• vitaminler annelerimizizn sandığı gibi bize enerji veren maddeler değildir. enzimlerin çalışması için gereken yapılardır. vitaminler olmadan bazı vücutsal işlemlerimiz gerçekleşmez. enerji kazanmak için yapılan yıkım olayında kullanılan enzimlerin v,itamibleri olmazsa yıkım olayuı gerçekleşmez. yani burdan da anlaşılacağı gibi vitaminler enerji vermez, glukozun enerjiye dönüşümünde kullanılır.
  • vucud için olmazsa olmazlardır!
    bu konuda detaylı bilgi isteyen,(özellikle) tıp, diş hekimliği öğrencileri için http://www.geocities.com/ankaradt/biok/vitaminler/ adresini öneririm. 100 slayt civarında bir kaç arkadaşımla hazırladığım bir pps var. farklı üniversitelerin notlarından , internetten , ve üst sınıfların notlarından derlenmiş bir şekilde, kısacası akademik seviyede yeterli olsa gerek. umarım başkalarının da işine yarar.

    yıllar sonra gelen edit: eğer biri bi şekilde zamanında bunu indirdiyse bana bi geri versin ben kaybettim...
  • organizmaya gerekli harfler..
  • vitaminler çözündükleri maddeye göre ikiye ayrılırlar:
    1-yağda çözünen vitaminler ör:a,d,e,k
    2-suda çözünen vitaminler ör:b ve türevleri,c
    yağda eriyen vitaminler karaciğerde depolanabilirken suda çözünenler depolanamaz(eser miktarda dokularda ve karaciğerde depolanır aslında ama öle geçiyo literatürde),idrarla birlikte fazlası vücuttan uzaklaştırılır
  • vitamin fazlasi vucutta birikmez idrarla disari atilir die orenmistik zamaninda oys ye hazirlanirken falan. deismistir belki simdi. oys bile vardi o zamanlar o kadar eski bilgidir bu.
  • tunalida bulunan tost, sandviç, sosisli çesitleri bulunan ayak üstü aperatifçi..karisik portakal suyu her seferinde canimi çekmesine ragmen bir kere içememisimdir o baska..özellikle salamli kasarlisi denenmelidir..
    duvarinda türkiyenin en iyi sandviç büfeleri haberi bulunmaktadir ve kendileri de bilmem kaçinci siradadir.. *
  • vit= (latince) yaşam,yaşamsal.
    amin= biyolojideki amin grupları.

    yaşamsal amin gruplarıdır. metabolizmadaki çok önemli reaksyonlara etki eden enzimlerin çalışmasını sağlarlar.
  • vitamin ismi polonyalı biyokimyager casimir funk’tan (1884-1967) gelmektedir. bu şahıs b1 vitamini olan tiamin’i keşfetmiştir. funk bu tarz maddelerin hayati olduğunu tespit etmiş ve latince hayat anlamına gelen “vita” kelimesi ile azot içerikli bu maddeleri “amin” kelimesi ile birleştirmiş ve böylece vitamin kelimesi türemiştir. funk’un zamanında vitaminler ile ilgili bilgi çok kısıtlıydı. tüm vitaminlerin azot içermediği daha sonra ortaya çıkmıştır.

    rossmann'in sitesinden kopipeyst.
  • metabolik hastalıklarda vitamin tedavileri:

    b12 vitamini: metilmalonik asidüri, homosistinüri tip 2
    biyotin: propionik asidemi, biotinidaz yetersizliği(holokarboksilaz yetersizliği)
    tiamin (b1 vit): msud, leigh hastalığı, wernice ensefalopatisi , beri beri ve tiamin yanıtlı megaloblastik anemi'de kullanılır.
    riboflavin (b2 vit): glütarik asidüri tip ı -ıı
    c vitamini: yenidoğanın geçici tirozinemisi,hawkinsinüri, tirozinemi tip ııı
    b6 vitamini: homosistinüri tip 1
    niasin: hartnup hastalığının tedavisinde kullanılır.

    edit: bilgi ekleme.
  • karşı cinsi soymadan sevin belki vitamini kabuğundadır.
hesabın var mı? giriş yap