• bu ilk joy division albümünün kapağı her ne kadar factory tasarımcısı peter saville'in elinden çıkmışsa da...aslında grup kendi konseptiyle saville'e gelmiştir - bir matematik kitabının kapağındaki imaj-
    bu imaj; sönen bir yıldızın radar sinyalleri gösteren bir grafiktir, peter da grafiği alıp siyah bir karenin içine yerleştirir -karanlığına kavuşturur o yıldızı ...ta ta..unknown pleasures.
    sönen bir yıldız ne kadar da iyi tasvir eder joy division'ın göz kamaştıran karanlığını.

    e..ama hakkını vermek lazım..hiç kimse de factory'nin esas adamı peter saville kadar güzel yerleştiremezdi o imajı.
    bu joy division'ın ilk ve tek tasarım girişimidir...daha sonra ne yazık ki hiç vakit bulamamış ..kendilerini saville'in ellerine teslim etmişlerdir.
  • ian curtis ve uc havarisinin 'disorder'la baslayip 'i remember nothing'le nihayete erdirdigi, bu gezegene ait olmadigi her halinden belli zevkler bahcesi tasvirleri.. miladî albumlerden..

    peter saville'in albume gecirdigi kilif da ayri bir illuzyon.. derler ki, her biri farkli kuvvetteki o ince beyaz sinyaller, yokolan bir yildizin bosluktaki cigliklarina taniklik edermis.. halbuki bu daha baslangic..
  • kapağından başlayıp tracklistine kadar kusursuz joy division debutsu.

    1-disorder
    2-day of the lords
    3-candidate
    4-insight
    5-new dawn fades
    6-shes lost control
    7-shadowplay
    8-wilderness
    9-interzone
    10-i remember nothing
  • yukarıda albümün efsaneleşmiş kapağıyla ile ilgili çok güzel bir kısa belgesel paylaşılmış, ben de başka bir başlıkta kapağın hikayesini nacizane anlatmıştım, buraya daha uygun olduğu için aşağıya kopyalıyorum:

    --- spoiler ---

    başlık: pulsar
    entry: (bkz: #57022639)

    joy division grubunun unknown pleasures albüm kapağının esin kaynağı.

    şöyle ki, cambridge üniversitesi bu yıldızı 1967 yılında keşfediyor. bakıyorlar, dinliyorlar. sürekli tekrar eden bir ritim duyuyorlar. kalp atışı anlamına gelen pulsate kelimesini pulsar yapıyorlar. 70'li yılların başında bu nötron yıldızının diyagramları çıkarılıyor. rivayet olur ki grubun davulcusu stephen morris bu çizimle karşılaşınca gruba kapak tasarımı olarak tavsiye ediyor. 1979 yılında tasarımda siyahın beyaza, beyazın siyaha çevrilmesinden başka hiçbir değişiklik yapılmadan kapak ortaya çıkıyor.

    ayrıca vikipedia sayfasında pulsarın da post-punkçı oladuğuna dair delillerim var*: nötron yıldızları oldukça yoğun kütleli, çok küçük çaplı, yüksek manyetik alana sahip ve kendi çevresinde muazzam hızlarda dönen gök cisimleridir.

    diyagram
    kapak
    --- spoiler ---
  • ismiyle musemma mukemmel album. boyle bir haz beklemiyor insan. agir, yapiskan, bunaltici, ezici, kasvetli bir haz. icinde kotu sarki olmadigi gibi bugunun indiecileri ve hatta elektronikcilerine ilham olmustur bu album.

    unknown pleasures ne abi. isme bakar misiniz, sirf ismi icin dinlerdim hic bilmesem bile, oyle bir album. seneler once dandik bir penyecide album kapaginin tisortunu bulup asiri sevinmem geldi aklima. ikibinlerde de bakırkoy pazarinda the clash tisortu bulmustum, hey gidi.

    kafa gitti yine, oradan oraya eksik tahtalarin arasindan ilerleyip...
    konuya donelim:
    dinleyelim, sevelim, gerekirse bunalima girelim.
  • joy division ile özdeşleşmiş olan albüm kapağının (bkz: peter saville) da bu albümün über olmasına bir etkisi vardır bence. baktıkça dinleyesi geliyor insanın.
  • buram buram varoluşçuluk ve yabancılaşma kokan kasvetli, ruhani, başka bir örneği daha gelmeyecek harika albümdür.
  • cumamı şenlendiren müthiş albüm, hala..
  • söylenmiş ama tekrar tekrar vurgulamakta sorun görmediğim için: kapak görselleriyle beni benden alan albüm.
hesabın var mı? giriş yap