• adı vilayanur s. ramachandran olup halen university of californiada beyin ve kognisyon merkezi'nin başkanlığını yapmakta olan, özel ilgisi davranış nörolojisi ve psikofizik olan pek kıymetli bir nörolog ve bilim insanıdır.

    ilk bakışta rahatlıkla sözlükçülerin bombay tv çalışmalarında rol alabilecek bir şahsiyet gibi görünse de rizzolattinin ayna nöronlarının dil gelişimine etkisi, görsel algı ve capgras hezeyanları gibi konulara ek olarak sinestezi, hayalet uzuvlarda algı gibi ilgi çekici ve üzerine bolca mistik zırva yazılabilecek konulara bilimsel yaklaşımlar getirmekle meşguldür.

    ayrıca hindistan kökenli olmasına ve çalışmalarına seçtiği phantoms in the brain, mirrors in the mind, mystery of the senses gibi mambo cambo isimlere de aldanmayınız, kulağa ilk bakışta kaliforniya new ageinin bayraktarı gibi geliyor ancak kendisinin ne secret ile ne what the bleep ile işi olur, bir nevi oliver sacksdır, çalışmalarını okuması da keyiflidir.. neuroscience camiasında damakta awara hoon tadı bırakan renkli bir kişiliktir..
  • akıllı bir bilimci uğraştığı meseleleri samimi bir biçimde dert edinmeye başlarsa beraberinde kafa karışıklığını getirebiliyor. ve kafa karışıklığı her zaman felsefeye doğru atılmış güzel bir adım olabilir. en azından meseleyi çözdüğünü düşünme ahmaklığından kat kat iyidir. ramachandran'ın vardığı şu naif sonuca da böyle bir iyimserlikle bakıyorum.

    "belki de benliğin ne olduğu sorusunun çözümü ampirik değildir. belki de radikal bir perspektif değişikliği gerekiyordur. hani einstein cisimlerin her hızda hareket edebileceği varsayımını reddetmişti ya, onun gibi. eğer böyle bir perspektif değişikliğini başarırsak, büyük bir sürprizle karşılaşabilir ve aradığımız yanıtın en baştan beri gözünü dikmiş bize bakıyor olduğunu görebiliriz. burada new age guru pozlarına yatıyor gibi görünmek istemiyorum, ama hindu felsefesinin bulanık bir şekilde de olsa ortaya koyduğu benlikle başkaları arasında özsel bir fark olmadığı hatta benliğin bir yanılsama olduğu inancıyla bu fikir arasında tuhaf paraleller var." (a brief tour of human consciousness, çeviri bana ait)
  • university of california at san diegopsikoloji bolumunde neurosciences programinin direktorlugunu yapan ve ayni universitenin biyoloji bolumunde de ogretim uyeligi yapmakta olan, cok unlu bir noropsikolog.

    daha fazla bilgi icin: http://psy.ucsd.edu/chip/ramabio.html
    beyinle ilgili cok ilginc calismalari icin: http://www.youtube.com/watch?v=qiiisdikdtg
  • algı üzerine güzel çalışmaları vardır. hayalet ağrı üzerine çalışmaları ve bulduğu ayna kutusu, kesin bi çözüm getirememiş olsa da yaklaşım açısından kanımca çok değerlidir.
  • encyclopedia of human brain isimli eseri eger, biyolojoden zerre anlamiyor ve beyni merak ediyor iseniz seviyesi cok guzel ayarlanmis bir kaynaktir. biyoloji arka plani olmayan tum bilissel bilim meraklilarina duyurulur.
  • beyni çözmek konusunda benim bildiğim iki insandan biri - diğeri de jeff hawkins. ikisini de hayranlıkla takip ediyorum, söylediklerini beynim döndüğünce anlamaya çalışıyorum.
  • david eagleman ile başlayan nöroloji ilgimi arşa yükseltmeyi başaran güzide bilim adamı. david eagleman’da çok sade ve düzgün örneklerle insan beyin ile ilgili çarpıcı noktalara değiniyor fakat kendisi benlik, bilinç ve insan beyninin gizemi ile ilgili öyle güzel bir anlatım tarzına sahip ki sayesinde bir yandan tamamen bilgi ile dolarken diğer taraftan benliğinizle, hayatla, evrenle ilgili onlarca soruyu kendinize sorup cevaplar bulmaya çalışıyorsunuz.
  • kenarda kalmasın; (bkz: peygamber/@procastinator)
  • 10 ağustos 1951'de hindistan'ın tamil nadu eyaletinde doğan çok başarılı bir bilim insanı, nöropsikolog, öğretim üyesi, yazar, mutfakta aşçı, gerisini siz düşünün..

    kendisinin beyin üzerine yazdığı kitapları beynini geliştirmek isteyen istemeyen herkesin okuması gerekir..
    sokakta karşılaştığınız zaman hindistanın ücra köşelerinden çalışmaya gelmiş fakir kesimi temsil eden biri sanabilirsiniz.. fakat öylesine akıcı ve bir anda sizi etkisi alına alan konuşması var ki, söz bittiğinde kendinize gelmeniz en az beş dakika sürüyor.. sözlükte kimsenin bilgi sahibi olmaması tuhaf esasında.. girilere bakınca araştırma yapmak istedim ben de.. yapamadım tabii.. neden? çünkü kapsamlı bir başarı analizi dahi yapılmamış bu güzide bilim insanının.. kısa çeviriye de razıydım, onu bile bulamadım.. bilemiyorum, belki de benim beceriksizliğimdir..

    anlatımı hakkında fikir sahibi olmak isteyenlerin kesinlikle şu videoyu izlemesini istiyorum.. burada kitaplarında da yazdığı aynalı kutu hakkında görsel sunumu mevcut.. arada freud'a giydirmiş ve sunuma espri de katarak daha rahat anlamamızı sağlamış sağ olsun..

    tanım: nöropsikoloji alanında ve daha (henüz) bilmediğimiz alanlarda çok başarılı olan bilim insanı..
  • ted konuşması , ted konuşması 2mutlaka izlenmeli, türkçe altyazıları mevcuttur.
hesabın var mı? giriş yap