• 1925 senesinde yaptığı vecihi k vi için vesika istediğinde, sertifika için bir teknik heyet kurulur, fakat uçağı uçurup deneyecek kimse olmadığı için sertifikayı alamaz ve izinsiz uçar. tabi bunun üzerine cezayı yiyince hava kuvvetlerinden istifa eder. uçağına da el konur.

    1930 yılında kadıköy'de bir keresteci kiralar ve ikinci uçağı vecihi k xiv'ü yapar. bununla ankara'da ismet paşa'nın huzurunda bir gösteri yapar. buna rağmen uçağı onaylatacak kimse olmadığından buna da müsaade çıkmaz. uçağını uçurabilmek için ta çekoslovakyalardan belge almak zorunda kalır. uçağı bir süre postacılıkta kullanıldıktan sonra uçuştan men edilir.

    1933'de 2 tane vecihi k xv ve vecihi k xvi isimli uçakları yapar ve vecihi sivil tayyare okulu öğrencileriyle çalışmalar yapar. bu okul da parasızlıktan ve verilen diplomaların denkliği olmadığından kapanır.

    1937'de almanya'da uçak mühendisliği diploması alır. okul 2 senelik olduğu için türkiye'de diploması kabul görmez.

    1947'de kanatlılar birliği diye bir dergi çıkarır. onun sonu da diğerleri gibi engellemeyle bitecektir. 1954'te hürkuş havayolları'nı kurar. türk hava yolları'nın kullanmadığı 8 tane uçağı borç harç edinir. thy'nın sefer koymadığı yerlere seferler düzenler. bazen gazete taşır. sabotajlar yapılır, yine önü kesilmek istenir. nihayetinde elinde bir uçak kalır. onu da mta için maden aramalarında kullanır.

    hayatının sonlarında bu uçakların borçları ve faizleri altında iyice ezilir ve 1. dünya savaşı'nda gösterdiği kahramanlıklar dolayısıyla bağlanan maaşına da haciz konur. 1969'da da gata'da sefalet içinde ölür..

    vecihi hürkuş, bütün isteği, azimine ve memlekete yaptığı hizmetlere rağmen hayatı boyunca engellenmeye çalışılmış, türkiye büyük bir zeka ve kabiliyetten yoksun bırakılmıştır. kısacası vecihi hürkuş, memleketimizin belki de en az bilinen ama en büyük ayıplarından birisi olarak tarihteki kayıtlarda yerini almıştır.
  • tayyareci vecihi olarak da bilinir. 1889 doğumlu. 1913 yılında yeşilköy (o zaman ayastefanos) tayyare mektebinde öğrenim gördü. tayyare zabiti diplomasıyla mezun oldu. birinci dünya savaşı ve milli mücadele yıllarında savaş pilotu olarak görev yaptı. 1917 yılında uçağı düştü, esir oldu, 3 ay sonra rusların elinden kaçtı. vecihi k-vi isimli uçağı üretti (motor dışında tüm tasarımı ona ait). 1925 baştayyareci unvanı aldı. yurtiçinde ve dışında pek çok uçak projesinde çalıştı. uçaklar üretti ve modifiye etti. pilot yetiştirdi. kanatlılar isimli dergi çıkardı.
  • türkiye cumhuriyeti'nin ilk hava zaferini kazanan insan olmasının yanısıra; ilk uçağını tasarlayan, ilk kadın pilotunu yetiştiren kişi sıfatını da taşır. sefalet içerisinde ölmesi türkiye cumhuriyeti'nin yüz karasıdır, unutulmaması gerekir.
  • havacılıkla alakası olmamasına rağmen (süleyman demirel, turgut özal..vs), birçok kişi adına bir havaalanı varken, türk havacılık tarihinin sembolü vecihi hürkuş isminin hiçbir havaalanımıza verilmemiş olması oldukça ilginçtir.
  • hayatı film konusu olur üstadın ona şüphe yok. hollywood mission impossible filmlerinin serisine yenilerine ekleyeceğine sadece bu kişinin başarılı bir operasyonunu film yapsa gişe rekoru kırar.

    milli mücadele yıllarında türk ordusu yokluk içinde. öyle ki sovyetlerden gelen tüfeklere bazı fişekler uymaz, istanbul'dan zar zor kaçırılan top mermileri toplara büyük gelir, tüm ankara'yı havaya uçurmaya yetecek bu mühimmatlar genç mühendis ve teknisyenlerin olağanüstü gayretleri ile içlerindeki barut çıkartılmadan, torna tezgahında birkaç mm ufaltılır. yeri gelir, ikmal ve lojistik destek birlikleri bulunmayan türk ordusu yunan ordusunu kovalarken, bu adamların silahlarına, uçaklarına el koyar. bunla beraber yunanların kendi silahları ile adamları 14 günde izmir'e kadar püskürtür.

    türk milleti o yıllarda efsane yazarken, vecihi hürkuş boş durmamış, italyan işgalindeki kuşadası'na zorunlu iniş yapmış bir yunan uçağını, italyanların el koymasına rağmen, bölgeye sızarak kara yoluyla türk bölgesine kadar iteklemiş, sonrasında kısıtlı bir zaman dilimi içerisinde yarım yamalak şekilde tamir ederek uçağı akhisar'a getirmeyi başarmıştır.

    sorarım size ey dostlar, mission impossible serisindeki senaryolarla karşılaştırırsak bu operasyonun ne farkı vardır?

    (bkz: #20273568)
  • hayatindan on tane aviator filmi cikar.
  • tarihçilerimizin bilmediği veya bilmek istemediği, belki de anlatmak istemediği kahramanımız.

    "kara bela" diye nam salmıştır. rusların eline düşmüş ve oradan kaçmayı zor şartlarda başarabilmiştir. kendi yaptığı uçakları uçurma izni alamamış, yoğun çabalar vermiş salak salak sebeplerle engellenmiştir.

    istiklal savaşının ilk ve son uçuşunu yapmış, ilk uçak düşüren türk pilotu olmuş, tek başına hava alanı işgal etmiş izmir'de ve 2 uçağı kalan filomuzun 50 uçaklı düşman kuvvetlerine baskın gelmesini sağlamıştır. birçok yerde görev almıştır. imkansızlıklara ve malzemesizliğe rağmen kendi geliştirdiği tekniklerle bir anlamda yoktan var etmiştir.

    kadıköy hasanpaşa'da fahrettin kerim gökay caddesi'nde müze yapılmıştır onun için...

    düzenli tuttuğu notlar orada sergilenmektedir. yazığı kitaplarda bir unsur dikkatimi çekmiştir. çok onurlu bir adamdır. kendini övmüşlük olmasın diye başardığı işleri anlatmaz ve kısa geçer. asıl başarısını başkalarının notlarından okuyunca anlıyorsunuz. annesi de kendisi gibi muhterem bir insandır.

    yıllarca bu vatana hizmet etmek için deyim yerindeyse göbeğini çatlatsa da nuri demirağ gibi anlaşılmamıştır ve engellenmiştir. bir kahramandır. bir kahramandır. bir kahramandır. mekanı cennet olsun.
  • gökyüzü tarihimizde ilklere imza atan bir pilottur.
    1917'de, kafkas cephesinde, ilk türk hava zaferi onun sayesinde kazanılmıştır.
    1918 yılında, ruslardan ele geçirilen nieuport uçağının bozulan pervanesinin yenisini yaparak bir ilki gerçekleştirmiştir.
    kurtuluş savaşı sırasında, uçakların kanatlarının onarımı için gerekli olan jelatin ve emait imalatını o başarmıştır.
    izmir'e ilk giren ve hava meydanını işgalden kurtaran pilotumuzdur.
    kurtuluş savaşı'nın ilk ve son uçuşunu yapan da odur.
    kurtuluş savaşı'nda, tbmm takdirnamesini 3 defa kazanmıştır.
    1924 yılında, izmir'de ilk türk uçağını yapmıştır.
    1930 yılında, istanbul'da, tarihimizdeki ilk sivil uçağı yapmıştır.
    1934 yılında, ilk kadın pilotumuz olan bedriye gökmen bacı* yetiştirir.
    ...* *

    ve daha pek çok şey yapan bu kahraman havacının üzen bir hayat hikayesi vardır. cenazesine çok az sayıda kişinin katıldığı bu insanın geç de olsa anıtı bugün kadıköy kızıltoprak'ta açılmıştır.
  • 1889-1969. ertem egilmez'in esin kaynagi, (bkz: vecihi) turkiye'nin ilk ozel hava yolu kurulusunun da mumessili: hürku$ hava yollari, 1950. dun, olum yildonumuymus.
  • ismet inönü'nün amerika'dan ucuz uçak alma merakı yüzünden nobel barış ödülü alabilecek kapasitedeki bu insan sefalet içinde ölmüş ve bilinmemektedir. eğer atatürk 1938'de değil 1950'de ölse idi, bu insan şu an dünyanın tanınmış en büyük mühendis ve pilotlarndan olurdu. ve türkiye havacılık alanında dünyanın en büyük firmalarına sahip olurdu. abartı gibi gelebilir ama kesinlikle abartı değil. az bile gelir.
hesabın var mı? giriş yap