• birinci cihan harbi sırasında temelleri atılmış ve bugüne kadar varlığını sürdürebilmiş köklü bir kültür varlığımızdır. cemiyet için büyük öneme haiz, emin ongan'ın ismine izafeten, genel kurul kararıyla "emin ongan üsküdar musiki cemiyeti" ismini almıştır. selahattin pınar'dan burhanettin ökte'ye müzeyyen senar'dan şükrü tunar'a, pek mümtaz hanende ve sazendeleri musikimize kazandırmış ve halihazırda kazandırmakta olan kurumdur.
  • tarkan adlı güzide sanatçımızın eğitim gördüğü yer.
  • kuruluş ismi anadolu mûsıkî cemiyeti olan, birbirinden değerli sanatkârları yetiştirmiş cemiyet.
  • nadide sanatçılarımızın yetiştiği ilim irfan yuvası..
    http://www.uskudarmusikicemiyeti.com/
  • bir çeşit konservatuar işlevi gören dernek.
  • 1918 yılında ı. ordu baş müfettişi miralay hacı reşit beyin oğlu ata bey tarafından anadolu musiki cemiyeti adı altında kurulmuş, 1919 yılında ise darülfeyz-i musiki cemiyeti adını almış, 1923 yılında cumhuriyetin ilanı ile birlikte adı üsküdar musiki cemiyeti olarak değiştirilmiş ve varlığını 1934 yılına kadar sürdürmüştür. türlü imkansızlıklar nedeniyle çalışmalarını topluluğu oluşturan üyelerin evlerinde devam ettirmiş, nihayet 1939 yılında yeni üsküdar musiki cemiyeti adını alarak hükmi şahsiyetine kavuşturulmuştur. kuruluşundan bugüne cemiyette hocalık yapan isimler şunlardır: kadıköylü udi sami bey , mızıkalı celal bey, selimiyeli bestenigar hoca ziya bey, ali rifat çağatay, hafız arap cemal bey ve emin ongan.

    günümüzde üsküdar musiki cemiyeti, geçmişine layık olmayan bir durumdadır. bir şarkıyı dahi doğru düzgün okuyamayan, fakat hasbelkader ismi bilinen bir şefleri vardır. repertuvarları aleladedir. nitekim, o eski halinden eser yoktur.
  • harika bir egitim yuvası. tartışmasız. ancak şarkıları çok agirlastirmalariyla da meshurdurlar.

    şu gelen atlı mıdır eserini bile makber'e cevirdiler neredeyse. *
  • turkiye nin milli egitime bagli ilk konservatuari olan itu turk musikisi devlet konservatuari nin,isleyisini ornek alip resmi kayitta bildirdigi nadide cemiyettir.
    halen egitimlerini ve konserlerini tamemen ozveriye dayali ve ilk gunku gibi ciddiyetle surdurmektedir.
    farkli mesleklerden gelen fakat icerisinde musiki atesi olan yetenekleri sinav ile almaktadir.yas gozetmeksizin musiki severlere kapilarini acan bu mustesna kurum adeta huzur kaynagidir.
    keske bu muhtesem egitim kurumuna kultur bakanligi bir el atsa...bir sahip ciksa!
    aileler tarafindan yonlendirilmemis,kesfedilmemis,farkli meslek sahibi olan fakat kalbi musiki ile carpan insanlarin korunu egitim ile alevlendiren bu efsane cemiyete..sanat yapan halka el ver..
  • artık bir radyosu olan cemiyet. internet üzerinden nr1 bünyesinde neşriyat yapıyorlar.

    https://www.numberone.com.tr/…/number1-turk-musiki/
  • forumda bir şey sormak için cemiyete kayıt olmak istiyorum, bu "e posta adresi zaten kayıtlı" diyor. giriş yapmaya çalışıyorum, e posta adresimi tanımıyor. soracağımı buraya yazıyorum, belki bir gören olur. sözleri behçet kemal çağlar'a ait bir karcığar şarkı vardır. "gül açar bülbül öter yaz geçer." bu şarkının kayıtlı sözlerinde hatalı kayda geçmiş olabileceğini düşündüğüm iki kelime var: "sert eser" "nevbahar her yer neş'e sert eser"
    neyzen com dahil her yerde sözler böyle. aslında bakmadığım bir istiklal korosu kaydı kaldı ise de. üsküdar musiki cemiyetinde foruma yazıp sormak istemiştim. ilkbaharda, her yer neş'e iken bu sert esmek nasıl oluyor acaba diyecektim.
    behçet kemal çağlar gerçekte "ser be ser" =büsbütün demiş olamaz mı? bunu yazacaktım. olmadı. "nevbahar her yer neş'e ser be ser"
    daha olası, daha uygun daha şiirsel değil mi?
hesabın var mı? giriş yap