• dunyanin cogunun uzerinde anla$tigi evrensel bir kavram olmasi acisindan da ilginctir. hindistan'in kalkip japonya icin uzak dogu demesi kadar, ornegin amerika birle$ik devletlerinin de kore'den bahsederken bu terimi kullanmasi ise zavalli cekik gozluleri gezegence nasil da guzel di$ladigimizin kanitidir.

    acidim bak.. gidip birkac japona sarilayim diyorum da, uzak $imdi..
  • endüstri devriminin ardından dünyanın merkezi'nin avrupa olarak belirlenmesinden sonra, abd'nin yükselişine rağmen değişmeden kalan bir coğrafi tanımlama sıfatı. eh avrupa'dan bakarsan sana doğunun uzakları gibi gelir tabi kardeşim. efendi gibi meridyen ismi falan versene. yok illa merkez ben olucam. elin japonu sana uzakbatı diyor mu? daha önemlisi kaliforniya'ya uzakbatı demek yiyor mu?
    bir de ortadoğu meselesi var ama hiç girmiycem. zaten o meseleye giren bir daha çıkamıyor*
    (bkz: neye göre kime göre)
  • öncelikle uzaktır, uzak olduğu kadar da farklıdır. misal bir çinliye gökyüzünün rengini sorduğunuzda sizler tabii olarak ‘mavi’ yanıtını beklerken onlar ‘siyah’ der. gökyüzü güneşin ışıldadığı mavi bir boşluk içerisinde pamuksu bulutların seyrettiği romantik, ulvi bir sahne değil; gökyüzü sonsuz uzaya bakar, karanlık ve bilinmezliği temsil eder ve tabii olarak siyahtır. al sana uzak doğu bakış açısı sözlük… bu âdemoğullarının yaşama olan bakış açıları kadar batıya kıyasla zihniyetleri de farklı, bambaşka bir mekanizmaya sahip desek ve şöyle örneklesek:
    -batıda bir işin sistemine odaklanılırken onlarda içeriğe önem verilir. haliyle batılı kişi dışa odaklı kendini kanıtlama çabası içerisinde iken onlar içe odaklı olgunlaşmaya (erdem) önem verirler.
    -medeniyetin küçük bir ferdi olan batılı ‘görev’, uzakdoğulu ise önce ‘insan’ odaklıdır. (değerlerdeki farkı gördünüz mü?)
    -batı önce kanun, kimlik, hak hukuk gak guk derken onlar, önce bir yüz yüze konuşup bakışmayı tercih eder… anlaşamazlar ise kanunlar devreye girer.
    -batı a ve b olmak üzere bazen de çok seçeneklidir (ne kadar çok seçenek o kadar medeniyet sanrısı). uzakdoğu’da sadece ying ve yang vardır, dual denge önemlidir.
    -batı somut ve detay, uzakdoğu soyut ve prensiplere önem verir.
    -batı medeniyetinde güven ortamı adına devamlılık ve tekrar esastır. uzakdoğu’da toplum gerekirse açlığa göğüs gerebilecek kaosa teslimiyet gösterebilecek cesarette olmalıdır. uzakdoğulu -su yolunu bulur der- işte bu bizlere kaderci ve zayıf gibi görünse de aslında tam tersidir.
    hülasası,
    batı lineer’dir, uzakdoğu dairesel…
  • sozlukte kimsenin gezi tavsiyesi vermedigi bolge.

    asagiya gitmemeniz gereken daha sonra da cokta gerekli olmayan yerleri yazdim. sonra da bir kere gitseniz olur yerlerini yazdim. finalde de surekli gidilecek yerleri yazdim.

    gitmemeniz gereken yerler:
    1) cin - pekin ve shanghai harici gitmeyin. turla falan gidiyorsaniz xi an a gidebilirsiniz.
    2) hong kong - hicbirsey yok
    3) kambocya - siem reap disi hicbiryere gitmeyin. buna phnom penh dahil.
    4) laos - luang prabang disi gitmeyin.
    5) brunei - cidden gitmeyin cami gezmek disinda yapacak hicbirsey yok.
    6) filipinler - cebu city. ne manila gibi buyuk sehir ne de dogasi iyi. transit kullanin ama kalmayin.

    cokta gerekli olmayan yerler:
    1) taiwan- taipei disi sehirler. taipei den sonra hem sikici hemde kopyala/yapistir hissi geliyor. taipei ile yetinin
    2) manila - oyle cikipta sehirde xyz yapayim diyeceginiz birsey yok. ama cebu kadar da sikici degil.
    3) kuala lumpur - buraya 3 veya 4 kere gittim. hepsinde de sevemedim maalesef. malezyanin diger sehirleri ve adalari daha iyi. bi merdiven cikilip ulasilan magara var onun disinda cidden baska bir ozelligi yoktu. kultur, yemek vs diyorsaniz diger malezya sehirlerinde de var.
    4) filipinler - puerto princesa. burada kalmayin direkt el nido/coron a gecin.

    1 kerelik gitmelik yerler:
    1) japonya: yazayim mi yazmayayim mi karar veremedim. ama asiri buyuk sehirler disinda atiyorum nara adli sehire 2 kere gitmenize gerek yok. japonya da sehirler sikici veya yapacak birsey bulamadim durumuna girmezsiniz fakat 1 kerelik gezip gececeginiz birsuru sehir var.
    2) tayland - bangkok: 4 kere gittim sanirim hatta yasamayi dusunuyordum fakat bana gore tayland = adalar. 1 kere gidin gorun. sonra turistlik yerlerde vakit gecirin. 2. sefer tatile giderseniz adalarin daha iyi oldugunu fark edersiniz.
    3) vietnam: genel olarak guzel ulke, ucuzda ama gorunce yetiyor.
    4) bali: 1 kere gidin gorun. bu listedeki her yere gidince hak verirsiniz 1 kerelik gormelik yer oldugunu. birsuru alternatifi var daha iyi olan.

    surekli gitmelik yerler:
    1) filipinler - boracay: soyle 3 ayda bir 1 haftalik dinlenmeye gidilecek efsane yer. min 5 gun max 10 gun diyorum.
    2) tayland - koh samui: boracay gibi 3 ayda bir gidilecek yer. daha fazla kalinabilinir. yakindaki adalarda da 3-5 gun gecirilebilinir.
    3) tayland - phi phi adasi: 3 ayda bir 4-6 gun kalinir guzel ada. ugruna filmler cekilen yer.
    4) filipinler - el nido: burasi varken baliyi tercih etmek. bilemiyorum altan... tek dezavantaji yavas internet. onu da hizli interneti olan otelde kalarak cozun.
    5) singapur - 3 ayda bir 3 gunluk gelmek icin ideal. o rahat ortamda gunduz twg de yuzlerce cay dan birisini secip high tea yap. sonra da gece hayati falan. daha sonra hawkerlarda nispeten diger ulkelere daha hijyenik sekilde yemegini ye. aynisi bangkok ta yok mu var. ama havasi temiz, kaos yok. 3 gunluk iyi gidiyor iste.

    kararsiz kalinan yerler:
    bunlari kategoriye sokamadim acikcasi.
    1) guney kore
    2) tayland in kuzey kismi
    3) malezya adalari (hem penang hem de sabah gibi yerler)
    4) taiwan - taipei
    5) japonya - tokyo ve kobe

    gitmek istenilip gidemedigim yerler (o yuzden bu yerleri uste yazmadim)
    1) malezya - dogu sabah: cok guvensiz geldi
    2) myanmar : guvensiz geldi
    3) guney filipinler: guvensiz geldi
    4) tayland: birsuru sehrine gidemedim surat thani, krabi, udon thani gibi. vakit yetmedi.
    5) japonya - hokkaido bolgesi. vakit yetmedi.
    6) japonya - okinawa: vakit yetmedi.
  • ne mukemmel bir yerse bu kodumunun yeri, her holywood filminde oraya giden ickiden, kumardan, karidan-kizdan elini cekmekte; her turlu serefsizlikten, piclikten uzak durmaktadir..
    ote yandan hayati burada gecip sonra bir sekilde kendini batiya atan cekik gozlulerde ise tam tersine paraya duskunluk; kumara, uyusturucuya bulasma orani cok yuksektir..

    madem ki boylesi mukemmel bir yer; kimsenin disari goc etmesine izin vermesinler, biz de oraya tasinalim; hep beraber mutlu bir hayat surelim..
  • japonlar ve korelilerin nasıl bu kadar depresif bir yaşam tarzı geliştirebildiklerini anlamıyorum, bir toplumun eğlence anlayışı nasıl karaoke olur, nasıl hayata çalışmak için gelmişler gibi yaşarlar, birbirlerine saygılı olmaları bile insanı nasıl rahatsız edebilir anlayamıyorum.
  • kulturune hayran ama bir o kadar da cin isine giciksaniz, bilumum kore, tayvan ve japon yapimi film ve dizilere ulasabileceginiz arsiv niteliginde, www.mysoju.com adresli bi siteye sahip cografya.
  • üsteki yazar kendi açısından bir değerlendirme yapmış ama singapur gibi göt kadar olan ve 1 günde gezerek tüm ülkeyi bitireceğiniz bir yeri "sürekli gitmelik yer" demesi kafaları karıştırmıştır.
  • itici ifade.

    avromerkezciliğin zirvesi olabilir. kime göre neye göre uzak? böyle deyince ufak beyinli avrupalılar için pek gizemli pek oryantal oluyor anlıyorum da mesela saitama'nın omiya şehrinde yaşayan belediye memuru hiroshi dayıya göre pek uzak değil hani, adam bisikletine binip işine gidiyor. ya da taipei'nin jiufen dağlarında turistlere yaban domuzu sosisi satarak geçimini sağlayan weng nine için doğup büyüdüğü topraklar pek uzak sayılmıyor.

    doğu asya ve güneydoğu asya ifadelerini tercih ediniz.
  • çekik gözlü efendiler diyarları.
hesabın var mı? giriş yap