• visa kart numaraları 4 ile başlarken mastercard numaraları 5 ve 6 ile başlamaktadır
  • anonim vpn saglayicilarini banlamaktadir. http://torrentfreak.com/…ning-vpn-providers-130703/
  • dünyanın 3 farklı noktasında*** serverlarını ve kayıtlarını yedeklemiş olan ve bu serverlarının küresel bir nükleer bir savaştan sonra hamamböcekleri ile birlikte varlıklarını sürdürebileceği kadar iyi korunduğu belirtilen şirket. *
  • latince "görülmüş" demektir. görmek anlamına gelen "videre" fiilinin geçmiş zaman sıfat fiilidir.
  • kredi kartlarının bir çeşidi
    mastercard ve maestro falan da vardır
  • yakın geçmişi hakkında bir makale:

    https://www.netinterest.co/…bstack&utm_medium=email
  • dünya'da farklı ülkelerde farklı rakipleri olsa da mastercard ve visa dünyanın en büyük iki kredi kartı ve banka kartı şirketi. mastercard veya visa'yı bir çeşit uluslararası ödeme ağı olarak düşünebiliriz. bu 2 şirket de bankalar ve şirketler arasındaki kredi kartı işlemlerinden kaynaklanan nakit transferi kaydını tutuyorlar ve bunların aktarımına aracılık ediyorlar. duopol olarak nitelendirebileceğimiz bu yapıda, iki oyunucunun da birbirine bağımlılık dereceleri oldukça yüksek. büyük olanın daha da büyüdüğü, karlı olanın karını daha da arttırdığı platform ekonomisi dünyasının faydalarını sonunu kadar zorluyorlar. günümüzde 200'den fazla ülkede, 60 milyona yakın noktada kullanıldıklarını görüyoruz. son kullanıcıların büyük bir kısmı hangi kredi kartı şirketini kullandıklarının çoğu zaman farkında bile değil. bazen yaptıkları özel anlaşmalarla avantajlar sağlasalar da bizler açısından aralarında gerçekçi bir fark olduğunu söylemek zor. bu iki şirket de uluslararası kredi kartı ödemeleri konusunda finansal bir hizmet sunmak için de bankalar ile anlaşırlar. yani asıl müşterilerinin son kullanıcılar değil bankalar olduğunu söyleyebiliriz. iki şirket de ödemelerini bankalardan, son kullanıcıların yaptığı harcamalar üzerinden ya da yıllık sabit bir bedel olarak alıyorlar. visa’nın 2019 yılı operasyonel sonuçlarına bakarak, toplam 3.4 milyar visa kredi kartı olduğunu ve bu kartlarla toplam 180 milyar adet işlem yapıldığını düşündüğümüzde, oldukça karlı bir iş modeline sahip olduklarını söyleyebiliriz.

    visa, hem corporate venture capital kimliğiyle hem de yatırımcı kimliğiyle startup yatırımlarında oldukça aktif. visa ventures bu zamana kadar aralarında stripe’ın da bulunduğu 76 farklı startup’a yaklaşık 12 milyar $ yatırım yapmış. yatırım yaptığı startup’ların potansiyeline güvendiğinde de doğrudan satın almayı tercih ettiğini görüyoruz. visa'nın, 2015'den beri 10 satın alma yaptığını görüyoruz. visa’nın yakın geçmişte bünyesine kattığı pos ödeme ağ geçidi payworks, sınır ötesi ödeme şirketi earthport, ters ibraz teknoloji şirketi verifi ve token hizmetleri sunan rambus girişimlerini bu kapsamda sayabiliriz. ama bunlardan belki de en dikkat çekici olanı 2020 yılında başında 5.3 milyar $ ödeyerek satın aldığı plaid. plaid tüketicilerin banka hesapları ile fintek girişimleri arasında köprü kuran bir girişim.

    lumost'un 12. bölümünün konuğu visa. konuya ilgi duyanlara tavsiye edilir.

    visa plaid'i neden satın aldı?
  • son kullanıcıya doğrudan hizmet sunmadığı halde televizyona reklam vermesinin ardındaki mantığı anlayamadığım finansal hizmetler şirketi.
  • türkiye bu firmanın avrupa bölgesinde yer almakta olup söz konusu avrupa bölge merkezi londra'dadır.
  • çok önemli bu bilgiyi vermenin zamanı geldi sanırım, toplaşın bakıym, çünkü artık bununla ilgili rezalet başlıkları okumaktan fenalık geldi. (şunu aldım gelmedi, bunu ödedim olmadı, telefona çıkmadılar, adam yerine komadılar…)visa anlaşması olan kartınızla alışveriş yapıp mağdur olduysanız aramanız gereken yer alışveriş yaptığınız yer değil, bankanızdır. bunu her zengin bilir ama biz fakirler bilmiyoruz.

    bankanızdaki müşteri temsilcisine kısaca olayı anlatırsınız. ödeme yaptım ama hizmeti alamadım, paramın iadesini istiyorum dersiniz. nasıl dolandırıldığınızda hemen kredi kartı bankanızı arıyorsunuz ya bunda da böyle. gerisini bankanın avukatları halleder. telefon aldınız size yollamadılar mı? oyun aldınız yüklenmedi mi? ne bileyim tatil aldınız uçağa sokmadılar mı? gidip şirketlerle niye muhatap oluyorsunuz, bankayı ara. çünkü verdiğiniz paranın karşılığını alamadıysanız bu da bir nevi dolandırıcılıktır ve hiçbir şirket, kurum ya da kuruluş visa anlaşmasına zarar gelsin istemez. banka araya girerse o parayı öder.

    hatırlarsanız gerçek hayattan uyarlanmış bir dizi vardı netflix’te. inventing anna. ben severim o diziyi. anna yanında yaşadığı zengin kadının kredi kartıyla chanellerde bilmem kaç milyon dolarlık alışverişler yapıyordu. kadın buna kartı veriyor ben şunları aldım git öde diyor. anna kendine de alışveriş yapıp sanırım hatunu 3 milyon dolar kadar dolandırıyordu. sonradan yaşlı kadına niye mahkemeye gitmediniz, paranız ne olacak falan diyorlar. hatun niye gideyim bankamdaki kankam halletti param hesabıma yattı diyor. niye dava açıp basında komik duruma düşeyim diyor. sizce bu yaşlı kadının bankası parayı almadı mı dersiniz? bence almıştır anna’dan değil. anna’nın dolandırıcı olduğu teyit edildi, hapiste beş kuruşu kalmadı zaten. sizce banka parayı nereden almıştır? bunu anlamak zor değil. hem alamamış bile olsa bu zengin müşterisini kaybetmek ister mi? kadın bankaya daha fazlasını kazandırıyordur zaten.

    bildiğim kadarıyla visa anlaşmasının şartları ağırdır. bunu kabul eden şirketler bu şartlara uymak zorunda kalır. hiçbir şirket visa anlaşması iptal edilsin istemez, özellikle her şeyin internetten alındığı bu çağda başına iptal gelen şirket, batar. yalnız visa sizi çok iyi tanır. aynı şey müşteri için de geçerlidir. yani yalan söylerseniz eninde sonunda anlar. sizi kara listeye aldı mı bir daha zor kredi kartı çıkar.
hesabın var mı? giriş yap