• tam adı "uygarlığın ayak izleri - rönesans'tan barok döneme sanat dehaları" isimli kitaptır. yazarı twitter'da "sanatntarihi"* nicki ile uzun süredir yazmaktaydı. isminin celil sadık olduğunu kitap çıkınca öğrendik.

    kitap sanat tarihi kitabı olmakla birlikte dili oldukça yalın. terimler güzel açıklanmış. bazı yerlerde küçük imla ve kelime hataları olmasına rağmen oldukça iyi yazılmış. özellikle caravaggio hakkında yazılan kısım biraz polisiye roman tadında. veya mona lisa üzerine yazılan kısım.

    yalnız sayfa düzeniyle alakalı sorunlar var. bazı resimlerin bir kısmı görünmüyor. yani mesela bir resimdeki bir figürü anlatıyor kitap. ama o bahsedilen kısım sayfa tasarımındaki bir hata yüzünden görünmüyor sanırım. o da düzeltilse süper olacaktır.

    bu alan ilginizi çekiyorsa hoşunuza gideceğini söyleyebilirim. iyi okumalar.

    şuradan göz gezdirebilirsiniz
  • anlatım dili sade ve akıcı ki, ister istemez okuyucuya anlatılan eserlerin görsellerini inceleme ihtiyacı hissettiriyor. görseller basım kalitesi yönünden yetersiz kalsa da, sanat tarihi meraklılarının okuyabileceği güzel bir kitap.
  • kitap rönesans'ın doğuşundan başlayıp barok döneme sırasıyla leonardo da vinci, michelangelo, caravaggio ve bernini üzerinden uzanıyor.
    bu alana ilgim çok yeni. başlangıç için sade anlatımıyla iyi geldi benim için. devamını bekliyoruz efenim.
  • serinin ikinci kitabı olan "uygarlığın ayak izleri: krallar ve tanrılar" çıkmıştır. antik çağdaki mısır ve yunan medeniyetlerini anlatıyor.
  • bu serinin ilk kitabı olan sanat dehaları kitabı şahaneydi. ikinci kitabı bugün satın alarak okuyama başladım. ilk izlenim olarak yine son derece bilgi dolu, okudukça okumak isteyeceğiniz bir anlatım dikkatimi çekti, bunun yanında bu güzel anlatımın görseller ile desteklenmesi kitabın son derece sevdiğim özelliklerinden bir başkası, ayrıca görsel kaliteside arttırılmış.
  • okudukça istemsiz olarak günümüz türkiyesiyle kıyaslama yaptığım dili yalın, anlattıkları şahane kitap.
    serideki ilk kitap olan sanat dehaları kitabında şöyle bir kısım var;
    "ortaçağı araştırdığınızda, yaşamın merkezinde dinin yer aldığını göreceksiniz; hem de çok güçlü ve katı bir din. hükmü altındaki toplumsa -din adamları dışında- okuma yazma bilmeyen, dolayısıyla inandıkları kitabın tek satırını dahi anlamayan insanların oluşturduğu bir kalabalıktan ibaretti."
    buraya kadar günümüz türkiyesiyle çok benzer. inandıkları kitabı bir kere bile kendi dillerinde okumamasına rağmen ahkam kesenlerle dolu etrafımız.
    aynı kısım sonrasında şöyle devam ediyor;
    "bu sürecin kaçınılmaz sonucu olarak halk, mistik ve batıl inançlara merak salmaya başlayıp kendince kurallar geliştirmeye koyulduğunda bireylerin dogmatik düşünceyi terk edişine kapı açıldı. toplumdan kopan bu parçalar, rönesans'ın fitilini ateşleyecek olan, düşünen, merak eden ve sorgulayan insanlardı."
    merak ediyorum. bizim de bir rönesansımız olacak mı acaba?
  • kitabın dili, ders kaydı transkripsiyonu tadında. biraz daha text book formunda bir metin beklemiştim. ayrıca kaynakça çok zayıf ve dedikodu mahiyetinde bilgilerle dolu.
  • birinci kitap olan “sanat dehaları” müthiş. çocuk kitaplarında bir söz vardır ya, eğlenerek öğrenmek. bence tam da bunu karşılıyor. hem zevk alıyor hem de kendinize bir şeyler katmış oluyorsunuz.

    ikinci kitap “krallar ve tanrılar” ise bana ilki kadar keyif vermedi. sebebi ise tamamen kişisel. mısır uygarlığı pek ilgimi çekmediği için ilki kadar etkilenmedim ancak o “sıkıcı” mısır'ı bile bence yazar çok güzel anlatmış. yunan'ı daha severek okudum.

    üçüncüyü de okuduğumda editleyeceğim.
  • okumak istiyorum fakat maalesef kitaplar çok pahalı, pdf okuyabileceğim bir yer var mıdır yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
  • mitoloji ile aram iyi olmasından ve sanat kitaplarına da giriş yapmak istememden dolayı "krallar ve tanrılar" ile "batı resim sanatında mitoloji" kitaplarını almış, beğenmiş bulunmaktayım. özellikle "batı rsm" kitabı sanata giriş açısından da önemli diyebilirim. ve evet fiyatları pahalı ama baskı kalitesi en azından pahalı olmasını amorti ediyor. ek olarak amazondan 100tlye 30 tl indirimle almıştım ben kitapları daha ucuza almak isteyenler kampanya hala devam ediyorsa bakabilir.
hesabın var mı? giriş yap