• keman yaylarinin titresimi, cubuklarin enine ve boyuna titresim hareketleri gibi, veya elektrik kablolarin sicaklik farkindan dolayi uzayip kisalmalarini matematiksel olarak ifade etmektir. diferansiyel denklem diyaridir.
  • farklı farklı kaynaklardan derlediğim yazılı notlar ve medyalar. bazıları genel müfredatı içerirken, bazılarını alt dallarından (finans, kriptoloji gibi) seçtim.

    yazılı materyal :
    - ankara üniversitesi açık ders malzemeleri mat 405 ve mat 406

    - john hunter'dan lecture notes on applied mathematics pdf versiyon

    - anadolu üniversitesi finansal matematik pdf versiyon

    - odtü uygulamalı matematik enstitüsü kriptografi ders notları

    videolar :
    - mit open course video serisi

    - applied mathematics lectures for css video serisi

    - uci open math for economists video serisi

    bunların yanında kısmen bir alt dal olarak benim oyun teorisi ile ilgili paylaştığım kaynakların [(bkz: oyun teorisi) listesi]

    faydanıza sunarım.
  • yabancıların applied mathematics dedikleri; içinde numerik matematik, matematiksel fizik, bilimsel hesaplama, finans, istatistik, kriptografi, modelleme vs. gibi alt dalları olan bir bilim dalıdır.
  • türkiye'de bulunan mevcut bölümlerden hareketle; safi ve uygulamalı olarak ikiye ayrılan matematiğin ayrıca iki cinsini barındıran matematik türü.. finansal matematik olarak adlandırılabilecek, ekonomi ve benzeri ağırlıklı bir yaklaşımla belli bir eğitim veren cinsinin yanında mühendislik dersleri ve disiplini ile birlikte verilerek farklı bir uzman yetiştireni de mevcuttur..
  • örgü ören anneannenize istediği ölçü ve oranlara ulaşabileceği kesimiydi artırmasıydı periyoduydu hepsinin değerini ilmek ve sıra sayılarının kullanıldığı basit birkaç denklemle tak diye söyleyebileceğiniz bir yanı matematiğin.
  • şimdi şöyle oluyor, premathe' ye bi soru gönderiyorsunuz uygula la bunu diyosunuz uyguluyor ve uygulamalı bir matematik oluşturmuş oluyoruz süpeer bi olay. uygulaması olmayan matematiği napayım ben.
  • matematik ilminin çıkar uygulaması:

    "`5 yaşındaki bir çocuğa anlatır gibi" uygulama ile süreçler arası aktarılması
    misal:.

    - saatte on mil yapan ve bir galon yakıt harcayan bir otomobil gelin kişisine nasıl olsun da kosun?
    - olur olur... o da olur. bedenim, sizin prensesim... bu beden bir litre yakıt bedeli neyse onun karşılığı ile dolsun.
  • bu alanda uzmanlık yapanlar, (bkz: diferansiyel denklem) denilen ömür törpüsünün dibini görürler ve tüm dertleri bu ömür törpüsünün işe yarayıp yaramadığını bulmaktır. bunun için benim en sevdiğim yöntem yaklaşık çözme mantığıdır. denklemi seriye açarsın ve manyaklık derecene göre kaç terimi ele alacağına sen karar verirsin. artık yüz mü olur yoksa bin mi :)

    "bunları gerçek hayatta nerede kullanacağız" sözünü söyleyen gevşekler, (bkz: photomath) ve türevleri gibi programlar kullanır ama siz onlara bakmayın. matematik disiplini kazanmadığın sürece nasıl analiz yeteneğini geliştireceksin ki?
    sen bin terimli seriye bak bakalım yakınsak mı yoksa ıraksak mı? bunun cevabını verebilecek kıvama geldiğin zaman, hayatına dair alacağın kararlar daha sağlam yer basar diyecem ama tek değişken keşke bu olsa be sözlük. bu yere basma olayında o kadar çok değişken var ki sanırım bunu zaman eze eze öğretiyor.

    her neysr eğer seri ıraksak olursa yani sonsuza giderse uygulamada bir halta yaramaz ama yakınsak olursa elde ettiğin değer, fonksiyonun uygulamadaki yerine göre kullanabilirsin. bu bir enerji değeri, denge noktasının koordinatı veya hastanın alması gereken ilaç miktarını verir.
  • (bkz: laplace transform)
    (bkz: matlab)
    (bkz: matrix)
hesabın var mı? giriş yap