo faydalı olabilir:

    internette (ve birçok diğer elektronik ağda) iletişim sizin bilgisayarınızdaki bilgilerin daha küçük paketlere ayrılıp paket paket gönderilip alınması ile çalışır..
    cep telefonundan 3g olsun, işte kablo ile olsun, evde uydu modemi olsun bir şekilde bu paketler hazırlanır ve gönderilir.

    katman katman olan bu paketleri aradaki herkes okur ki paketin nereye nasıl gönderileceği bilinsin eğer bir analoji kullanılması gerekiyorsa zarfları ve anahtarları kullanmak uygun olabilir

    normalde yaptığınız her iletişim zarfı (paketi) bir gönderici adresi (kaynak ip adresi) birde alıcı adresi (hedef ip adresi) içerir bu göndereceğiniz zarfın üzerinde yazılır çünkü aradakiler (mesela türk telekom) bu zarfı hedefine ulaştirsın.

    eğer şifreleme kullanmıyorsanız (örnek https ile başlayan ssl adresleri) zarflar açıktır, eğer isterse aradaki herkes (işyeriniz/ okulunuz/ servis sağlayıcınız) zarfı açıp içine bakabilir gönderdiklerinizi okuyabilir.. türk telekom ya da servis sağlayıcınız zarfın gittiği yeri bildiği için, kardeşim bu adrese gidemezsiniz diyebilir (adresi bloklayarak bir nevi asker mektubu gibi) ya da size yanlış adres verebilir, (zarftaki adresleri ip adreslerine çeviren sistemlere dns denir; mesela www.twitter.com yazdığınızda ıp adresini dns bulur)

    vpn, sizin zarfı başka zarfın içine koyup, tüm mektupları sifreler.. dışarıdaki zarf tünelayısı.com (sizin vpn proramınız ya da servis sağlayıcınız) adresine gidiyor gözükür, türk telekom bu dış zarf üzerindeki adresleri görür ama içerideki zarf şifreli olduğu için tünel ayısına ne söylediğinizi göremez. tünelayısı (sizin vpn servis sağlayıcınız) büyük zarfı alınca içerideki orjinal zarfı alınca açar (sifreleri kullanıp) ver görür ki içerdeki zarf aslında www.twitter.com adresine gidecektir ve şöyle bir iş yapar :

    gönderen: tunelayısı.com
    alıcı twitter.com

    twitter bu zarfı tunelayısı.com’dan alır işlemini yapar cevap zarfını tünelayışına gönderir, tünelayışı (sizin vpn program sağlayıcınız) da dönen paketi tekrar başka bir zarfa koyar:

    gönderen: tünelayısı.com
    alıcı: sizin bilgisayarınız / telefonunuz

    vpn programları tünel kurulduğunda otomatik olarak sizden giden her zarfı başka bir zarf içine koyacağından sizin ve vpn servis sağlayıcısı arasındaki iletişimi aradaki 3. şahıslar ve türk telekom görememiş olur. eğer vpn sağlayıcısı yurt dışında ise daha sonra oradan orjinal alıcısına gönderilen orjinal zarflarıda twitter açıklamadıkça , ya da vpn şirketi sizi satmadıkça türkiyedekiler göremezler...

    tabii daha ne hinlikler var daha ne dinlemeler olabilir orası ayrı bir konu.. eğer şifreleme ile ilgili sorununuz varsa buralara yazıp detaylı açıklama yapabilirim.

    not: evet bu gönderi teknik olmayan okuyucular için yazılmıştır
  • edit: artık aşağıdaki uzun yollarla uğraşmanıza gerek yok. burada anlattığım yöntemle çok daha hızlı ve kolay bir şekilde kendinize özel vpn sunucusu oluşturabilirsiniz.

    4 kasım 2016 sosyal medyaya erişim yasağı sonrası eeeehh deyip kullanmaya başladığım hizmet.

    benim önerim vpn hizmetini herhangi bir hizmet sağlayıcıdan almak yerine kendinize özel tutmanız. bu sayede hem daha güvenli hemde paylaşımsız olduğu için daha hızlı bir vpn sunucusuna sahip olabilirsiniz.

    eğer sunucu kurulumu, linux konsolu gibi şeylerle uğraşmak istemiyor ya da teknik bilginizi bu iş için yetersiz görüyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek ayda 5 dolar ödeyerek kolayca vpn sunucusu açabilirsiniz.

    1- kendinize bir digitalocean hesabı açın. eğer benim referansımla üye olmak isterseniz buradan kayıt olabilirsiniz. kayıt sırasında tamamı büyük harflerle droplet10 kodunu da girerseniz 10 dolarlık kredi kazanabilirsiniz.
    2- kayıt işlemini tamamlayıp e-posta onayını yaptıktan sonra buradan token'a bir isim vererek yeni bir token oluşturun, oluşturduğunuz token'ı kopyalayın.
    3- buradan üçüncü aşamaya gelerek kopyaladığınız token'ı yapıştırın ve "make me a vpn" butonuna basın.
    4- vpn sunucunuz oluşturulurken bilgisayarınızda kullanacağınız openvpn client'ı yükleyebilirsiniz. benim önerim en basit ve en problemsiz client olan viscosity kullanmanız. windows için buradan, mac için buradan indirebilirsiniz. android için de buradan indirebilirsiniz.
    5- siz yükleme işlemini tamamlarken vpn sunucunuz da kurulmuş olmalı. üçüncü aşamada "make me a vpn" butonuna bastığınız sayfaya geri dönün ve "your vpn is ready!" yazıyorsa "download your .ovpn fıle" bölümünden "click here to download your vpn.ovpn file" linkine basarak dosyayı indirin. (bu dosyayı güvenli bir yerde saklayın, ileride format atma, telefona kurma gibi durumlarda vpn'e bağlanmak için tekrar bu dosyayı kullanacaksınız)
    6- bilgisayarınızda viscosity'i açın ve sol alt köşedeki + butonuna basın. buradan import connection > from file diyerek indirdiğiniz dosyayı seçin.
    7- güvenlik için ikinci aşamada oluşturduğunuz digitalocean token'ını silin.

    bu aşamadan sonra connections sayfasına bağlantınız gelmiş olmalı. sağ tıklayıp connect ya da disconnect diyerek vpn bağlantısını açıp kapatabilirsiniz.

    ancak bu şekilde kurulduğunda sunucunuz san fransisco'da kurulacağından bağlantınız yavaş olabilir. yavaşlama sorunları yaşıyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek bunu da aşabilirsiniz.

    1- buradan digitalocean hesabınızın droplets sayfasına gelin. sunucunun adına tıklayın ve sağ üst köşedeki on/off switch'ten sunucunuzu kapatın.
    2- soldaki menüden snapshots sekmesine gelin ve take snapshot butonuna basın. birkaç dakika içinde snapshot alma işlemi tamamlanmış olacaktır.
    3- tamamlandığında snapshot'ın yanındaki more > add to region butonuna basarak yeni sunucu konumunu seçin. benim tavsiyem ams2 konumunu kullanmanız yönünde. ancak dilerseniz buradan digitalocean'ın her konumunda speedtest yaparak sizin en hızlı bağlandığınız sunucuyu bulabilirsiniz.
    4- bunu tamamladığınızda sağ üst köşeden create droplet butonuna basın ve "choose an image" bölümünden "snapshots" sekmesine gelin, snapshot'ı seçin.
    5- "choose a size" bölümünden aylık 5 dolar olan en ucuz sunucuyu seçin ve "choose a datacenter region" bölümünden üçüncü aşamada seçtiğiniz yeni konumu seçin. sayfanın en altındaki create butonuna bastıktan sonra birkaç dakika içinde sunucunuz açılıyor olacak.
    6- sunucu hazır olduktan sonra droplets sayfasında listelenen ip adresini kopyalayın. san fransisco konumunda açılan sunucuyu more > destroy diyerek silin.
    7- entrynin üst kısmının beşinci aşamasında indirdiğiniz ovpn dosyasını notepad ile açıp beşinci satırdaki ip adresini yeni sunucunuzun ip adresiyle değiştirin ve dosyayı kaydedin.
    8- viscosity'e gelip connections sekmesinden var olan connection'ı silin, değiştirip kaydettiğiniz dosyayla tekrar ekleyin.

    vpn sunucunuzu güle güle kullanın! bu aşamalarda bir sorun yazarsanız mesaj atmaktan çekinmeyin :)
  • sözlükte vpn kurulumu için hazırlanan birçok rehber gördüm fakat bunların neredeyse hiçbiri standart bir kullanıcıya hitap etmiyor. bu nedenle olabildiğince basit bir rehber hazırlamaya karar verdim. fakat yine de temel düzeyde bilgisayar kullanmayı biliyor olmanız lazım. bunu da baştan belirteyim. bu işlemlerin tamamı yaklaşık 10 dakika sürecektir.

    kurulumu macos işletim sistemi üzerinde yaptığım için, aşağıda göreceğiniz ekran görüntüleri de buna göre olacak. eğer windows kullanıyorsanız bazı ufak değişiklikler yapmanız gerekebilir. mesela ben macos'ta ssh bağlantısı için iterm2 kullanacağım. windows kullanıcıları bunun yerine ne kullanabileceklerini basit bir google aramasıyla bulabilirler.

    başlamadan önce, birkaç şey daha belirtmem gerek. ben bu işlemleri aws üzerinde yapacağım çünkü alışkın olduğum servis sağlayıcı o ve 12 ay geçerli free tier veriyor. çoğu insanın her ay bu işe $5 dahi harcamak istemediğini -ya da harcayacak durumu olmadığını- bildiğim için bunu seçtim. azure, gcp ya da oracle da free tier veriyor bildiğim kadarıyla. aws'de ilk 12 ay ücretsiz olacak ancak sonrasında (şu anki fiyatı veriyorum) aylık $4,5 civarı bir şey ödemeniz gerekecek. sonsuza kadar ücretsiz değil yani.

    yapacağınız işlemleri sıradan bir kullanıcının anlayabileceği düzeyde anlatmaya çalışacağım. ne yaptığınızı bilmeniz bence önemli. başlıyorum.

    1. aws'ye kayıt olma

    şu adresten aws'ye kaydolun: https://portal.aws.amazon.com/billing/signup
    kayıt olduktan sonra hesabınızın etkinleştirilebilmesi için aws kartınızdan $1 çekecek (bazen çekmiyor), ardından bu tutar size iade edilecek. hesap etkinleştirilmesi genelde yarım saat içerisinde tamamlanıyor ancak bazı durumlarda bu süre uzayabiliyor. aws'den "hesabınız etkinleştirildi" maili gelmeden ikinci adıma geçmeyin. zaten isteseniz de geçemezsiniz.

    2. ec2 instance kurulumu

    aws'nin cloud servis hizmetinin adı ec2. aslında bu adımda yapacağımız şey aws'nin verimerkezlerinden birinde bulunan bir sunucudan (yani bir bilgisayardan) bir alan kiralamak. "bulut bilişim" dedikleri mevzu bu işte. binali yıldırım'ın da dediği gibi bulut bilişime fazla kafa yorarsan sıyırırsın*. bu nedenle özet geçiyorum.

    aws'ye giriş yaptıktan sonra üstteki arama çubuğunu kullanarak ec2 dashboard'una giriş yapın. benim diğer verimerkezlerinde kullandığım farklı servisler var. bunun kafanızı karıştırmaması için kurulumu oregon (us-west-2) üzerinde yapacağım. fakat siz eu-central-1 yani frankfurt tercih edin. vpn dediğimiz şey temel düzeyde tüm trafiğinizi uzaktaki bir bilgisayar üzerinden yönlendirmek. yani www.osman.com sitesini ziyaret etmek istediğinizde, önce uzaktaki bilgisayara, oradan da www.osman.com'a bağlanıyorsunuz. sunucu fiziksel olarak size ne kadar uzaksa, bağlantınız o kadar gecikir. bu nedenle avrupa'daki bir verimerkezini kullanmak daha iyi olacaktır. muhtemelen default olarak us-east-1 (virginia) seçili gelecek. sağ üstten onu değiştirin. aha şöyle.

    şimdi bir instance kuracağız. "launch instance" butonuna tıkladığınızda karşınıza şöyle bir şey çıkacak. "name and tags" alanına kafanıza göre bir şey yazın. "application and os ımages (amazon machine ımage)" kısmındaki arama çubuğuna "openvpn" yazıp, enter'a bastığınızda şöyle bir şey göreceksiniz. ok ile işaretlediğim yere tıklayın (aws marketplace amis). karşınıza bir sürü openvpn image çıkacak. en üsttekini seçmeniz gerekiyor çünkü diğerleri ücretsiz değil. aha şu yani. tıkladığınızda bir pencere açılacak, biz ona modal ya da lightbox diyoruz. orada zaten "free tier" için uygun olduğu da yazacak. "continue" diyerek devam edin.

    sonrasında şöyle bir şey görmeniz lazım. önemli olan kısmı kırmızı kutucuk içine aldım. hemen o kırmızıyla işaretlediğim yerine altında "instance type" diye bir şey göreceksiniz. o default olarak t2.small olarak gelecek. onu t2.micro olarak değiştirin. yoksa her ay $10 civarı bir şey ödersiniz. free tier verilen ec2 instance türü bu. zaten yanında da yazıyor.

    ardından bir alt bölüme inin. burada, sunucuya bağlanabilmek için (ssh üzerinden) bir anahtar oluşturmanız gerekiyor. "create a new key pair"e tıklayın. bir modal daha açılacak. "key pair name" alanına kafanıza göre bir şeyler yazın. diğer ayarları değiştirmeyin ve "create key pair" butonuna tıklayın. yani şöyle bir şey yapın. oluşturulan anahtar, bilgisayarınıza otomatik olarak inecek.

    aslında ideal bir kurulumda network settings kısmını da ayarlamamız gerekiyor fakat şu an için burayı geçelim. burası standart bir kullanıcı için karmaşık olabilir. sağ taraftaki "launch instance" butonuna tıklayalım. kurulumun tamamlandığına dair yazıyı görünce ec2 dashboard'a geri dönün. şöyle bir şey göreceksiniz. "instance state" alanı pending olabilir, problem değil. birkaç dakika bekleyip sayfayı yenilerseniz değiştiğini göreceksiniz.

    3. ssh üzerinden sunucuya bağlanma

    kurulumun ilk aşaması tamamlandı fakat hala yapılması gereken şeyler var. bu aşamada, sunucuya ssh üzerinden bağlantı sağlamanız gerekiyor. windows'ta durum nasıl bilmiyorum fakat macos'ta bağlanmadan önce bir kereye mahsus yapmanız gereken bir şey var. bir önceki adımda bilgisayarınıza otomatik olarak inen anahtarın izinlerini değiştirmeniz gerek. bunu yapmazsanız sunucuya bağlanamazsınız.

    ben iterm2 kullanıyorum ancak macos'ta default gelen terminal uygulaması da işinizi görecektir. öncelikle bilgisayarınıza indirdiğiniz anahtar dosyasını kopyalayın. yani dümdüz kopyalayın işte dosyayı seçip "cmd + c" yapın. ardından terminal'i açın ve aşağıdaki komutu yazın ama enter'a basmayın:

    chmod 400

    400'den sonra bir boşluk bırakın ve "cmd + v" yapın. bu işlem, anahtar dosyanızın path'ini oraya yapıştıracak. yani toplamda şunun gibi bir şey göreceksiniz:

    chmod 400 /users/yourusername/downloads/openvpn-key.pem

    enter'a basın. şimdi sunucuya bağlanabiliriz. ec2 dashboard'unuzdan sunucunun ip adresini almanız lazım. "public ıpv4 address" alanında yazan ip adresini alın. bu image'da kullanıcı adı "openvpnas". yani şuna benzer bir komut girmeniz lazım:

    ssh openvpnas@sunucu-ip-adresi -i /anahtar/pathi

    anahtarın path'ini nasıl alacağınızı zaten biliyorsunuz. kopyala/yapıştır yapacaksınız. "sunucu-ip-adresi" yazan yeri de kendi sunucunuzun ip adresi ile değiştirin ve enter'a basın. tebrikler, sunucuya bağlandınız.

    4. openvpn kurulumunun tamamlanması

    şimdi kurulum için bazı soruları yanıtlamanız gerekiyor. burada hiç kafanızı karıştırmak istemiyorum, iki soru hariç hepsine direkt enter yaparak default yanıtı verebilirsiniz. dikkat etmeniz gereken sorular şunlar:

    "should client traffic be routed by default through the vpn?"
    "should client dns traffic be routed by default through the vpn?"

    bunların default yanıtı no, siz yes olarak cevap verin. yoksa tüm trafik vpn üzerinden akmaz. sonrasında arayüze giriş için bir şifre oluşturmanızı isteyecek. şifre kurallarına dikkat edin (orada yazıyor). son olarak da aktivasyon anahtarı isteyecek. siz ücretsiz versiyon kullanacaksınız, yani burayı boş bırakın. bu kadar. openvpn kuruldu. şimdi arayüz üzerinden bağlanıp bir profil oluşturacağız.

    5. arayüze erişim ve profil oluşturma

    https://sunucu-ip-adresiniz/admin/ adresine gidin. muhtemelen tarayıcınız "kardeşim burada ssl yok" diyecek. "gelişmiş"e tıklayın ve siteye devam et deyin. karşınıza şöyle bir giriş ekranı çıkacak. kullanıcı adı alanına "openvpn" yazın (eğer kurulum aşamasında default olanı değiştirmediyseniz). şifre alanına da bir önceki adımda oluşturduğunuz şifreyi yazın. sözleşmeyi onaylayın. maalesef bir entry için maksimum 10 görsel eklenebildiği için bundan sonrakileri hizliresim'e yüklüyorum. karşınıza şöyle bir ekran gelecek. soldaki menüden "user management -> user permissions"a tıklayın. kullanıcıları göreceksiniz. "allow auto-login" checkbox'ını işaretleyin ve "save settings" butonuna tıklayın. ardından sol menüden "user profiles"a tıklayın. açılan sayfada "new profile"a tıkladığınızda şöyle bir şey göreceksiniz.

    "autologin"i seçin ve "create profile" butonuna tıklayın. bilgisayarınıza otomatik olarak profil dosyası inecek. burası bu kadar. şimdi openvpn client indirip, vpn'e bağlanalım.

    6. openvpn client indirme ve vpn bağlantısı

    şu adresten işletim sisteminize uygun client'ı indirin. ve kurun. ardından, bir önceki adımda bilgisayarınıza otomatik olarak inen profil dosyasını bu indirdiğiniz uygulama ile açın. "import edeyim mi güzel abim?" diye soracak, "et be aslan parçası" şeklinde cevap verin. ardından "connect" butonuna tıklayın.

    işlem tamam. artık bağlısınız. bağlı olduğunuzu teyit etmek için şu adrese gidin. karşınıza sunucu ip adresinizin çıkması lazım.

    takıldığınız yer olursa bana değil, google'a sorun lütfen. kılavuzun mümkün olan en basit düzeyde olduğunu düşünüyorum ve maalesef tüm soruları yanıtlama fırsatım olmaz.

    umarım vpn kullanmadan yaşayabileceğimiz günler yakında gelir.
  • vpn firması tavsiyesi vermek piyango bileti tavsiyesi vermek gibi. hem trafik artacağından engelleme için daha öncelikli bir hedef haline geliyor, hem de kapasitesini daha çok kişi tüketmeye başlıyor.

    normalde vpn firmalarının bu ikisi için de hazırlıklı olmasını beklersin. yani engellendikçe yeni ip'ler, dns'ler, kapasite azaldıkça daha çok kapasite. ama pratikte bunun ne kadar hızlı gerçekleşeceği tamamen firmanın ciddiyetine, karlılığına, geçmişte benzer durumlarda ne kadar iyi iş çıkarttığına bağlı. o yüzden eski ve köklü vpn firmalarını bu durumlarla ilgili daha tecrübeli olduklarından tercih etmek daha makul olabilir.
  • http://www.radikal.com.tr/…dogan_operasyonu-1312662

    güvenlik biraz karışık konu. vatandaş tüm süreçleri anlamadan, "vpn/tor kullanıyorum, kimse beni bulamaz" dememeli.

    örneğin "asdqwe123@10minutemail.com" ile üye olduğunuz twitter'a, sabahtan akşama vpn ile girseniz ne olur. mail adresinden, yine bulurlar sizi.

    şu haberde bahsi geçen vatandaşı ararken de, devlet ile kurumlar arasındaki diyalog şu şekilde olmuştur (diye tahmin ediyorum):

    devlet: sevgili twitter atarli_tivitler rumuzlu kullanıcı 13 mart 2015 günü tavuğuma kışt dedi, ip adreslerini bana ver.
    twitter: hay hay haşmetlüm, 123.45.67.89 numaralı ip adresinden giriş yapmıştır bu kişi. kayıtlı eposta adresi ise asdqwe123@10minutemail.com imiş.
    devlet: teşekkür ederim.

    [devlet gider bakar, 123.45.67.89 adresi vpn sitesidir, o siteye gider sorar.]

    devlet: sevgili beleşvpn sitesi, üyelerinizden kime 123.45.67.89 ip'sini verdin. bu vpn'e 13 mart günü hangi ip ile bağlanıldı?
    beleşvpn: hay hay haşmetlüm, cokgizemliyakisikli@gamil.com adresi ile üye olmuş vatandaş, 13 mart günü 212.156.85.93 nolu adres ile bağlanmıştır.
    devlet: teşekkür ederim.

    [devlet gider bakar, 212.156.85.93 adresi bekirnet internet hizmetleri a.ş.'ye ait bir adrestir, gider oraya sorar.]
    devlet: sevgili bekirnet, 212.156.85.93 nolu adres ile, 13 martta kim bağlandı?
    bekirnet: isim: osman, soyisim: öztürk, telefon: 5321234564, ana adı: fatma, baba adı: mehmet, tckimlik numarası: 1234678
    devlet: tamam tamam anladım, bundan sonrasını ben hallederim.
    "

    devlet burada sadece ip takibi yapmayabilirdi dediğim gibi, mail üzerinden de bulabilir istediği herkesi. mail sağlayıcılara gider sorar mesela. yani gider 10minutemail.com sitesinin sahibine, "kim, hangi ip ile asdqwe123 adresini aldı" der, bulur muhatabını. veya gamil.com'a gider, benzer şekilde sorar. yanlış hatırlamıyorsam silk road'ın sahibinin yakalanması, e-posta adresine giriş kayıtlarından yola çıkılarak olmuştu.

    tamamen erişilmez bir anonimlik, sanırım mümkün değil.

    bitcoin sanki bu imkanı verebilir gibi geliyor bana, ama denemedim, bilmiyorum.

    şöyle ki:
    - bitcoin ile alımını yaptığınız bir alan adınız olacak. (megagizemlialanadi.com)
    - sonra yine bitcoin ile aldığınız sanal sunucunuz olacak (cloud) ve vpn sunucunuzu kendiniz yöneteceksiniz. eposta sunucunuzu da kendiniz kuracaksınız şüphesiz ki...
    - geçici eposta ile twitter gibi bir üyelik alınmamalı, hesap ola ki kapatıldı, yazışmaları o adres üzerinden yapıp tekrar açtırabilirsiniz çünkü.
    - vpn ile girdiğiniz hesaba, sadece o vpn ile girmelisiniz. benzer şekilde asla ama asla belirli bir vpn ile girdiğiniz bir siteye, açık adresiniz ile girmemelisiniz.

    biraz kıllı bir iş. bir kez açık vermeniz yeter. sitelerin giriş kayıtlarında kabak gibi sırıtır o çıplak ip adresiniz, ve bulunursunuz.

    not: vpn siteleri (veya eposta sağlayıcıları) üyelerinin bilgisini devletlere "tabi abi, hemen veriyorum" diye servis etmez. iş modelini baltalar, ticari itibarını bitirir. ama yapabilir de. babasının malı gibi, istediği gibi kullanır senin kişisel bağlantı bilgilerini. asla emin olamazsın.

    düzeltme ve ek: haberde bahsi geçen konuda, twitter, türkiye'ye bilgi vermemiş olabilir. yanlış bilgilendirme, töhmet altında bırakma olmasın.
    https://transparency.twitter.com/…ests/2014/jul-dec
    buradaki rapora göre, twitter, son 6 ayda çeşitli hükümetlerden gelen "bilgi" taleplerinin 52%'sine olumlu yanıt dönmüş. amerikan hükümetinden gelen 1,622 isteğin ise 80% gibi bir kısmı kabul görmüş.

    yazımda vermek istediğim nokta ise şu: internette attığınız her adım, bir sunucudan geçiyor ve o sunucu babanızın malı değil, o sunucunun sahibi babanızın oğlu değil. o bağlantı noktalarında bıraktığınız izler, sizin parmak iziniz gibidir. bir siteye girip yazdığınızda da, önemli olan bağlantı noktasıdır, sizi tanımlayan şey budur. ve herhangi bir kurum, bir adres bulduktan sonra geriye doğru takip ederek sizi bulabilir.
  • tanımı virtual private network, türkçesi sanal özel ağlar, ilk ortaya çıkış amacı; fiziki olarak orada olamadığınız yerlerdeki ağlara bile bağlanabilmenizi sağlar, falan filan. yazılabilecekler yazılmış buraya kadar. ancak;

    bir husus var ki çok enteresan. şöyleki; para felan da vermeden bağlanabileceğiniz public bir vpn aracılığıyla youtube'a erişdiğimde eskisine nazaran daha hızlı video yüklenmesini, vpnden önce otomatikman 240p hatta 144p **kalitesinde gösterilen videoların bir anda 360p hatta zorlasam 720p kalitesine çıkmasını aklım bir türlü almıyor.

    başka bir deyişle; kullanıcı-isp-youtube ilişkisine bir aracı daha koyuyorum; kullanıcı-isp-vpn-youtube oluyor. ama ne hikmetse çamur gibi görüntüden, billur berraklığına terfi ediyorum.

    ister türkiye internet altyapısı, ister ttnet, isterseniz türk telekom, isterseniz de cnntürk'deki penguenler sebeiyle açıklansın bu durum, farketmez. her nasıl açıklanıyorsa, işte bu duruma sebep olan kurum, altyapı, fiber kablo herneyse gerçekten ayakta alkışlıyorum kendisini.
  • izinli olsanız dahi kendinizi evde iş yaparken bulabildiğiniz servis, çok faydalı çok.
  • uzun zamandır çeşitli servisler vasıtasıyla kullandığım bir çeşit cinlik. en kaba tabiriyle seni olduğun yerde değil dünyanın başka bir köşesinde gösteriyor diyeyim, sen anla. gelelim zurnanın zırt dediği yereeee, biliyorum sansürle birlikte kafan çok karıştı, çözüm arayışındasın, teknik konular seni zorluyor, veya ücretli çözümler işine gelmiyor. o halde seni şuraya alalım. hem çok basit, hem ücretsiz, hem de iş görür bir uygulama. teşekkür ettiğini duyar gibiyim.

    (bkz: zenmate)
hesabın var mı? giriş yap