• matruşka nasıl bir simgeyse rusya için, vostok saatler de öyledir.

    özellikle amphibian serisi başlı başına bir efsanedir.
    ilk olarak sovyet ordusu için üretilen bu seri 200m (bazı özel modellerde 300m) su geçirmezlik, antimanyetik koruma ve masif paslanmaz çelik kasa gibi özellikleri ile ağır şartlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. ilk serilerinde 2209 kodlu elden kurmalı mekanizma kullanılmıştır. saatte 18000 vuruş yapan, 18 taşlı ve 38 saat civarında güç rezerv yeteneğine sahip bu mekanizma günümüzde de, yani üretildikten 40-45 yıl sonra da hala dakik olarak çalışmaktadır. bu üstün performansta 2809 kodlu mekanizma ile aynı kökten gelmesinin de etkisi oldukça fazladır (ki 2809 kalibre bugün bile -/+5 sn/gün sapma ile çalışabilmektedir). zira 2809, zenith'in 135 numaralı kronometre kalibresinden esinlenerek tasarlanmıştır. 2209'u, saatte 19800 vuruş yapan 17 taşlı ve 40 saat civarında güç rezervi ile 2409(elden kurmalı) ve saatte 19800 vuruş yapan 31 taşlı ve 31 saat civarında güç rezervi ile 2416(otomatik kurmalı) kodlu mekanizmalar takip etmiştir. güncel amphibianlarda hala 2416 kodlu mekanizma kullanılmaktadır.

    fiyat/performans oranı oldukça düşük olan vostok amphibian serisi her mekanik saatseverin koleksiyonunda bulunması gereken bir klasiktir.
  • yorumları eskiden yeniye doğru okuyunca yine ve yeniden, bu konuda bile z kuşağının nasıl rezil, hiçbir şeyden memnun olmayan, beğenmeyen mal bi grup olduğunu anlıyorsunuz.

    ilk entriler bilgi doluyken, saatin tarihi ve dayanıklılığı kanıtlarla desteklenirken, 100 yıllık firmanın son yorumlara üşüşmüş bok kuşağı tarafından nasıl kötülendiğini görürsünüz. kanıt, sebep veya dayanak var mı? yok. sikko yazmış sadece skmn yan kenarı. adamlar 150atm de test yapıyor, tıkır tıkır çalışıyor; yüz binlerce liralık saati olanlar alıyor ama bu veledi zina kuşağının ferdi sikko deyip gidiyor. aynı tik tok gibi. leşsiniz tik tok kuşağı!
  • karsinizda viski gibi bir saat var. ya seversin ya da nefret edersin cinsinden, arasi yok bunun.
    sovyet saatlerinden 3 efsane saymak gerekirse roketa, poljot ve vostok kesinlikle ilk 3 sirayi alacaktir.

    vostok saatler sovyet donemi mirasini ve modern isciligi bir araya getiren ilginc saatlerdir. hem dayaniklilik hemde uygun fiyatlari ile dikkat cekerler ve saat tutkunlari arasinda populerdir.

    bence vostok saatlerin 2 temel alinma sebebi var. ilki fiyati ki video nun sonunda size cok daha uygun fiyatlilari bulabileceginiz bir secenek daha gosterecegim. ıkincisi ise arkasindaki muazzam tarih ve hikaye.

    kelime anlami olarak “dogu” anlamina gelen vostoksovyetler birliği tarafından inşa edilen tek kişilik mürettebatlı bir uzay aracı sınıfıydı. vostok tarihteki ilk insan yapılı yörünge uçuşuydu ve bu programa istinaden tataristanda bulunan saat fabrikasina bu isim verildi. aslinda bu fabrika ilk olarak ıkinci moskova saat fabrikasi olarak moskovo da kurulmustu. 1941 yilinda baslayan barborosa hareketi nin ilk doneminde tum fabrika sokuldu ve 488 iscisi ile birlikte daha guvenli bir yer olan tataristan'in christopol kasabasina tasindi. bu tasinma islemi icin koskoca fabrika tam 720 km yol yapmisti. 1942 yilinda ise christopol saat fabrikasi veya fabrika 835 ismi ile uretime tekrar baslamistir. burada kucuk bir not, iscilerden 100 civarinda olani 15 yasindaydi, geri kalan cogunlugu ise kadinlardan ve genc kizlardan olusuyordu. alman isgalinin baslamsi sebebiyle daha buyuk yastaki erkekler askere alinmis. orijinal olarak askeri personel icin tasarlanan bu saatler 1942 ile 1945 yillari arasinda sadece sovyet ordusu icin uretildiler. ıkinci dunya savasinin bitimi ile birlikte fabrika askeri saatler icin edindigi uzmanligi sivil kullanim icin uyarladi. savas sonrasi askerlerin bir madalya gibi tasidigi saatler sivil halk arasinda da populerlsmeye basladi. 1957 de fabrika 835 in edindigi teknik beceri, sovyet savunma bakanligi nin resmi tedarikcisi unvani almasini sagladi. sovyetler donemindeki tum uretimler gibi saat tasarimi ve uretimide genellikle devlet destekli fabrikalarda kollektifler tarafindan gerceklestirilmistir. christopol saat fabrikasinin tarihi aslinda 1961 yilinda vostok 1 isimli proje ile uzaya giden ilk insan olan yuri gagarin ile degisti. gagarin bu seyahatinde sturmanskie marka bir saat taksa da bu saatin uretildigi yer ıkinci moskova saat fabrikasiydi, yani savas doneminde christopol e tum ekipmanlari ile tasinmis olan fabrikada uretilmisti. bu yuzden fabrikanin adini 1964 yilinda vostok yaptilar. sovyetler birliginin 1991 yilinda dagilmasindan sonra ulkedeki bircok fabrika kapandi, devlete ait olan bu fabrikalar tum finansmanini ve yonetimlerini kaybetmisti. vostok saat fabrikasi da bunlardan biri olmak uzereydi ki fabrikanin borclu oldugu kisiler ve chrisptopol sakinleri fabrikayi devraldi. bu uretimi surdurdu cunku insanlar paralarini, islerini kurtarmak icin saatleri satmanin bir yolunu bulmak zorundaydilar.

    vostok in sovyet ordusu ile olan isbirligi sirketin kimliginin ve saatcilik ilkelerinin sekillenmeainde onemli rol oynadi. silahli kuvvetler icin saat uretmekle gorevlendirilen vostok'un askeri duzeyde gereksinimleri karsilamasi gerekiyordu. bu ortaklik komandanskie ve amphibian gibi modellerin ortaya cikmasini sagladi.
    komutan saati anlamina gelen komandanskie ilk kez 1960 li yillarda taniyildi. subaylar icin tasarlanan bu saat zorlu kosullara dayabilecek sekildeydi. paslanmaz celik kasa , yuksek fosforlu kadran, cift yonlu donen bezel gibi cok ikonik ve donemi icin yenilikci ozellikleri yer alirken, kadraninda da silahli kuvvetlere ait semboller bulunuyordu.
    1967 yilinda ise vostok sovyet donanmasi icin tasarlanmis bir dalis saati olan amphibian i piyasaya sunmasiyla horolojik olarak bir donum noktasina daha ulasti. sovyetler birliginde uretilen ilk dalgic saatiydi. bu yenilikci saat basinc arttikca su direncini arttiran ustaca tasarlanmis bir sizdirmazlik mekanizmasi gibi cigir acan bir ozelligi bunyesinde barindiriyordu. aslinda bu zorunluluktan dogan bir yenilikti. sovyetler teknoloji eksikliginden dolayi celigi gelismis veya saat ureten ulkeler kadar iyi isleyemiyordu. dis basinc arttikca su direncini arttirmak icin birlikte calisan bir kasa kapagi ve bir conta kullanildi. artan basinc, kapak ile contayi birbine iyice yapistirarak su gecirmezlik saglar. vostok saatlerin bir diger imza niteligindeki ozelligi ise yogun titresimlere veya darbelere bile dayanikli olmasiydi. bu denge carkinin bir kopru uzerine yerlestirilmesiyle elde edilmistir. amphibianin bas tasarimcisi mikhail novikov bu ikonik modeli yaratmak icin saat muhendisi vera belov ile isbiriligi yapti. bu ikili sadece amphibian saatini uretebilmek icin 1960 li yillarin basinda ise alinmisti. ancak tum sovyet donemi islerinde oldugu gibi saatin arkasinda kollektif bir calisma oldugunu vurgulamakta fayda var.

    2004 yilinda yeni bir maceraya atilan vostok rus muhendisligini avrupa tasarimi ile birlestiren ayri bir saat serisi olan vostok europe markasini piyasaya surdu. litvanyanin koliz sirketi tarafindan uretilen vostok europe gunumuzde otamatik saatlerinde daha cok seiko mekanizmalar kullanmaktadir.

    saat severler tarafindan hep populer olmasina ragmen wes anderson un yazip yonettigi bill murray in bas rolunde oldugu the life aquatic with steve zissou seyesinde genis kitlelerle tekrar tanisti.

    vostok amphibia saatler saat dunyasinin bmw e30 u gibidir. rahatca ve ucuz bir sekilde modifiye edebilesiniz. su anda 10 dan fazla dalgic saat kasasi ve 20 nin uzerinde kadran varyasyonu ve 10 civarinda bezel secenegi bulunuyor. sattin en zayif noktasi olan bilezik icin ise sinirsiz sayida bir secenege sahipsiniz.

    burada da vakti olanlar icin hem saati anlatan hemde $49 a nasil alabileceginizi gosteren bir youtube videosu var.

    vostok amphibian $49
  • raketa'nın ardından chistopol saat fabrikası da yola geldi sonunda.
    müşterilerin isteklerine kulak tıkamak zaten saçmalıktı.
    vostok amphibian serisinin efsane tonneau modelini yenileyerek tekrar satışa sundular.
    bunu yaparak önümüzdeki yıllar için harika bir vintage yarattıklarının farkındalar mı acaba?

    yeni bir eski: new tonneau!
  • amphibian serisiyle fiyat/performans oranının zirvelerinde dolaşan rus saat markası. isviçre ve japon saat üreticilerinin işgal ettiği pazarda, güzel alternatifler sunmaktadır.
  • uygun fiyatlı otomatik saatler üreten rus saat markası.

    türkiye'de satışını yapan yok bildiğim kadarıyla. internet üzerinden aldığım k65 656 beyaz modeli üzerinden bir iki fikir belirteyim, alacaklara faydası olsun.

    birincisi saatin kasası ve kordonu paslanmaz çelik. ancak saat kordonundan çok bir şey beklememek gerek, şakır şakır oynayan çok da sıkı olmayan orta-alt kalite, gizli kelebek tokaya sahip.

    saatin "finishing"i tatmin edici değil, diğer dalgıç saatlerde olduğu gibi arka kapağı döner civata şeklinde, saatin üst yüzeyi fırçalanmış şekilde ama o seiko, orient'lerdeki gibi özenli ve ince işçilik yok. saat gövdesinin arka kısmında kalan kenarları ise neredeyse hiç işlenmemiş şekilde ve tabiri caizse jilet gibi. kolda kesilmeye sebep olmaz ancak bu kadar keskin bırakılması anormal derecede rahatsızlık verici.

    saatin bezeli iki yönde de serbestçe hareket ediyor, herhangi bir mekanizma yok boş. bezelli saatlerde 60-120 tık ile ilerleyen bir mekanizma yok, dönüyor ama o "tık" sesi yok yani.

    saatin tepesi vidalı, birçok dalgıç saatte de bu şekildedir. saati ayarlamak ya da kurmak için vidalı kapağı açtıktan sonra baya "boşluk" hissi olacak şekilde pim kendisini salıyor. diğer otomatik saatlerdeki o tok duruş yok, tabiri caizse sallanan bir kurma pimi var. saatin "date" takvimini ayarlamak için ekstra bir özellik yok, işin en saçma kısmı da tarihi ayarlamak için saati 20.00-00.00 arasına getirip sürekli olarak 00.00'ı geçirmek ve tekrar geri kurarak 20.00'a getirmek ve bu işlemi sürekli olarak tekrarlamak gerekiyor. yani diğer otomatik ve mekaniklerde ilk tek kısa çekmeyle takvimi ayarlama özelliği yok. makinesinin bu özelliği yok ve baya baya ilkel sayılır.

    güç tutması fena değil. 40 saate kadar hareketsiz kaldığında çalışmaya devam ediyor. 24 saat kadranlı ve makineli bir saat olması dolayısıyla farklı bir hava veriyor ancak saate alışması da biraz zor. normal 12 saat kadranlı saatlerde saat 21.00'ı gösterirken, bu saatte 18.00'ı gösteriyor, akrebin konumu ile saat söylemeye alışmışlar biraz şaşırabilirler.

    saatin indisleri rakamlı, rakamlar üzerinde de nokta şeklinde fosforlu indisler de mevcut. fosforu piyasadaki çoğu saatten daha kuvvetli ama bir lumibrite değil tabi ki. saatin camı da bombeli ve akrilik, çizilmeye karşı oldukça zayıf.

    aklıma gelen detayları bunlar. almaya değer mi bilemem ancak farklı saatler sevenler koleksiyonlarında bulundurabilirler. en azından 24 saat kadran ve 200 m su geçirmez yapıda dalgıç saat olması tercih edilebilir hale getiriyor.
  • ampihian ve komandriskie serileri tam bir fiyat performans ürünüdür. çok seviyorum bu saatleri. bir defa görünüşleri çok nostaljik ve ikinci dünya savaşı askeri havası veriyor takana. otomatik mekanizmaları da fiyatına göre çok başarılıdır. amazon üzerinden uygun fiyatlara alabilirsiniz, 20 güne kargosu ulaşıyor. özellikle nato kayışı ile olan modellerini tavsiye ederim, şu anda taktığım bir modelini paylaşıyorum;

    görsel
  • vostok saat fabrikasının dalgıçlar ve topçular için ürettiği gösterişsiz ama son derece işlevsel, dayanıklı saatler varmış. köstekleri de var mı bilmem. o güzel modellerden biri vostok generalskie imiş.

    (bkz: saat/@ibisile)
  • generalski modeli, 8 köşeli kasası ve saat 2 yönündeki kurma kolu ile oldukça karakteristik bir saattir.

    bir incelemesi için:
    http://2209su.blogspot.com/…/vostok-generalski.html
  • precision modeli, sovyet saat endüstrisinin ürettiği tek kronometre kol saati kalibresi 2809'u taşır.
    sovyet devlet standartlarının kronometre tanımına uygun olarak günlük sapması -10 ila +5 saniye arasında olan saatlerdir.
    altın kaplama mekanizması ve mükemmel zaman tutuşu ile tam anlamıyla "özel" saatlerdir.

    bir örneği şurada görülebilir:
    http://2209su.blogspot.com/…ronometer-cal-2809.html

    not:
    kronometre ve kronograf farkı için bakınız:
    (bkz: #28315809)
hesabın var mı? giriş yap