• sanılanın aksine çok da işlevli bölüm, asıl amacı, uluslararası işlerde kullanmak amaçlı diplomat yetiştirmek olan bölüm. bu bölümü bitirip de yıldız olanlar konsolos olurlar, ama bu genelde pek olmaz çünkü ülkemizde konsolos olunmaz konsolos doğulur.
  • 4 yıl süren eğitimim boyunca bana öğrettiği tek şey türkiye'de kimse ile siyaset konuşmamak gerektiğidir.
  • karşı devleti nasıl zikerim de kendi halkıma daha iyi şartlar sağlayabilirim sorusuna cevap arayan bilim dalı.
  • türkiye'de 4 yıl harcanmaması gereken yegane bölüm. müfredatı şöyledir:

    globalization in europeanization
    europeanization in globalization
    europeanization in westernization
    westernization in globalization
    westernization in europeanization
    globalization in europeanization of westernization
    westernization in globalization of europeanization

    sonra hepsi bahçıvanı.
  • bu bölümden mezun olan öğrenciler genelde iş hayatında mutsuz olurlar, aradıklarını bulamazlar. neden mi? tamamen okuldayken size verilen misyondan kaynaklı. okuldayken geleceğin büyükelçsini, diplomatını yetiştirir gibi yetiştirirler, onun gazıyla sınavlara girer kitaplar okursunuz. devletin üst kurumlarında kesin çalışacakmış gibi bir havayla yetişirsiniz. hal böyle olunca da gayet sıradan işlerde çalışınca tabi allak bullak olur insan.

    örenklemek gerekirse, bazı derslerin sınavlarında misal 3 tane kafadan atma ülke verir hoca. bunlardan birinin geleceğini sizin elinize bırakır. ortaya 3 ülkeyi de ilgilendiren bir sorun atar, geçerli bi teoriye, doktrine dayandırarak çöz bunu der. sınav süresi ne kadar ise, o ülkeyi sahiplenip istediğiniz şekilde yaklaşırsınız olaya. ister savaş çıkarırsınız, ister bir ülkeyle ortak çıkar bulup önce diğerini yersiniz... yeter ki mantık çerçevesinde arkana da bir teoriyi alarak yap gerisi sana kalmış. başkancılık, başbakancılık, imparatorculuk oynarsınız o sınav süresi boyunca. türlü türlü ideolojiler, teoriler öğrensirsiniz devlet yönetimleriyle ilgili. kendinizi önemli birisi gibi hissetmeye başlarsınız, geçmişteki ve güncel liderlerin yaptıkları hataları kritize edersiniz.

    özetle olay hep devlet seviyesinde geçer. hal böyle olunca da gerek kpss'de gerek ales'de gerekse özel sektörde muhattap olmanız gereken konular canınızı sıkar. çünkü aldığınız eğitimin çoğunu aslında kullanamayacak olduğunuz gerçeğiyle yüzleşirsiniz. gerçi birçok bölümde durum aynı. genel külütürü yanınıza kar kalır yalnız. arkadaş ortmında atar tutarsınız. çok okumaya ve uzun uzun yazabilmeye yeteneğiniz veya ilginiz varsa okuması zevkli bir bölümdür ama projesi, sınavı, ödevi yıldırır, hayattan soğutur.

    hayatta ne gibi faydası oldu derseniz, total war serisi ve risk oynarken az ekmeğini yemedim. özellikle risk oynamaya başlarken daha zavallı arkadaşlarınız ne yapacağına karar vermemişken siz çoktan kirli planlarınızı uygulamaya koymuş kazanma yolunda ilerlersiniz. oyun sonunda insanlar sizden nefret eder, iki yüzlü adi bir insan olursunuz tabi orası ayrı*

    (bkz: realizm)
  • ra-ra sendromu* sebebi bölümdür. bölümdaşlarım, bölüm adını yazarken en azından bir kez de olsa uluslarararası ilişkiler ya da uluslarası ilişkiler yazmıştır.*

    ayrıca yelpazesi geniştir, zamanla şemsiyeye de dönebilir.
  • okuduğum ama bitince kartvizitimde ne yazıcağını bilemediğim bölüm.uluslararası ilişkilerci?..
  • 7 yil sonunda basariyla bitirdigim. kolay, gereksiz, uyku getirici bolum. sirf bolumun verdigi sikintidan bilgisayarci oldum. mezun olunca ne olacagin hic belli olmuyo. astronot, muzisyen, torbaci, basbakan, yazar gibi meslekler en populerleri.
  • alanınızla ilgili iş bulma ihtimalinizin olduğu bölüm. fakat bunun için prestijli bir okulda okumak ve hocalarla bağlantı kurmak en başta geliyor. mesela boğaziçi politika mezunu bir tanıdığım, hocalarının bağlantısı sayesinde mısır'daki türk konsolosluğunda staj yapma fırsatı bulmuştu.

    bundan başka, ingilizceyle beraber, çalışacağınız alana göre adam akıllı ispanyolca*, rusça*, arapça*, fransızca* veya çince* öğrenmek; eğitiminiz boyunca sık sık model united nations, model european union, euroforum ve benzeri aktivitelere katılmak suretiyle uluslararası organizasyonları dar çaplı da olsa nasıl işlediklerini öğrenmek; mutlaka erasmus yapmak ve erasmus yapmak için doğru okulu seçmek*; bu okuldaki hocalarla iletişime geçip master için burs kapmaya çalışmak; sosyoloji, ekonomi, hukuk veya uluslararası tarih alanlarından birini seçip o alanda olabildiğince ileri gitmeye çalışmak gerekiyor.

    evet, zor; fakat üst kademe bir iş bulmak için 4 sene boyunca okula gidip gelmekten fazlası lazım. bu; işletme için de böyle, iktisat için de, hukuk için de, kimya için de, mühendislik için de.
  • bu bölümü okuyanlara;
    bir miktar iktisat verilir. iktisada girerler. (bkz: iktisada giriş)
    bir miktar işletme verilir. işletmeye girerler. (bkz: işletmeye giriş)
    bol miktarda siyaset bilimi verilir. işin içine girer de çıkamazsın.
    bol miktarda hukuk verilir. çeşit çeşit böyle. ömür çürür.

    çeşit çeşit verilir. ortaya karışır öğrenci. lisans eğitiminin sonunda şöyle bir tabloya bakınca açılan kapılardan giren iktisatçıların iktisatçı, işletmecilerin işletmeci, siyaset bilimcilerin siyaset bilimci , hukukçuların da hukukçu olduğunu görür. "şimdi ben ne oldum?" diye sorar bölüm mezunu kendine.

    daralır.

    adı karizmatiktir. bölüm hakkında bilgisi olmayan kimseler kişi üzerinden yüksek beklentiye girer.

    bu bölümü okuyan kişiler;

    1. yabancı dillerini sağlam tutsun. büyük ihtimalle dış ticaret ve benzeri bir alana yöneleceklerdir. mümkün olduğunca yabancı dil öğrenmeye çalışsınlar zira uluslararası dendiğinde doğrudan beklenti yurt dışıyla iletişim kurma yönünde oluşacaktır.

    2. sinirlerini sağlam tutsun. muhtemelen bu kulağa hoş gelen bölüm mezunu birey, mezun olduktan sonra bocalayacak ve uzmanlık alanınız sorusuna vereceği cevabı bulmakta zorlanacaktır.

    3. siyasi konulara ilgisini canlı tutsun çünkü ansiklopedi niteliğinde kitaplardan sınavlarında sorumlu tutulacaktır ve bunlar da roman niteliğinde, bir iki oturuşta okunup kalkılacak kitaplar değildir. eğer konuya ilgi duyulmuyorsa tamamen eziyet nitelikli olacak ve vize final ertesi anında unutulacaktır. sözel konular haindir.

    4. eşrafını sağlam tutsun. şartlar itibariyle dışişleri bakanlığı türkiyede'ki bilmem kaç üniversitenin bilmem kaç mezununa iş veremeyecek olup kişi muhtemelen bölümüyle az alakalı yahut alakasız bir işte çalışacaktır. işsiz kalmamak için çevre, iyidir.

    uluslararası ilişkiler mezunu ve kariyerini tasarım alanında şekillendirmek isteyen bir mezundan selam olsun efenim.
hesabın var mı? giriş yap