• dünyanın her bir köşesinde konser veren grubun, konser organizatörleri tarafından şarkıları kadar iyi bilinen başka bir özelliği daha vardı: organizatörlere gönderilen sözleşmedeki garip bir istek!

    --- garip istek ---

    kuliste, m&m's şekerlemesi olmak zorunda... ama kahverengi m&msler ayıklanmış olmalı.

    --- garip istek ---

    eğer, van halen, kuliste bulunan m&msler içinde kahverengi bir m&m's bulursa, konseri iptal etme hakkına sahipti. hatta, grup, amerika’nın colorado eyaletinin bir şehrinde, sırf bu nedenle konser bile iptal etti. bir çok kişi, bu isteği "en şımarık rock grubu isteği" olarak isimlendirdi. halbuki bu isteğin arkasında yatan çok önemli bir neden vardı. hem de çok zekice planlanmış bir neden.

    van halen, popülerliği nedeniyle, amerika’nın her bir köşesinde konser veriyordu ve bu konserler için, 9 kamyonluk (tır) ve birkaç tonluk ekipman ile yola çıkıyordu. basit gibi görünen bir konser, 9 kamyonluk ekipman, yüzlerce kişinin saatlerce emeği ve binlerce küçük detay sonucunda ortaya çıkıyordu. çoğu zaman büyük şehirlerde gerçekleşiyordu bu konserler ama bazen, küçük kasabalarda da konser verdiği oluyordu grubun. bu küçük kasabalar, tarihlerinde ilk kez, van halen tarzı büyük bir prodüksiyonu ağırlıyorlardı yani, o küçük şehirlerin alışık olduğu konserlerden daha farklı ve büyük bir prodüksiyona sahipti bu konserler. grup, birkaç küçük şehir konseri sonrasında anladı ki, birçok organizatör, gönderilen teknik ve güvenlik kurallarını önemsemiyordu. önemsenmeyen detaylar, çoğu zaman bir sorun yaratmıyordu ama göz ardı edilen küçük detayların hepsinin bir araya gelmesi, grubun hayatlarını tehlikeye sokacak kadar büyük sorunlar yaratabiliyordu, örneğin, tonlarca ağırlığa sahip ışıklandırmanın yer aldığı rayların, bu ekipmanın ağırlığını kaldıracak kadar güçlü olmaması gibi.

    işte bu nedenle, sırf organizatörleri test etmek için, grup, kahverengi m&m's kuralını, teknik detayları listelediği sözleşmenin içine ekledi. eğer, grup, kuliste kahverengi m&m's görürse, bu onların diğer teknik detayları gözden geçirmeleri için ikazdı. eğer, organizatör, böylesine küçük bir detayı gözden kaçırdıysa, acaba, hangi önemli detayı yerine getirmemişti!
  • türkiyeli ya da değil, rock müziğe gönül vermiş herkesin journey, thin lizzy, tesla, nazareth, cinderella, kiss, skid row, rush, def leppard, dokken, scorpions, foreigner, poison, mr. big, europe, guns n' roses, mötley crüe, l.a. guns, whitesnake, white lion, twisted sister, savatage, alice cooper, the who, aerosmith, wasp, yes, annihilator, cheap trick, deep purple, dire straits, rainbow, free, kansas, lynyrd skynyrd, zz top, grateful dead vb. babalarla birlikte tanıyıp sevdiğini düşündüğüm grup. gerisi tanımasa da olur herhalde.
  • "jump adlı şarkıları olmasaydı nasıl zıplardık?" diye düşünüyorum.
  • back to the future 1 de, marty* babasını ikna edebilmek için kendine uzaylı süsü vererek onun odasına girer ve ona waklmanden van halen dinletir, tabii eğer dediğini yapmazsa beynini eriteceği tehdidiyle..
  • bastığı akorlar,notalar görülmesin diye seyirciye arkası dönük konser veren sanırım bu elemandı.geleceğe dönüşde de michale j.foxun walkmaninden eksik etmediği van halenın kasetiydi...
  • eddie van halen ve karde$i alex van halen tarafindan kurulan efsane grup. basta michael anthony, vokallerde ise sirasi ile david lee roth (1978 - 1986), sammy hagar (1986 - 1996) ve extreme solisti gary cherone (1997 - 2000). ilk album van halen adamlarin en baba $arkilarindan "ain't talkin' bout love" ve "eruption" barindirir. her neyse, canavar konser performanslari vardir, eddie muhte$em bir adamdir, michael anthony jack daniels viskilerinin sahibinin damadidir, hatta sirf onun icin yapilmi$ bir jack daniels bass gitari vardir, alex van halen hayatta bilinen en okuz ve en kondisyonlu davulculardan biridir, solistlerinin her biri kendi alanlarinda nam salmi$ insanlardir. dinlemeye doyulmayan, acaip eglencelik bir gruptur, da$ gibidir. bir de diskografi verelim:

    - van halen (1978)
    - van halen ii (1979)
    - women and children first (1980)
    - fair warning (1981)
    - diver down (1982)
    - 1984 (1984 - ba$ka ne olabilir?)
    - 5150 (1986)
    - ou812 (oh, you ate one too diye okuyunuz - 1988)
    - for unlawful carnal knowledge (f.u.c.k. diye kisaltiniz - 1991)
    - live: right here right now (double album - 1993)
    - balance (1995)
    - best of volume 1 (1996) -bu albumde sammy hagar ayrilmi$, david lee roth "me wise magic" $arkisini seslendirmi$tir, herkes diamond dave geri dondu diye sevinirken, vokale gary cherone alinmi$tir.
    - van halen iii (1998)
  • gnr'ı kurarken izzy ve axl, tracii guns tarafından satılınca "van halen seven gitarist arıyoruz" diye etraflarına duyurmuşlar. slash de bunun üzerine gruba dahil olmuş. bugün bir eruption, bir jump, bir ain't talkin' 'bout love daha zor çıkar. tam anlamıyla ekol grup.

    (bkz: eddie van halen)
    (bkz: alex van halen)
    (bkz: michael anthony)

    (bkz: david lee roth)
    (bkz: sammy hagar)
    (bkz: gary cherone)
  • van halen'ın punk çılgınlığının tam da orta yerine salıverdiği 10 şubat 1978 tarihli debut albümü. 1984 ile beraber en iyi van halen albümü olarak kabul edilir, ki öyledir de. hard rock tarihinin en ''eğlenceli'' ve rock'n'roll ruhunun hakkını veren albümlerinden birisi olduğu da kesindir; paul mccartney'in de favori gitaristlerinden birisi olan eddie van halen'la (ve esaslı tapping tekniğiyle de) bu nefis albümle tanışma şerefine nâil oluruz. (rock'n'roll dünyasının en özgün gruplarından ve duyduğunuzda ''evet, işte bu van halen!'' diyebileceğiniz bir gruptur van halen; bunu çok büyük ölçekte eddie van halen'a ve onun başlangıcı tartışmalı da olsa bach esinlenimli tapping tekniğine ve aynı oranda gitar tonuna borçluyuzdur elbette. (bkz: tone chaser)) bu albüm bu anlamda 70'lerin hard rock/heavy metal çevresinde değişiklik yaratmış ve pek çok gitaristi etkilemiş bir başlangıç olmuştur van halen için. (geri vokallerde açık şekilde kiss etkisi de hissedilir; zaten gene simmons 1977 yılında kısa bir süre van halen'ın bir demosunda prodüktörlük görevi üstlenmiş, bir diğer tâbirle ''grubun elinden tutmuştur''.)

    şarkı listesi şöyle:

    a yüzü:

    1. runnin' with the devil
    2. eruption
    3. you really got me
    4. ain't talkin' 'bout love
    5. i'm the one

    b yüzü:

    1. jamie's cryin'
    2. atomic punk
    3. feel your love tonight
    4. little dreamer
    5. ice cream man
    6. on fire

    aslında albümün a yüzü için bile pek çok şey söylenebilir; grubun en bilindik şarkılarından biri olan ve bugün artık bir van halen klasiği/standardı hâline gelmiş runnin' with the devil'ın yaptığı ''şoke edici'' açılışından sonra eddie van halen'ın o dönem sahneye çıktığı yerlerde biraz da ''şov'' amaçlı çaldığı ve barok etkisini tapping tekniği ile -fikir edindirmesi açısından çok meşhur bach şâheseri bach re minör toccata ve füg'ü dinlemek yeterli olacaktır sanırım- muazzam şekilde yansıttığı ve pek çok gitariste/müzisyene esin kaynağı ve bir ''sınav'' olmuş eruption'la tam anlamıyla yere serilirsiniz. rock'n'roll mirasına orijinalinin epey benzeri olan ancak van halen'ın kendi tarzını yansıtmayı da başarabildiği you really got me ile sahip çıkarsınız. bu noktada david lee roth'un tam anlamıyla van halen için biçilmiş kaftan olduğu gerçeği de kafanızda şekillenmeye başlar. sonrası ise çorap söküğü gibi gelir; ''gürültülü'' müzikten hoşlanmayan ortalama bir dinleyicinin bile ilk dinleyişinden itibaren bayılacağı bir albümdür van halen. (eruption'dan ötürü biraz ''bünyesine van halen zerk edilmiş george mcfly'' performansı oluşabilir elbette, ehemehe.)

    albümdeki şarkıların pek çoğu hâlâ pek çok van halen severin gönlünde yatandır; 2006'da david lee roth ile van halen'ın ''kurucu'' kadrosu yeniden toplanınca konserlerde bu albümün büyük çoğunluğu çalınarak bu gönüller uzun bir aradan sonra tekrar fethedilmiştir.

    david lee roth'un nasıl bir vokal, van halen'ın nasıl bir grup olduğunu ise albümde en iyi şekilde taraflarca yarı yarıya paylaşılmış ice cream man ile duyarız; kanımca ice cream man bu anlamda albümün en leziz/eğlenceli şarkısıdır da.
  • gerçek bir efsane olmasına rağmen türkiye'de çok çok az tanınan grup, aynı journey gibi.
  • batı yakasının yetiştirmeleri. adları birader olmasa da eddie ve alex biraderlerden olma pasadena’da doğma unutulmaz gruplardan biri van halen. daha sonra aralarına dibe düşen armut eddie’nin oğlu wolfgang’ı da alıyorlar. yaptıkları müziğin yanı sıra, gruba kan bağı ile değil gönül bağı ile dahil olan david lee roth ve sammy hagar’ın ağız dalaşları, bir darılıp bir barışmaları ile de ünlüler.

    ilk başlarda eddie davul (aslında büyünce beethoven olsun diye piyano ile başlatmış ebeveynleri. ebeveyn ebeveyn ebeveyn. itiraf edin ebeveyn demenin bir büyüsü var. çekirdek çitlemek gibi bir kez söyleyince hep söyleyesi geliyor insanın), alex gitar çalarmış. eddie okul harçlığını çıkarmak için pazarda tornetçilik yaparken, abi alex kardeşinin davuluna merak salıyor. durum ortaya çıkıca evde bir kıyamet kopuyor. yemeğin tanelisini de hep sen yerdin diye hırslanan eddie, alex’in gitarına el koyarak tarihin akışını değiştiriyor. böylece 20. yüzyılın en hızlı en etkili gitar tekniğine sahip adam doğuyor. tabii bir eddie van halen kolay yetişmiyor. alex karıyla kızla takılırken eddiecik sabahlara kadar yatağının ucunda oturur gitar çalışırmış. neyse efendim, eddie’nin tornetten kazandığı para ses sistemi kiralamalarına yetmeyince beğenmeyip burun kıvırdıkları david lee roth’u da grub’a dahil ediyorlar.

    van halen önceleri okul çaylarında boy gösterirken, sonraları hollywood’un etiler’i sunset bulvarı’na terfi ediyorlar. 1920lerde çok popüler olmaya başlayan ve los angeles polisi’nin yetki sınırları dışında kaldığı için yasaların gevşek uygulandığı, içkinin su gibi akıp, kumarın gözüne koyulduğu vur patlasın çal oynasın bir eğlence cenneti olan sunset bulvarı, 1970lerle birlikte, mötley crue, whitesnakes, frank zappa, the doors gibi grupların çıktığı gece klüplerini barındıran müzikal bir cennete dönüşüyor. bunu da demesem çatlardım.
hesabın var mı? giriş yap